Afbeelding
Foto:

Bibliotheek Dommeldal organiseert Shakespeare weekend in Geldrop

Dit jaar is het op 23 april precies 400 jaar geleden dat William Shakespeare overleed.
De beroemde dichter en toneelschrijver, wiens gedichten nog steeds worden gelezen en theaterstukken nog steeds worden opgevoerd. Tijdens het weekend van 21 tot en met 23 april, brengt Bibliotheek Dommeldal, samen met diverse partners, William Shakespeare voor het voetlicht, op en rond Kasteel Geldrop.

William Shakespeare 400 jaar geleden
In april 1564 werd hij geboren in Stratford-upon-Avon in Warwickshire. Als zoon van een welvarende handschoenenmaker. William was de oudste van 6 kinderen. Op school in Stratford kreeg de jonge Shakespeare Latijnse grammatica. Cicero en Vergilius moesten gelezen en vertaald worden. En ook Ovidius, Shakespeare's meest geliefde auteur. Eind 1582 trouwde de 18-jarige William met de 26-jarige Anne Hathaway. Samen kregen ze drie kinderen. Op uitnodiging van een toneelgezelschap verhuisde William, zonder vrouw en kinderen, naar Londen. Waar hij al snel naamsbekendheid kreeg, als acteur en schrijver. In zijn eigen stukken speelde hij ook, niet vaak en alleen in een bijrol, b.v. als het spook in Hamlet.
In Londen werd Shakespeare een rijk man. En toen hij 46 was kon hij stoppen met werken. Hij keerde terug naar zijn geboorteplaats Stratford waar hij het rustiger aan ging doen. Hij stelde er zijn testament op, alsof hij voorvoelde dat hij vroeg zou sterven. Op 23 april 1616, overleed William Shakespeare. Zijn graf in de Holy Trinity Church in Stratford-upon-Avon, wordt jaarlijks door miljoenen bezocht.

William Shakespeare in onze tijd
Het werk van Shakespeare inspireert ook nu nog steeds lezers, schrijvers en musici. Zo zijn er deze maand diverse toneelgezelschappen aan het toeren met zijn werk, in oude of aangepaste versie. Daarnaast zijn er veel films gebaseerd op zijn werk. En muziekstukken. Een van de beroemdste bewerkingen van het Romeo en Julia-verhaal is West Side Story, met de sloppenwijken van New York als decor.
William Shakespeare in Geldrop
Dankzij een intensieve samenwerking tussen Gemeente Geldrop, Filmhuis Hofdael, Kasteel Geldrop en Volksuniversiteit Geldrop-Mierlo komt Shakespeare weer even tot leven, in Geldrop, in het weekend van 23 april. Met een lezing, muziek, verhalen èn met Leonardo di Caprio.
En met een wedstrijd, voor de echte Shakespeare fans: in diverse etalages in Geldrop Centrum is een deel van een beroemde Engelstalige spreuk van Shakespeare te zien. Raad het citaat en stuur de oplossing, met naam van de winkels waar de spreuk is gevonden, in via de website van de Bibliotheek. Onder de goede oplossingen wordt een eReader verloot. Meedoen kan tot en met het Shakespeare weekend.

William Shakespeare op en rond Kasteel Geldrop
Donderdagavond 21 april, 20.00u: Remembering Shakespeare, lezing in het Engels door Nigel C.B. Durrant, bij de Volksuniversiteit Geldrop-Mierlo; kaartjes: VU Geldrop-Mierlo.
Vrijdagavond 22 april, 20.00u: Romeo and Juliet, een film met Leonardo di Caprio in de hoofdrol; Filmhuis Hofdael; Kaartjes verkrijgbaar bij de Bibliotheek en bij SCC Hofdael.
Zaterdag 23 april: 11.00-16.00u: Shakespeare Event op Kasteel Geldrop, bij mooi weer ook in de prachtige landschapstuin. Muzikale optredens: Multi(F)Vocaal en Rob van Heck met Ruth Walpot. Theater optredens: toneelgroep Elysée met scenes uit Hamlet en het Verhalenhuis met vertellingen en muziek.
Tijdens de pauze heeft de Kasteelhoeve een Shakespeare lunch op het menu, met scones en clotted cream, voor een Shakespeare prijsje (tip: reserveren is slim).
Na de lunch is er weer theater en muziek. En Poëzie! Want tegen het eind van de middag vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Dommeldal Poëziewedstrijd.
Tussen de optredens door zijn er fotoshoots: grote en kleine bezoekers kunnen zich professioneel op de foto laten zetten in een kostuum uit Shakespeare's tijd. Een mooie herinnering!
De hele zaterdag op en rond het Kasteel is gratis toegankelijk, bezoekers betalen alleen hun consumpties.
Komt allen kennismaken met, en genieten van, het werk van William Shakespeare en waan u voor één weekend in Stratford upon Dommel.


Afbeelding