herfstfoto oude meer Son en Breugel
herfstfoto oude meer Son en Breugel Foto: Annemieke van Tinteren

Duurzaamheid: Son en Breugel gaat ambities waar maken!

Het college van Son en Breugel gaat tempo maken om de ambities uit de nieuwe beleidsnota Duurzaamheid en met name de klimaatdoelstellingen waar te gaan maken.

Son en Breugel wil de samenwerking in de regio op dit terrein stimuleren en vooral zelf het goede voorbeeld geven. Praktisch betekent dit onder andere dat het college extra geld wil inzetten, een kwartiermaker gaat aanstellen, een CO2 begroting gaat ontwikkelen, en anders en projectmatiger gaat werken, Daarnaast wil de gemeente ook met de bedrijven op Ekkersrijt aan de slag om een Greendeal op te stellen en inwoners stimuleren om zelf ook hun woningen duurzamer te maken.

Samenwerking
De gemeente is zich er van bewust dat ze die ambities niet alleen kunnen waarmaken, maar dat het een samenspel is tussen inwoners, gemeenten, andere overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Iedere partij heeft een eigen belang, rol en verantwoordelijkheid, maar de gemeente wil hierin graag een regiorol nemen.

Ambities
In de beleidsnota Duurzaamheid zijn een aantal ambities vastgelegd. Dit zijn de stippen op de horizon, waar Son en Breugel in de komende jaren naar toe wil werken:
Energie en Klimaat: Gemeenschap Son en Breugel klimaatneutraal in 2030

Gemeentelijke organisatie klimaatneutraal in 2020
Materiaaltransitie:5 % restafval in 2020 / 35 kg restafval per inwoner in 2020
Biodiversiteit: Het behoud en creëren van groene buffers en verbetering van de rijkdom aan planten en diersoorten in Son en Breugel;
Milieu:Het voorkomen van bodemverontreinigingen en het optimaliseren van grondstromen, het voorkomen van verdroging en waterverontreinigingen, het voorkomen van luchtverontreiniging en geuroverlast, het voorkomen van geluidshinder en het voorkomen van onacceptabele situaties met betrekking tot externe veiligheid en volksgezondheid;

Uitvoering
Om die ambities waar te gaan maken gaat de gemeente de komende tijd kleine en grote stappen zetten. Een aantal stappen worden al op korte termijn gezet zoals het Verledden van de openbare verlichting, de introductie van omgekeerd inzamelen en de papiercontainer en het onderzoek naar de effecten van de emissies bij Veehouderijen. Binnen de organisatie van Son en Breugel zal met name ingezet worden om de ambtelijke organisatie in 2020 klimaatneutraal te maken.

Planning
De nieuwe nota wordt behandeld in de commissievergadering van 12 september 2016 en raadsvergadering van 6 oktober 2016.
De nieuwe nota vervangt de beleidsnota Milieu en Duurzaamheid 2012-2015 en heeft een looptijd van 2016 – 2030.


Achteruitgang Oase

Het college van B en W van Son en Breugel heeft besloten een extra pad in Vroonhoven aan te leggen voor de ontsluiting van de achteruitgang van Jongerencentrum Oase.
Om te voorkomen dat de jongeren de begraafplaats op gaan wordt langs het pad aan de zijde van de begraafplaats een haag geplaatst. Met de aanleg van dit pad en de haag komt het college tegemoet aan een gezamenlijke wens van Oase en de omwonenden.

Vermindering overlast
De ingang van Jongerencentrum Oase ligt aan een doodlopende steeg die loopt van de Dommelstraat tot aan Vroonhoven. Wanneer jongeren Oase 's avonds via deze steeg verlaten zorgt dit voor overlast voor met name de direct omwonenden.
De in- en uitgang is in het verleden verplaatst naar de achterkant (Vroonhoven) en dit heeft de overlast verminderd. Bij de herinrichting van Vroonhoven is deze uitgang echter weer verdwenen. Oase en de omwonenden hebben de gemeente verzocht het oude pad te herstellen.

Planning en kosten
De planning is om het pad begin september aan te leggen. Zolang de haag nog niet volgroeid is worden tijdelijk dranghekken geplaatst. Wanneer de haag voldoende gegroeid is worden de hekken verwijderd. De kosten van de aanleg bedragen € 5.250,-.


Het pad dat nu in gebruik is als in en uitgang van de Oase
Afbeelding