Thierry Sabine
Thierry Sabine Foto:

Geschiedenis van Le Dakar

Parijs-Dakar is een rally voor auto's, vrachtwagens en motoren die jaarlijks in januari wordt gehouden en ook bekend staat als de rally der rally's.
Sinds enige jaren wordt er echter gesproken over Le Dakar en is er veel veranderd.

Désirée Brugmans

Thierry Sabine is de oprichter van Parijs - Dakar. Hij verdwaalt in 1977 tijdens de Abidjan- Nice rally in de woestijn en maakte daar de meest extreme omstandigheden mee.Vanaf dat moment stelde hij zich tot doel iedereen de kans te geven 'de woestijn te temmen'.
Betoverd door de immense woestijn keert hij terug in Frankrijk. Hij wil niks liever dan deze ervaring met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom bedenkt hij een rally die in Europa wordt gestart en daarna door de uitgestrekte woestijn richting Dakar voert.
Een race van contrasten staat Sabine voor ogen: „Een uitdaging voor de deelnemers, een droom voor de thuisblijvers."

Zijn droom komt al snel uit en op 26 december 1978 gaat de eerste editie van Parijs-Dakar van start. Op de Place du Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren, staan 182 deelnemers te popelen aan de startlijn om de lange tocht naar Dakar, de hoofdstad van Senegal, te beginnen. De rally eindigt aan de rand van de Lac Rose op 25 km van de hoofdstad Dakar.

Tijdens de tweede Dakar blijkt hoe populair de rally in een jaar tijd is geworden. Fabrieksteams van BMW, Lada en Volkswagen maken hun entree.
In 1981 melden zelfs andere voertuigen, zoals buggy's, zijspannen en vrachtwagens, zich aan. Het aantal deelnemers groeit aanzienlijk en voor de vierde editie staan er bijna 400 deelnemers aan de start.
De eerste jaren van de rally was meedoen belangrijker dan winnen. Het prijzengeld stelt weinig voor (4.000 euro voor de winnaar), de deelnemers helpen elkaar bij pech en de gekste auto's verschijnen aan de start – van een Fiat Panda tot een Rolls-Royce.

1987 is een belangrijk jaar voor het voortbestaan en de geschiedenis van de Parijs-Dakar. De rally wordt na een decennia als een echte gevestigde waarde gezien, waardoor ook meer auto- en motorfabrikanten het nut inzien van een deelname. Voor hen biedt het ruwe terrein van de Dakar namelijk een perfecte manier om aan te tonen hoe goed hun nieuwste modellen presteren in de ruigste omstandigheden.

Veranderingen
Vanaf de jaren '90 wordt er bijna elk jaar een andere route gekozen, voornamelijk om de teruglopende inschrijvingen tegen te gaan.
De brandstofbevoorrading verbetert, net als de medische bijstand. In het bivak kunnen deelnemers voortaan rekenen op eten, schoon water en wasgelegenheid.
Om de veiligheid van de deelnemers te verhogen krijgen de rijders in plaats van een kompas, de beschikking over een navigatiesysteem en een waarschuwingsbaken voor noodsituaties.

Tegen de eeuwwisseling is de populariteit van de Dakar weer volledig teruggekeerd. Het bewijs hiervoor wordt geleverd doordat er in 2005 een groot aantal deelnemers is: 688 mensen. Het is een echt hoogtepunt in de geschiedenis van de Parijs-Dakar!
De enorme geldmachine van de rally staat in fel contrast met het arme Afrika, waardoor de rally veel tegenstand krijgt. Er worden liefdadigheidsprojecten in het leven geroepen om de rally in een beter daglicht te stellen.

Gevaarlijk
De rally blijkt in de loop der tijd zeker niet ongevaarlijk te zijn.
De achtste editie, in 1986, staat bekend als een zwarte pagina in de geschiedenis van de Dakar Rally. Door de slechte weersomstandigheden slaat het noodlot toe. De helikopter van de organisatie, met onder andere Thierry Sabine aan boord, wordt verrast door een onverwachte zandstorm en stort neer. Alle inzittenden verongelukken.

Na de dood van Thierry Sabine professionaliseert de Dakar-rally onder leiding van Gilbert Sabine, de vader van de oprichter. Onder zijn hoede domineren fabrieksteams met miljoenenbudgetten de race en groeit Le Dakar uit tot een spektakel dat wereldwijd op televisie komt. In 2006 is de rally in 178 landen op televisie te volgen. In Europa trekt de race 150 miljoen kijkers.

Route
De naam doet vermoeden dat de route van Parijs naar Dakar loopt, maar dit is toch enigszins misleidend. Al vanaf 1995 is meerdere keren van de oorspronkelijke route afgeweken. Grenada is de startplaats in 1995, 1996 en 1999. Dakar in 1997, Versailles in 1998, Arras in 2002, Clermont-Ferrand in 2004 en Barcelona in 2005.
Ook de aankomstplaats is al meerdere keren veranderd. Zo liep de route in 2000 van Dakar naar Caïro.

Route door Zuid-Amerka
Door de steeds verslechterende omstandigheden en terroristische dreiging vanuit Mauritanië, wordt de Dakar in 2008 voor het eerst in 30 jaar afgelast.
Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek: Chili en Argentinië bieden zich spontaan aan als gastlanden en zo verhuist de Dakar rally vanaf 2009 permanent naar Latijns-Amerika.
De Dakar is dit jaar voor de achtste keer in Zuid-Amerika gereden.