Verkeershinder bij werkzaamheden aan de Europalaan te Nuenen.

Verkeer gestremd in één richting. Vanaf 13 juni gaat het volgende stuk van de Europalaan op de schop.
Tussen de Geldropsedijk en Smits van Oyenlaan moet de firma Rasenberg op een zeer smal deel van Nuenen omvangrijke graaf- en asfalteringswerkzaamheden uitvoeren in het kader van reconstructie van de Europalaan/ HOV2. Deze werkzaamheden nemen veel ruimte in beslag en daarom moet één weghelft gedurende vier maanden afgesloten worden. Tijdens de werkzaamheden is er op een groot stuk van de Europalaan alleen verkeer mogelijk in westelijke richting. Dat eenrichtingsverkeer geldt tussen de rotonde Smits van Oyenlaan ('t Pluuke) en de Geldropsedijk. Autoverkeer uit Eindhoven is wel mogelijk tot in Nuenen, maar doorgaand verkeer vanuit Eindhoven via Europalaan met de bestemming Gerwen/ Gemert is gestremd. Dit verkeer wordt gevraagd de adviesroute te volgen via de A270 of A50.

Tijdelijk slechtere bereikbaarheid
De gemeente Nuenen heeft bij de aanbesteding o.a. gekozen voor de aanpak van deze aannemer omdat er een pakket bereikbaarheidsmaatregelen geboden werd, zoals tijdelijk asfalt aan de buitenzijde. In de vorige 3 fases kon het verkeer daarom de stad bereiken tijdens het werk. Aannemer en gemeente beseffen dat de komende fase overlast teweeg gaat brengen. Dit is niet te voorkomen. Naast lokaal extra overlast in Nuenen kan er ook extra drukte ontstaan aan de Eindhovense zijde, omgeving Kennedylaan en ring. Edwin van Rijswijk (projectleider Rasenberg): "Nu moeten de kabels en leidingen en riolering vervangen worden tot een diepte van 3 meter en dat ook in een smalle ruimte. Veilig en goed werken kan dan niet samen met twee rijrichtingen, ook in verband met de veiligheid van het personeel en de eisen daarbij. Om autoverkeer minder te hinderen hebben we gekozen dit lastigste deel van het werk uit te voeren in de iets rustiger zomermaanden. De werkzaamheden gaan in de zomervakantie door."

Tijdelijke maatregelen
Tussen Eindhoven en industrieterrein Berkenbos (Pinckart) is de weg in beide richtingen open. Verkeer vanuit Eindhoven met bestemming Nuenen-Centrum kan gebruik maken van de Europalaan en wordt ter hoogte van het nieuwe verkeersplein bij industrieterrein Berkenbos doorgeleid. Fietsers blijven doorgang houden langs de werkzaamheden met oversteekvoorzieningen. Om de overlast te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Tijdens de vordering van de werkzaamheden wordt geleidelijk vanaf de Geldropsedijk het verkeer in twee richtingen opengesteld. Dat zorgt ervoor dat verkeer binnen Nuenen in ieder geval zo snel mogelijk weer mogelijk is.

Monitoring
De aannemer zet tekstkarren in om automobilisten op de route te attenderen op de stremmingen en de alternatieve routes. De aannemer en gemeente monitoren filevorming, veiligheid en sluipverkeer. Motorrijders rijden met het verkeer mee om problemen in kaart te brengen en er worden verkeerstellingen uitgevoerd. Waar mogelijk worden kleine aanpassingen gedaan in het pakket bereikbaarheidsmaatregelen.

Openbaar vervoer / fiets
Om de hoeveelheid weggebruikers terug te dringen wordt er bij de automobilisten gepeild of er bij een toenemende verkeersdruk interesse is gebruik te maken van het openbaar vervoer of (elektrische)-fiets. Eindhoven en Nuenen zijn in beide richtingen goed bereikbaar per bus en fiets.