Afbeelding
Foto:

Bericht uit de luchtvaart

Zijwind
Het was weer één van die Hollandse dagen. De regen kwam horizontaal voorbij, caravanhouders werd afgeraden de weg op te gaan omdat ze anders meteen de weg weer af zouden gaan; uitschieters aan de kust van meer dan honderd kilometer per uur en "het vliegverkeer ondervindt hinder van de sterke wind". Een passagier maakte in de krant melding van een ongemakkelijk gevoel. "Redelijk catastrofaal" zoals ze het zelf verwoordde. Vlak voor landing kon ze door haar raampje de landingsbaan zien liggen, zo scheef vloog het vliegtuig. En inderdaad, als je vlak voor landing op Eindhoven Airport boven Sonniuspark het ontvangstcomité al op de terminal kunt zien staan, kan dat een "behoorlijk rampzalige indruk" opwekken.

Piloten, alleen de echte, krijgen in het algemeen liever niet de wind van voren. Behalve in de start en landingsfase, want tegenwind zorgt voor een kortere startafstand en "landingroll". De factor wind is tijdens de start en landingsfase van groot belang, en kan mathematisch worden verdeeld in een tegen- en zijwindcomponent. Vliegtuigen hebben op het gebied van controllability geen probleem met tegenwind, maar de uitdaging ontstaat bij een hoge zijwindfactor. Bij de landing bijvoorbeeld, moeten vliegtuigen dan "opsturen" om op de landingslijn te blijven. Daarnaast ontstaat het weerhaaneffect. Door de vertical stabilizer, oftewel de staart, wordt de neus van het vliegtuig in de richting van de wind gedraaid. Het kan tijdens flinke zijwind dus inderdaad voorkomen, dat je door je zijraampje de landingsbaan kunt zien liggen.

Vliegtuigen hebben een zijwindlimiet. Een maximale zijwindcomponent waarbij het roer nog net in staat is het vliegtuig tijdens de start en de landing "op te lijnen" met de landingsbaan. Als dat niet zou gebeuren zou je traverserend starten en landen. Wel spectaculair voor die spotters die nog niet zijn weggeblazen, maar niet voor piloten en passagiers. En het is zeker niet bevorderlijk voor het landingsgestel.
Onder stormachtige omstandigheden met veel zijwind, zou het kunnen gebeuren dat in de landingsfase de automatische piloot en automatische gashandle afgekoppeld (moeten) worden. De menselijke piloot heeft dan te maken met turbulentie, een schuddend en stampend vliegtuig, opsturen, bezorgde passagiers die door hun raampje dingen zien die ze niet verwachten; windvlagen die als gevolg van het wrijvingseffect op het noordelijk halfrond krimpen en… Weet u wat? Laten we het niet al te ingewikkeld maken.
Als er onder stormachtige omstandigheden melding wordt gemaakt van hinder en vertraging van vluchten, dan heeft dat meestal te maken met teveel zijwind. Hierdoor kunnen vliegtuigen niet starten en/of landen op een vliegveld met een enkele baan. Of bij vliegvelden met meerdere banen, kan alleen worden gestart of geland op een beperkt aantal banen die beter in de wind liggen.
Voor vliegers zijn landingen met veel zijwind en "op de hand" gevlogen, een mooie uitdaging. Een gracieuze landing op de zijwindlimiet, is een kroon op het werk en kan als "redelijk euforisch" worden ervaren. En daar word je nog voor betaald ook.

Marco Pulles


Tennisbabes & friends benefietdiner
zeer geslaagd

Al enige tijd waren was het team tennisbabes & friends bezig met de voorbereidingen voor een benefietdiner.
De opbrengst zou geheel ten goede komen aan de Samenloop voor Hoop actie. Afgelopen zondag 10 april was het zover. Een benefietdiner op locatie bij Adriaan van de Ven en Sigrid Jansen.
Tegen 17.00 werden de gasten ontvangen door "Sam" de mascotte van SamenLoop voor Hoop.
Een glas prosecco ( beschikbaar gesteld door Gall & Gall ) luidt dan het begin van een mooie avond in. Veel gasten kennen elkaar dus de sfeer zit er snel in.
De avond werd nog even officieel geopend door de organisatie waarna Bertine van den Boom gedurende de avond prachtige nummers ten gehore bracht.
De keukenbrigade was inmiddels druk bezig om de voorgerechten te bereiden, de bediening schonk nog een drankje in.
( Met dank aan La Semolina voor de heerlijke focaccia)
Een heerlijk 4 gangen diner , live muziek en gezellige gasten waren de ingrediënten voor een prachtige avond.
De opbrengst was uiteindelijk maar liefst € 910 voor SamenLoop voor Hoop, KWF Kankerbestrijding. Sponsoren en gasten, bedankt.


Afbeelding
Afbeelding