Nuenen wordt ons door de strot gedouwd

Helaas ons artikeltje van vorige week blijkt geen ver van mijn bed show Het spook van een fusie met Nuenen nadert met rasse stappen.
Moeten wij ons dit laten opdringen?

Echter moeten wij zo bang zijn voor het voorspelde isolement dat ons te wachten staat indien Nuenen voor een samengaan met Eindhoven kiest?
Lijkt me niet, wij zijn heel goed in staat onze eigen boontjes te doppen!
We leren onze kinderen en ook de zwakkeren in onze samenleving hoe belangrijk het is om zelfstandig te functioneren.
In dit geval echter zouden wij ons een samenvoeging met een gemeente, die er bestuurlijk en financieel slecht voor staat, laten opdringen.

Onbegrijpelijk dat juist de partijen (onze nieuwe college en coalitie) die zich uitgesproken hebben voor de realisatie van het MFA, het afbreken van de kerk en voor de verbouwing van het gemeentehuis deze fusie als een positief gegeven zien. Zien zij dan echt niet in dat een dorpshuis, dat geen draagvlak heeft een financieel debacle wordt. Kijkt men dan zo selectief naar onze buurgemeente Nuenen?

In het ED was te lezen dat de beide burgemeesters van Son en Breugel en Nuenen en nagenoeg alle betrokken wethouders de mogelijkheid wel zien zitten om zo snel mogelijk te fuseren.
Voor DorpsVISIE is het onbegrijpelijk dat onze burgemeester deze uitspraken doet zonder ons maar ook u geraadpleegd te hebben. Coalitiepartijen die in hun verkiezingsprogramma hebben staan dat zij kiezen voor een zelfstandig Son en Breugel laten dit nu bij eerste rapport dat uitkomt varen en lopen achter de mening van het college aan.

DorpsVISIE zal niet bij voorbaat al meegaan met de fusiegedachte alleen al vanwege het feit dat wij de lijntjes van bestuur naar inwoner en omgekeerd zo kort mogelijk willen houden.
Wij willen als gemeenschap zelf kunnen bepalen wat voor ons en voor de inrichting van Son en Breugel het meeste draagvlak heeft.
Dat kunnen en mogen bestuurders die geen enkele binding met ons dorp hebben niet over en voor ons bepalen.

DorpsVISIE zal zich blijven inzetten voor een zelfstandig Son en Breugel en zal gaan samenwerken op die gebieden als wij er U er van overtuigd zijn dat wij hierdoor een betere services voor onze inwoners kunnen bieden.

Mochten er zwaarwegende argumenten zijn om anders te bepalen dan bepleiten wij om alle opties eerst met onze inwoners te bespreken.
Een goed moment hiervoor zijn de gemeenteraadverkiezingen van maart 2018
Dan is het ook maar de vraag of we meegetrokken willen worden in een financieel zwart gat.

Fractie DorpsVISIE Son en Breugel.


Kwaliteit van besturen in Nuenen?

Begin dit jaar stonden in diverse huis aan huis kranten in Nuenen bij de Gemeentelijke informatie een klein stukje, dat de Gemeente Nuenen van plan is om een verbindingsweg aan te leggen tussen de Meierijlaan en de Spegelt, met een afslag naar het bedrijventerrein, de "Verbindingsboog Meierijlaan". In plaats van dat de Gemeente de gezinnen van het Keizershof uitnodigde voor een informatiebespreking, waarop men commentaar kon leveren op het Ontwerp Bestemmingsplan, werd in eerste instantie volstaan met de bovengenoemde publicatie.

Bij de Kijk-in-de-Wijk dag Keizershof kreeg een bewoonster door wat er aan de hand was en vroeg mij om de pers in te schakelen. Die heeft uitstekend werk geleverd, waardoor onder meer duidelijk werd dat de betreffende wethouder misleidende informatie aanleverde over de te verwachten toename van de verkeersintensiteit, factoren kleiner dan die van de betrokken ambtenaren, totale duimzuigerij dus.
Het is interessant je af te vragen waarop de informatie van de wethouder gebaseerd is en wat de achterliggende motieven zijn. Gewoon je zin willen hebben?
Ook werd duidelijk dat de Gemeenteraad heeft zitten slapen en pas wakker werd toen het ED met achtergrondinformatie kwam.

Op 8 september heeft de Provinciale Staten haar advies gegeven over de toekomst van Nuenen.
Ik vraag me af of daarin rekening gehouden wordt met het gebrek aan bestuurskwaliteit van zowel B&W als van de Gemeenteraad zoals uit het bovenstaande voorbeeld blijkt.

Als de kwaliteit van het gemeentebestuur niet drastisch verbetert, heeft welke verandering van bestuurssamenstelling en takenpakket dan ook, geen zin.

Jan Lammerts,Toon Swinkelshof 2, 5671 DM Nuenen