Archeologie uit Son en Breugel in Rijksmuseum van Oudheden

Een bijzondere archeologische vondst uit Son en Breugel is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.
Het gaat om een fragment van een stenen ijzeroven uit de Romeinse tijd, ontdekt tijdens opgravingen in 1993 in het centrum van Son nabij het riviertje De Dommel. Dat is nu te zien in een tien meter lange ladekast, 'Archeologie uit je achtertuin' gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl

Dit fragment van de ijzeroven uit de Romeinse tijd is uit duizenden opgegraven voorwerpen gekozen, omdat het –voor zover we weten- de enige natuurstenen ijzeroven is die in Nederland is gevonden, alle andere zijn van klei of leem. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad.

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking
'Archeologie uit je achtertuin' kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Archeologie in je achtertuin, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl en www.archeologieuitjeachtertuin.nl


CDA: voortaan óók met de fiets in de bus

De Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant wil dat Brabanders hun fiets voortaan in de bus kunnen meenemen. De partij bereidt hiertoe een initiatiefvoorstel voor, met als werktitel Spring maar achterin bij mij.

Momenteel kunnen OV-gebruikers hun fiets, buiten de spits, gratis meenemen in de stoptrein (Sprinter), maar zijn in de bus alleen vouwfietsen toegestaan. Het CDA wil de mogelijkheid van het meenemen van de fiets in de bus nu óók voor gewone rijwielen laten onderzoeken.

Voor het CDA is een goede bereikbaarheid van Brabantse steden en dorpen heel belangrijk, o.a. in de kleine plattelandsgemeenten waar het soms lang wachten is op de bus of lang lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Bij veel bushaltes ontbreekt het bovendien aan (voldoende) fietsenrekken, waarin OV-gebruikers hun meegebrachte fietsen kunnen stallen.

Om de bereikbaarheid, en daarmee óók de leefbaarheid, in de provincie te vergroten, wil het CDA het voor de Brabantse reiziger gemakkelijker maken om verschillende wijzen van vervoer te combineren. Bijvoorbeeld door het meenemen van de fiets in of op de bus.

Statenlid Ankie de Hoon (woordvoerder):
"Het CDA vindt dat de provincie ervoor moet zorgen dat iedere Brabander ongehinderd van A naar B kan reizen. Niet alleen door knelpunten op te lossen, maar ook door het bestaande netwerk van wegen, wandel- en fietspaden beter te benutten. Ons voorstel strekt tot een handige combinatie van OV- en fietsgebruik, waarmee bijv. OV-reizigers uit het buitengebied, onder wie forenzen en (thuiswonende) studenten, enorm zijn geholpen.

Daarnaast draagt het bij aan onze ambitie om van Brabant dé fietsprovincie van Nederland te maken: aantrekkelijk voor fietstoeristen van binnen én buiten de provincie, en dus goed voor onze recreatiesector."