Expositie Willem Berkers: van Geweld en Religie tot Verleiding

Het werk van de Sonse omni-kunstenaar Willem Berkers is niet makkelijk in een hokje te plaatsen, maar voor wie Willems gedachtegoed kent is zijn signatuur herkenbaar. "Ik bezie mensen en voorwerpen in hun geheel eigen schoonheid met vorm, kleur of inhoud, die blik of dat gebaar. Ik houd ervan om mooie dingen te maken, over soms verschrikkelijke onderwerpen." Het onderling verbinden van schijnbare tegenstellingen fascineert hem, maakt gemengde gevoelens bij hem los en dat zie je terug in zijn werken.
Expo
Op 16 en 17 april exposeert hij zijn tekeningen, schilderijen en driedimensionale werken (bronzen beelden) in De Bongerd, "Le Bongerd" zoals hij graag gekscherend met een Franse tongval zegt – en ook schrijft. Berkers schrijft ook gedichten, maar die maken dit keer geen onderdeel uit van de expo. "Anders raakt het te veel versnipperd."
De expositie bevat zowel recent als wat ouder werk van Berkers. De muren van het centrale deel van "Le Bongerd" tonen een aantal van zijn meer recente schilderijen, de kleinere ruimtes bevatten ook beelden en staan in het teken van twee verschillende thema's: "Verleiding" met ook wat ouder werk, en het meer recente "Geweld en Religie" wat absoluut de tongen in beweging zal brengen, meer verklappen we niet. "Verleiding" toont de vele 'gezichten'' van het onderwerp, onder meer een 'naakt' waarop alleen een verleidend gewaad zichtbaar is en de dame eronder nauwelijks. En toch subtiel prikkelend, dat is de kunst. Entreegeld vraagt hij niet. "Uw komst is mijn cadeau!"
Van een naar drie dimensies
Willem Berkers merkte al op vrij jonge leeftijd dat hij "iets" had met tekenen en schilderen. "Ik zag het ook terug in mijn rapportcijfers en dacht 'daar moet ik iets mee doen'. Dat waakvlammetje is blijven branden. In de loop der jaren heb ik wat trainingen gevolgd, onder meer met portretten, en heb ook beter leren kijken naar mijn onderwerpen."
Zo strak, ordelijk en ruimtelijk als zijn woonkamer, zo chaotisch lijkt zijn atelier in de ruimte erboven, waar de lucht van olieverf je tegemoet komt. Alweer zo'n tegenstelling, of is het toeval? Daar staan ook een paar van zijn bronzen beelden en andere driedimensionale werken, eveneens passend in de thema's van de expo. "Met beelden ben ik wat later in mijn leven begonnen, en ik merkte dat mij dat ook goed afging. Sommige onderwerpen komen beter tot hun recht in drie dimensies."
Experimenten
Na een 'mooie baan' ging Willem Berkers zes jaar geleden op zijn 60e met pensioen, waardoor hij nu zijn volle aandacht kan geven aan zijn passie. Zo experimenteert hij ook met combinaties van beeldende kunst en gedichten. "In ons schrijverscollectief DichtBij hebben we eind oktober vorig jaar afgesproken dat iedereen een gedicht zou maken aan de hand van een van mijn schilderijen. Zelf had ik nog het meeste moeite om daar een keuze uit te maken haha. Met het kunstenaarscollectief Ars Longa gaan we nu precies het omgekeerde doen: schilderijen als basis voor gedichten."
Meer weten? Ze www.willemberkers.com en www.facebook.com/willemberkerskunst