Afbeelding
Foto: ©RallyManiacs.com

In het spoor van Gouden Gerard en zijn team

Ruim twee-en-halve week hebben we als gezin dagelijks om 18.00 uur voor de tv gegeten, met het bord op schoot. Nauwlettend werden de verrichtingen van alle Brabanders gevolgd in trucks, auto's en op motoren in de Dakar rally.

Om 22.30 uur ging de tv weer aan, nu met borrel op de bank, om de ontberingen en successen van die dag van de coureurs te volgen.
De strijd is gestreden bij de zwaarste rally ter wereld. "Onze" Gerard de Rooy is samen met zijn team de winnaar geworden bij de trucks.
Hieronder het etappeverslag vanaf Nieuwjaarsdag tot de laatste etappe op zaterdag 16 januari jl.

Désirée Brugmans

1 januari
Het aftellen is begonnen.
Alle 17 auto's en trucks en alle 50 leden van Petronas Team De Rooy Iveco zijn door de keuring op het Tecnopolis-complex in Buenos Aires en het definitieve aftellen naar de start van de Dakar 2016 is begonnen.
Gerard de Rooy is als een van de laatste teamleden door de keuring . Hij moet nog even heen en weer omdat hij een cruciaal document is vergeten: zijn rijbewijs. "We hebben een groot team, met veel nationaliteiten en dat vergt een hoop geregel. In de drukte vanmorgen vroeg was ik mijn rijbewijs vergeten."

2 januari
Bij de start van de proloog: "We hebben rustig naar de start kunnen toewerken. De voorbereidingen waren perfect. Hier lekkere lunch gehad, barbecue was perfect geregeld door de Argentijnen. Het is heel goed voor de sfeer. Iedereen zit lekker in zijn vel. Het kan gebeuren!"
De proloog wordt echter afgelast wegens een ongeluk met een auto op het parkoers.

3 januari
De eerste etappe wordt gecanceld vanwege noodweer.

4 januari
Bij de start van de tweede etappe is Gerard de Rooy blij dat het weer aanzienlijk beter is dan de dag ervoor. De etappe wordt onder droge omstandigheden, met een stralend zonnetje, gereden. "Ik ben niet 100 procent fit," zei De Rooy. "Vannacht had ik koorts en nu heb ik barstende hoofdpijn. Gezien die omstandigheden ben ik meer dan tevreden met de derde tijd en helemaal met de resultaten van de rest van het team, met alle Kamazzen achter ons."

5 januari
De wedstrijdleiding moet de route inkorten omdat de regen delen van het parkoers aan het einde van de proef heeft weggespoeld. "De eerste 50 kilometer was het extreem glad," vertelt Gerard. "Het regende, soms heel hard, en ik had mijn handen vol om de truck op de baan te houden. We hebben banden die minder grip in de modder hebben. Het was een hele tricky etappe. Regen, modder, spekglad."

6 januari
De vierde etappe is de 28e overwinning in de carrière van De Rooy. Al halverwege de 419 kilometer haalde het team de eerste concurrent in, die als zevende was gestart. Nog verrassender vindt Gerard het dat hij niet veel later al de Kamaz van concurrent Mardeev in het zicht krijgt, die als vijfde is gestart "Die had ik zo snel nog niet verwacht. En ook had ik niet verwacht dat ik zo gemakkelijk op hem kon inlopen. Ik ben er bij gebleven en ben 10 seconden achter hem over de finish gereden. Het lijkt me duidelijk dat onze Russische vrienden problemen hebben."
"We hebben stevig doorgereden. De Powerstar liep fantastisch, ook op deze hoogte. Het was geen moeilijke special en vooral een snelle. Er zaten vier, vijf stukjes in die wat technischer waren, maar verder was het overwegend rechtdoor met 140 kilometer per uur. Niet erg interessant, maar vanwege de snelheid kon het tricky zijn. We hebben foutloos gereden."

7 januari
Bij de vijfde etappe: "Toen begon het regenen. Van modder en glijden houd ik niet zo. Dat is niet mijn sterkste ding."

8 januari
Slechts zeven seconden komt het team tekort om de zesde etappe van de Dakar te winnen. Gerard wist precies hoe dat kwam: "Eén stom klein duintje. We zijn te precies geweest in het volgen van het roadbook, dat aangaf dat we er links omheen moesten, terwijl we er ook gewoon overheen hadden gekund. We hebben dus niet alleen wat tijd verloren, maar ook de lol gemist."

9 januari
Bij de zevende etappe : "De tweede week wordt echt interessant en spannend zo. Het spel is nu op de wagen."

10 januari
De dag start met gezonde spanning omdat concurrent Kamaz wel eens de achtste etappe zou kunnen gaan winnen.
Echter bij de finish na de achtste etappe heeft Gerard een lach van oor tot oor: "We hebben Kamaz op hun proef vandaag een oor aan genaaid. Zij waren er op gebrand om te winnen en dat is niet gelukt. Dat vind ik mooi! Het was een typische proef voor Kamaz. Ik reed op zo min mogelijk tijd verliezen en dat ik zoveel tijd zou winnen, dat had ik niet verwacht."

