Hans van de Loo, trainer KravMaga International en Kok bij La Sonnerie
Hans van de Loo, trainer KravMaga International en Kok bij La Sonnerie Foto: Annemieke van Tinteren

Hobby

Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet.
Hobby's worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier, niet als betaald werk. Voorbeelden zijn het verzamelen van bijvoorbeeld munten of het beoefenen van een sport. Het praktiseren van een hobby kan leiden tot een aanzienlijke kennis, ervaring en vaardigheid. Persoonlijke voldoening staat echter voorop. Het beoefenen van een hobby kan een kalmerend en therapeutisch effect hebben Een hobby kan ook uit de hand lopen en een obsessie vormen. (bron:wikipedia)

DeMooiSonenBreugelKrant wil u graag een kijkje in de keuken laten nemen bij mensen met een bijzondere of opmerkelijke hobby. Mensen zoals u en ik, die een hobby hebben waar ze vaak heel veel plezier en voldoening aan beleven, en soms ook anderen mee helpen.

Bent u iemand met een bijzondere hobby en wilt u dit met onze lezers delen? Mail dan naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl wij nemen daarna contact met u op voor een interview.

Hans van de Loo: "Niet op de apenrots klimmen"
Je hebt hobby's en hobby's. Dit keer gaat DeMooiSonenBreugelKrant in gesprek met Hans van de Loo (46). Velen kennen hem als mede-eigenaar van La Sonnerie. Maar al beschouwt hij zijn werk als chef kok ook als hobby, zijn échte hobby is toch wel: Krav Maga.

"Krav Maga is een Israëlische verdedigingssport" begint Hans van de Loo zijn verhaal, maar verbetert zichzelf meteen. "Nou ja, sport … het wordt niet in competitieverband gedaan, dat is veel te gevaarlijk. Het is een verdedigingstechniek zonder regels, alles is er alleen op gericht om een aanvaller uit te schakelen. In ieder geval niet bedoeld om mee op de apenrots te klimmen, maar juist om jezelf of anderen te verdedigen bij bedreiging. Probeer altijd eerst te de-escaleren, als je bijvoorbeeld een groep jonge haantjes op je pad vindt, loop er met een boog omheen." De toon is gezet.
Van squash naar Krav Maga
Hans van de Loo heeft al veel verdedigingssporten beoefend, en doet nog steeds aan Braziliaans Jiu-Jitsu. "We hadden met drie man een squash-groepje, maar dat bleek moeilijk te combineren met ieders werktijden. We zijn toen gaan zoeken naar een alternatief en zo kwamen we bij Krav Maga terecht. Na de eerste training haakten mijn squashvrienden af en ik ben ermee doorgegaan, inmiddels doe ik het zo'n tien jaar."
Een zelfverdedigingstechniek beschrijven is al net zo lastig als het beschrijven van een muziekstuk, maar Hans van de Loo kent toch wel een paar aansprekende typeringen. "Als je tegenstander op de grond ligt en jij niet, is het bij judo einde wedstrijd. Bij Braziliaans Jiu-Jitsu en Krav Maga begint het dan pas. Als er meer tegenstanders zijn, zorg dan wel dat je zo snel mogelijk weer omhoog komt. Het werkt met grove motoriek, en kan op elke leeftijd worden geleerd en beoefend."
Duitsers geschoold door Israëliërs
"Op dit moment is het populair in Keulen, vanwege die aanrandingen. Daar zit een International Security School waar je trainingen kunt krijgen met Krav Maga, VIP protection of voor een anti-terreureenheid. Duitsland had destijds zelf geen scholingsmogelijkheden tegen de RAF, wel apart dat de Duitsers dat uitgerekend moesten leren van de Israëliërs.
Krav Maga past perfect bij Van de Loo. "Vroeger zat ik bij voetbal. Dat vind ik nog steeds leuk maar als je in de horeca werkt zoals ik, sta je altijd reserve vanwege je werktijden. Dat begrijp ik wel, maar dat was dus niks voor mij. Omdat Krav Maga toepasbaar is in alle omstandigheden, is dat juist in de horeca geschikt want als het escaleert, gebeurt dat vaak in een volle ruimte en met meerdere personen."
Handje zand
Hij heeft het in zijn horecapraktijk nooit hoeven toepassen, maar wie hem vraagt of hij dat niet jammer vindt van alle moeite heeft het toch niet helemaal begrepen. "Het geeft mij zekerheid, die ik als instructeur ook aan anderen kan overbrengen. Dat vind ik een van de mooiste dingen ervan. Die zekerheid straal je uit, en die uitstraling voorkomt in de praktijk juist vaak dat iemand jou lastig valt."
Van de Loo somt situaties op die iedereen kunnen overkomen. "Een handje zand naar een aanrander, bij meer tegenstanders proberen die elkaar in de weg te laten lopen. In de VS leren ze tegenwoordig op school als een idioot in de klas een pistool leegschiet, achter je schooltas dekking te zoeken en zoveel mogelijk voorwerpen naar de schutter gooien. Maar een incident gebeurt altijd als je het niet verwacht. Als je niet getraind bent in fysieke stress zul je vaak door emotionele stress onder je tafel kruipen en 'bevriezen'".
Van de Loo traint circa 25 anderen, één avond in de week bij Son Sport.


Foto van de Groep uit Son en Breugel met in het midden hurkend Hans van de Loo