Afbeelding

Gezond gewicht

Ken jij het gezegde "vol is vol"? Maar wat is "vol"? Hoe merk je dat je "vol" bent? We zijn dit gevoel kwijt geraakt doordat we er al lang niet meer naar luisteren. Het is er nog steeds, alleen herkennen we het niet meer. Wat we soms wel herkennen is dat we teveel hebben gegeten. Dit gevoel komt echter pas zo'n half uur na het eten, en dan is het te laat. Dit komt allemaal doordat het verzadigingsgevoel pas na 20 minuten voelbaar is. Echter in veel gevallen zijn we al veel eerder klaar met eten. De meeste mensen doen geen 20 minuten over een maaltijd, zeker niet als we alleen een hoofdgerecht nemen. Misschien heb je vroeger thuis ook wel geleerd "je bordje leeg te eten"? Hierdoor hebben we geleerd ons verzadigingsgevoel te negeren. Het bord moest immers leeg, verzadigd of niet! Ik heb zojuist al aangegeven dat het verzadigingsgevoel pas intreed na 20 minuten. Ga eens na hoelang je over een maaltijd doet. Als dit korter is dan 20 minuten probeer de maaltijd dan wat te rekken. Dit kun je doen door na iedere hap je bestek neer te leggen, iedere hap rustig te kauwen, en/of kleiner bestek te nemen. Wat je ook kan doen, als je van mening bent dat je altijd te veel opschept, is een kleiner bord gaan gebruiken. Ook is het verstandig de pannen niet op tafel te zetten, of de pannen na het opscheppen weg te zetten. Dit voorkomt dat je nog een tweede keer opschept omdat er nog wat over is, of omdat het zo lekker is. Als je de maaltijd op hebt geef dan je lichaam even de tijd dit te verwerken en voel 20 minuten later eens aandachtig hoe je maag aanvoelt. Heb je nu nog honger, of voelt het eigenlijk wel goed? Heb je een leeg gevoel of juist heel vol? Door bewust even "na" te voelen zal je het verzadigingsgevoel weer beter gaan herkennen. We zijn ons verzadigingsgevoel kwijt geraakt door het keer op keer te negeren. Door nu weer bewust te gaan "voelen" zullen we het verzadigingsgevoel weer gaan herkennen waardoor het makkelijker wordt kleinere porties te nemen.
Wat vind jij van onderstaand tostirecept? Als je een tosti een beetje speciaal maakt en aankleed met groente en/of fruit, en deze vervolgens rustig met mes en vork opeet heb je aan 2 sneeën brood als lunch voldoende. Probeer het maar eens uit!
Ciabatta tosti
Benodigdheden:
• 75 gram volkoren ciabatta
• 1 tomaat
• 1 eetlepel groene pesto
• 20 gram Parmezaanse kaas flakes
• Handje rucola

Werkwijze:
Snij de ciabatta doormidden en besmeer de onderkant met pesto. Snij de tomaat in plakjes en leg deze erop. Strooi daarover de Parmezaanse kaas flakes en een handje rucola en dek af met het kapje van de ciabatta. Rooster de ciabatta tosti mooi bruin in een tosti ijzer.

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Lees meer over een gezonde leefstijl en gezond gewicht op mijn website www.gezondgewichtvoorjou.nl
Gewichtconsulente Petra van Maasakkers - Simmer

Ciabattatosti