Ton van Genugten vanuit de servicetruck voegt toe: "In het tweede deel van de proef kwam Karginov ons weer voorbij. Ik dacht eerst dat het een helikopter was die ik in mijn ooghoeken zag, maar het bleek een Kamaz. Niet te geloven hoe hard die mannen jagen."

11 januari
Op papier en aan de uitslagen te zien is de negende etappe van de Dakar een fijne rit voor het team. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. "Een zeldzaam heftige special," zegt Gerard, over de lus in de duinen bij Belèn. Hij heeft zijn Iveco Powerstar foutloos door het poederzachte zand gestuurd, in nauwe samenwerking met navigator Moi Torrallardona en monteur Darek Rodewald.
Hij wint niet alleen de etappe, maar slaat in het klassement een gat van bijna een half uur op naaste concurrent Eduard Nikolaev van Kamaz.
Hoe bepalend is deze overwinning voor de einduitslag?

12 januari
"Lage duinen, maar super zacht zand. Veel afstappen, veel sturen tussen de molshopen. Ik lag bijna op mijn kant. Het ging maar op 't nippertje goed," vertelt Gerard na de 10e etappe.
Een eerste lekke band wordt nog vervangen, maar een tweede lekke band niet meer.
"Het was nog 12 kilometer. Wisselen zou meer tijd kosten dan doorrijden. Bij de finish was die band wel helemaal aan gort. De velg ook trouwens."
De lekke banden van De Rooy blijken peanuts te zijn vergeleken bij wat de rest van de ralley-collega's is tegengekomen.
"Ongekende verschillen," zegt Gerard verbaasd, "Kamaz heeft gegokt en verloren."

13 januari
Over de concurrent in de elfde etappe: "Gelukkig was de fase van vandaag niet die van een paar dagen geleden. Ik ben blij dat ik nu niet meer alle risico's hoef te nemen. Voor Kamaz is dit een goede weg met al dat gehamer en stampen."
Een leuke anekdote. Gerard ziet in zijn spiegels iets blauws opdoemen. Zijn racehart zegt: 'Niet voorbij laten!' Zijn verstand zegt: 'Je hebt de tijd. Laat maar gaan.' Dus laat de leider in het truckklassement de Kamaz van Airat Mardeev rustig passeren.

14 januari
Gerard is niet met risico's bezig: " Het is een kwestie van: zet een doos eieren op de top van de truck en zorg ervoor dat niemand die breekt. Blijf alert, blijf gefocust, blijf kalm en laat ons niet meeslepen als we ongeveer vijftien minuten verliezen. Ik heb in gedachten te houden dat er is slechts één doel is en dat ik genoeg tijd en marge heb om dit doel te bereiken."

15 januari
In een radio-interview wordt hem de vraag gesteld wat hij het meeste gemist heeft de afgelopen weken. "Mijn kinderen", is het antwoord, "gelukkig zie ik die woensdag 20 januari weer!"

16 januari
En dan is het zover. Na de 13e etappe wordt het team van Gerard de Rooy uitgeroepen tot de winnaar van dit jaar bij de trucks.
Nadat vader Jan de Rooy in 1987 won, is hij de eerste Nederlander die zich tweevoudig Dakarwinnaar mag noemen omdat hij ook in 2012 de zege op zijn naam heeft staan.
Bij de finish stapt hij ontroerd uit de truck. "Het hele team heeft het geweldig gedaan en we hebben Jurgen Damen als beschermengel gehad die mee reed."
De Belgische navigator Jurgen Damen overleed in april 2015 op 42 jarige-leeftijd aan de verwondingen die hij opliep bij een crash in de Sealine Rally in Qatar. Hij zat daar als gelegenheidsnavigator in een auto. Tot die tijd was hij de navigator van Gerard.

Terugkijkend op de rally geeft Gerard aan: "De eerste week was er geen bal aan, maar de tweede week heeft dat helemaal goed gemaakt. We gaan nu de overwinning vieren met een paar liter bier. Dat weet ik heel zeker!"
Ook wordt teamgenoot Federico Villagra geprezen omdat hij bij zijn eerste Dakar in de truck verrassend derde is geworden. Ton van Genugten offerde zich meerdere keren op voor het teambelang en mocht de vijfde plek in beslag nemen.
Ton heeft zijn visitekaartje afgegeven en is helemaal blij. "Mijn eigen accu is weer heerlijk opgeladen!"

Plannen voor deelname in 2017?
Eerst maar eens onthaald worden door enthousiaste thuisblijvers en een feestje bouwen!
Zoals een Dakar deelnemer zei: "Mee doen met Le Dakar is bloedverslavend!"
Wie weet zien we dus team De Rooy volgend jaar weer terug.

Gerard en jouw team, reuze bedankt voor prachtige momenten in de afgelopen weken!


Afbeelding
Afbeelding