Update en vervolg Sportcafé Son en Breugel

Even een terugblik op het eerste sportcafé.
Medio november 2015 vond ons eerste Sportcafé voor omstreeks 60 belangstellenden uit het Son en Breugelse Verenigingsleven plaats in sporthal De Bongerd.

Spreker op deze avond was niemand minder dan André Ooijer, oud voetballer van Ajax, PSV en het Nederlands Elftal.
Daarnaast leverden Sportservice Noord Brabant en NOC/NSF hun bijdragen voor het talrijk aanwezige publiek in de vorm van inspirerende bijdragen als:
• Hoe kun je meer vrijwilligers bemachtigen en behouden en Sportservive Noord Brabant was daar heel helder over!
o Oproepen op de website of via een flyer in de kantine helpen niet. Benader mensen rechtstreeks of maak gebruik van je reeds actieve vrijwilligers om als ambassadeur te fungeren.
o Sportservice Noord Brabant bood daarop aan om bij voldoende animo van de verenigingen een informatieavond te beleggen om praktische uitleg over het bemachtigen van meer vrijwilligers te geven.
o Scouting Dutmella leidt al Jaren jongeren actief op tot begeleiders. Het kost veel tijd maar het verdient zich terug in jongeren die als leiders bij de scouting blijven.
• Een veel voorkomend problem is ook de begeleiding van jongeren van 14 tot 17 jaar. De jeugd bij hockey moppert omdat er geen feesten met alcohol meer zijn. Ook korfbal kampt met een groot gat in haar ledenbestand in de leeftijd van 14 – 18 jaar. De verbinding met de vereniging staat op losse schroeven.
o De vraag die nu gesteld kan worden is: hoe werf of krijg ik meer leden? Geen eenvoudige vraag want:
• Verder zitten pubers in een veranderingsproces van lijf en leden en een goede trainer past zijn lessen/trainingen daarop aan. Geen probleem bij PSV maar bij amateurverenigingen ligt dat duidelijk anders aldus André Ooijer.
o Om onze amateurverenigingen te helpen is meer geld nodig om onze verenigingstrainers/-coaches van extra cursussen en bijscholingen te voorzien. Wat dat betreft heeft NOC/NSF een aantrekkelijk aanbod voor ons.
o Daarnaast moeten we elkaar meer en beter weten te vinden om de problemen die op ons afkomen samen aan te pakken. Benut elkaars expertise!
• Ook thema's als "het laten meebeslissen van jeugd over hoe een training eruit zou moeten zien" c.q. "het actief betrekken van jeugdleden bij jeugdbeleid?"
o Verenigingen zouden bijvoorbeeld een enquête onder jeugdleden kunnen uitzetten, waarbij het uiteindelijke resultaat zou moeten zijn om op bovenstaande thema's antwoord te krijgen en om de tevredenheid van de jeugdleden te meten.

Het vervolg van ons Sportcafé.
Het behoeft geen betoog dat na ons eerste succesvolle sportcafé er een vervolg moest komen waarbij gekozen kon worden uit bovenstaande thema's.

Op maandagavond 23 mei vindt ons eerste vervolg plaats met als thema: Hoe verwerven en behouden wij als vereniging vrijwilligers?
De interactieve avond wordt gepresenteerd door Raymond Bonnier en Sportservice Noord Brabant zal ons als verenigingen die avond intensief begeleiden en informeren.
Plaats van handeling: Sporthal De Landing 2e etage. De exacte begin- en eindtijd van het Sportcafé alsmede het exacte programma wordt later via email bekend gemaakt.
Noteer 23 mei alvast in uw agenda en meld uzelf aan via email: michelle.driessen@levgroep.nl.