Afbeelding
Foto:

Verantwoordelijke tieners, derde presentatie in de cyclus Kinderen coachen

In de serie Kinderen Coachen is het nu tijd voor de derde presentatie, over verantwoordelijke tieners (10-18 jaar) Op donderdag 24 maart, van 20.00-22.00u praat orthopedagoog Leonie Reumers u bij, in de bibliotheekvestiging van Son & Breugel.
Voor ouders/opvoeders is het opvoeden van hun kinderen één van de belangrijkste taken die zij te vervullen hebben. Dat kan heel leuk zijn, maar als we eerlijk zijn is het af en toe óók een worsteling. Zeker als het kind in de puberteit komt en de wereld en zijn eigen identiteit verder gaat verkennen en ontwikkelen.
(groot)Ouders en andere opvoeders van tieners
Hoe helpt u uw kind op een positieve manier bij zijn ontwikkeling tot verantwoordelijke tiener? Daarover geeft Leonie Reumers een presentatie. Aan de hand van zes belangrijke ingrediënten bekijkt zij, samen met de bezoekers, wat wij als volwassenen kunnen doen om de tiener hierbij te helpen. Met een praktisch verhaal waarbij wellicht zaken aan de orde komen, die al meteen toepasbaar zijn. Maar het kan ook zijn dat bezoekers worden bevestigd in wat zij al doen. Dat, in combinatie met het ontmoeten van andere ouders, is allebei waardevol.
Toegang
Kaartjes voor deze avond zijn te bestellen via de website op: http://no.nl/AanmeldenKaartjes. Leden van de Bibliotheek krijgen, op vertoon van hun bieb/leden pas, €1,= korting op de toegangsprijs van €3,=.

Vanwege de grote belangstelling bij de eerste lezing, over Hooggevoeligheid, is besloten deze lezing op 12 april nóg een keer te programmeren. De kaartjes hiervoor zijn nu ook al te bestellen.


Archipel aan de slag met NLdoet.

Vier Archipellocaties waaronder Archipel Berkenstaete in Son en Breugel roepen dit jaar de hulp in van de vrijwilligers van NLdoet.
Om de cliënten extra in de watten te leggen of om klusjes te klaren waar normaal geen tijd voor is komt het grootste vrijwilligers evenement van Nederland in actie. Op 11 en 12 maart steekt heel Nederland de handen uit de mouwen om bij verschillende projecten te helpen. Vanuit Archipel vinden we het geweldig om te zien hoe de cliënten opleven door de kleine extraatjes die we dankzij NLdoet kunnen bieden.
Met verschillende kleine projecten halen verschillende Archipellocaties dit jaar de vrijwilligers van NLdoet binnen. Op de locatie Landrijt in Eindhoven gaan de vrijwilligers samen met een groep cliënten op uitstapje naar het Philips museum, waar ze een rondleiding zullen krijgen. De meeste cliënten zijn rolstoelafhankelijk en met de extra vrijwilligers kunnen we deze mensen 1 op 1 begeleiden. Ook de dag erna staan de vrijwilligers van NLdoet weer op de stoep van Landrijt. Dan gaan we met vrijwilligers aan de slag om de cliënten te verwennen. Met 12 kleinschalige activiteiten,zoals bloemschikken, wandelen, sieraden maken en een beautysalon, leggen we de cliënten in de watten.
Maar Landrijt is niet de enige locatie waar de vrijwilligers van NLdoet zullen neerstrijken. Op locatie Dommelhoef zullen de vrijwilligers ook gaan helpen met een verwen dag voor de cliënten. Ook hier gaat het om leuke activiteiten zoals haarverzorging, massages, nagelverzorging, high tea en smakelijke hapjes.
Locatie Fleuriade is de derde locatie die haar deuren opent. Om rolstoelafhankelijke cliënten toch het genot van het tuinieren te geven heeft locatie Fleuriade NLdoet vrijwilligers gevraagd om te komen helpen met het maken van rolstoelvriendelijke moestuintafels. Dankzij deze tafels kunnen de cliënten vanuit hun rolstoel gemakkelijk bij de plantjes. Naast het bouwen hebben we ook vrijwilligers gevraagd voor het lente klaar maken van de tafels, zodat de cliënten zo snel mogelijk van de nieuwe tafels en het nieuwe groen kunnen gaan genieten.
De vierde Archipellocatie die dit jaar mee doet is de locatie Kanidas. Samen met cliënten gaan de vrijwilligers in Best de Kwiekroute lopen, een wandelroute door het centrum van Best die gebruikt maakt van aanwezig straatmeubilair om bewegingsoefeningen te doen. Na de wandeling volgt een high tea die samen met een ander deel van de vrijwilligers zal zijn voorbereid. Zo is er nog iets te snoepen na al dat sporten.
Tot slot doet ook Archipel Berkenstaete in Son en Breugel mee met NLdoet. Daar wordt een
afscheidingsscherm gemaakt. Handig, voor vooral de creatieve clubs die wat mee privacy willen om echt gezellig samen creatief bezig te kunnen zijn.
Al met al verwacht Archipel ook dit jaar dat NLdoet een succes zal zijn die voldoening zal geven aan zowel de vrijwilligers als de cliënten.


Opgeruimd staat netjes! Weg met zwerfafval

Op zaterdag 19 maart 2016 doet de gemeente Son en Breugel weer mee aan de Week van Nederland Schoon.
Tijdens de Landelijke Opschoondag organiseren veel gemeenten samen met de inwoners acties om hun omgeving schoon te maken. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe krachtiger het signaal naar de samenleving dat afval niet op straat hoort! In voorgaande jaren was het een groot succes.
Scholieren en college steken handen uit de mouwen
De opschoondag markeert het einde van een week vol activiteiten. In de week van 14 tot en met 18 maart gaan de meeste basisscholen hun schoolplein en de omgeving schoonmaken. Een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders sluit op sommige scholen aan. Uitgerust met knijpers, handschoenen en vuilniszakken dragen de kinderen bij aan een schone omgeving.
Bewoners en gemeenteraad pakken wijken aan
Op zaterdag 19 maart 2016 gaan een aantal buurt- en wijkverenigingen, Woonstichting `thuis, scouting en medewerkers van de gemeente Son en Breugel, waaronder gemeenteraadsleden aan de slag.
Om 09.30 uur gaan zij verspreid over de gemeente een aantal wijken schoonmaken.
Iedereen is van harte welkom om mee te doen.
Verzamelplaatsen
Inwoners die mee willen doen kunnen zich op 19 maart melden op de volgende locaties:

Hoogstraat, De Bongerd, 09.30 uur.
Vloed, Speelveldje Begoniastraat, 09.30 uur en Kanaalstraat.
Kloosterstraat, voor perceel Kloosterstraat 14, 10.30 uur.
Centrum, Kiosk, 09.30 uur.
't Harde Ven, hoek Europalaan/Rembrandstraat, 09.30 uur.
Sonniuspark, hoek Libellenlaan , Vuurlibel en Keverlaan, 09.30 uur.


Vanaf 11.30 uur is de gezamenlijke afsluiting bij de kiosk in het centrum. In Breugel wordt bij de Boerderij afgesloten. Na afloop zorgt de gemeente voor een warme versnapering voor de deelnemers.

Meer informatie en aanmelden
Wijken of straten die niet op deze lijst staan, maar wel mee willen doen, kunnen zich melden bij Paula Favier, telefoonnummer 0499-491491. Wij zorgen dan voor materiaal en een warme versnapering na afloop