Jeroen Bosch weer thuis

Duivelse figuren, afschrikwekkende monsters, engelen en heiligen in een mysterieze omgeving waar illusie, hallucinatie en nachtmerrie hoogtij vieren, komen terug naar de plaats waar ze 500 jaar geleden tot leven zijn gewekt.
Jeroen Bosch schilderde ze niet op zijn panelen om er lekker bij te kunnen griezelen, maar hij gebruikte die wonderlijke gedrochten om de grote thema's van zijn tijd op een onnavolgbare wijze te laten zien: de verleiding en de zonde, de hypocrisie en de onverschilligheid, de rekenschap en de straf. Het waren de kenmerken van een maatschappij in verwarring; de overgang tussen de middeleeuwen en de renaissance. De heldere middeleeuwse relatie tussen de mens, zijn omgeving en de Schepper schudde op zijn grondvesten.

Met een groots opgezette overzichtstentoonstelling in het Noord Brabants Museum viert 's-Hertogenbosch in 2016 de terugkomst van zijn beroemdste zoon. Topstukken uit de grote musea van de wereld zijn tussen 13 februari en 8 mei in de Brabantse hoofdstad te zien. De Hooiwagen uit het Prado, Het Narrenschip uit het Louvre, De Visioenen van het Hiernamaals uit de Gallerie dell'Accademia en meesterwerken uit o.a. Museum Boijmans Van Beuningen en het Metropolitan Museum bieden de bezoekers een unieke gelegenheid binnen te treden in de ongeremde fantasiewereld van Jeroen Bosch.

Twee keer was de lezing over Jeroen Bosch al uitverkocht. Uw laatste kans is op woensdagavond 20 april. Kunsthistoricus dr. Ger Jacobs neemt u dan nog één keer, op enthousiaste wijze, mee naar de wonderlijke wereld van Jeroen Bosch. Naar een tijd die misschien wel erg veel lijkt op onze eigen tijd.
U bent welkom in vestiging Son & Breugel van 20.00-22.00uur. Reserveer vast een kaartje voor de lezing, via de Agenda op de website van Bibliotheek Dommeldal. Op vertoon van een geldige lenerspas krijgt u €1,= korting op de toegangsprijs van € 5,=.
Meer informatie op www.bibliotheekdommeldal.nl


Landelijke collecteweek Fonds Gehandicaptensport en SBC

Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport.
Binnen SBC hebben wij onder andere dankzij dit fonds momenteel 3 G-voetbal teams.
Tijdens de landelijke collecteweek zetten gelukkig velen zich in om geld in te zamelen voor de gehandicaptensport. Het vergt namelijk vaak kostbare aanpassingen aan sport- en spelmateriaal en de sportaccommodatie om als gehandicapte te kunnen sporten. Maar ook is er meestal extra begeleiding en speciaal vervoer noodzakelijk. De inzamelingsactie is voor Fonds Gehandicaptensport een belangrijke bron van inkomsten.

Collecteweek 2016 : van 10 april tot en met 16 april

Om wat terug te doen voor het Gehandicaptensport fonds willen wij als SBC zijnde tussen 9 en 16 april geld inzamelen. Als acties hebben we bedacht om zaterdag 9 en zaterdag 16 april langs de velden van SBC te collecteren, en om donderdag 14 april in het dorp tijdens de markt een stand te plaatsen en op deze manier geld in te zamelen.

Wij zijn op zoek naar aantal vrijwilligers die op zaterdag 9 april, donderdag 14 april of zaterdag 16 april zich willen inzetten voor dit belangrijke doel. Het gaat op bovenstaande data om ten minste 2 uur, maar langer mag natuurlijk ook.
Op beide zaterdagen is er ook een mogelijkheid om een thuiswedstrijd te bekijken van een G-team van SBC.
Zaterdag 9 april- 1 wedstrijd om 11.30
Zaterdag 16 april-2 wedstrijden om 13.15
Mocht u geïnteresseerd zijn om te collecteren of zelf of een goed idee heeft, kunt u een mail sturen naar: paulnagel1994@hotmail.com