Uitwerking centrumplan is een puzzel

Wasgij is een legpuzzel waarbij de puzzelaar niet weet wat er op de puzzel afgebeeld is, maar alleen een hint krijgt.
Deze gedachten kwam bij mij op tijdens de informatie avond centrumvisie Son en Breugel. Een avond bedoeld om de geïnteresseerde te informeren, uit te leggen wat er de komende tijd in het centrum ging veranderen en waarom.

Door: Adrie Neervoort

De puzzel is een uitdaging voor de puzzelaar maar ook voor diegenen die het resultaat willen zien want dat kan alleen wanneer de puzzel af is.
De aanwezige werden over vier onderwerpen die met het centrumplan te maken hadden geïnformeerd, het kerkplein, de multifunctionele accommodatie (MFA), renovatie gemeentehuis en het parkeren door wethouder Visser, Eric jan de Haan en Frank van de Weijer

De informatie was duidelijk maar niet concreet, het Raadhuisplein en Kerkplein worden zo ingericht dat er een logisch aansluiting ontstaat met het Vroonhoven park maar hoe, daar moest nog invulling aan gegeven worden. Misschien een teleurstelling voor de aanwezige die een concreet antwoord wilden hebben. Maar zoals wethouder Visser vaker die avond zou toelichten:"wij hebben geen uitgewerkt plan maar leggen puzzelstukje voor puzzelstukje aan elkaar". Het gebruikte zelfs het voorbeeld van een kathedraal. Een gebouw volgens Vissser dat vroeger vaak zonder concreet plan werd gebouwd maar gaande weg vorm kreeg met uiteindelijk een prachtig resultaat dat zelfs op de dag van vandaag nog bezoekers trekt.

En zo bleek elk onderdeel van het plan de nodige fantasie te eisen van de aanwezige. Maar bekeek je het positief dan blijkt dat de gemeente in haar plannen open staat voor wensen en opmerkingen van buitenaf. En zullen zij indien het binnen de puzzel past hier rekening mee houden. Zo gaan ze een wandeling maken met de ondernemers in het centrum van ons dorp om ter plekke de mogelijkheden en de onmogelijkheden in kaart te brengen.
Mooie plannen dus en inspraak gewenst.
De presentatie van de invulling en bouw van de MFA zorgde zoals verwacht voor enige commotie. Er werd ook een poging gedaan de bouw weer ter discussie te stellen, maar dat is al besloten en geen onderwerp meer van de informatie avond, aldus Visser. Wel over de invulling en de uiteindelijk vorm van het MFA moet er nog gesproken worden. Hierbij worden alle mogelijke gebruikers betrokken. Van het MFA gaan zeker gebruik maken het CMD, Bibliotheek, Vestzaktheater en de Harmonie. Met mogelijke andere gebruikers is de gemeente in overleg. Doel van het MFA en de gebruikers is o.a. dat zij de levendigheid in het centrum gaan vergroten.
De doorsteek van de Kerkstraat is nog steeds een onderdeel van het centrum plan. Daarvoor moet de huidige kerk natuurlijk wel (gedeeltelijk) afgebroken worden. Maar het bisdom is nu nog eigenaar, dus wacht de gemeente af. Het oude vestzak theater krijgt een woonfunctie dus is het niet ondenkbaar dat op de plaats van de huidige kerk ook een complex met mogelijk een woonfunctie komt.

Parkeren in het centrum, is een actueel onderwerp zeker bij de ondernemers in het centrum.
Na de bouw van het MFA op de huidige tijdelijke parkeerplaats, worden voor het parkeren creatieve oplossingen gezocht. Dit zal gebeuren na een telling van een extern bureau over het aantal aanwezige parkeerplaatsen en het gebruik ervan. Alle nieuwbouw zal meer parkeerruimte vragen maar dit is volgens wethouder Visser op te lossen met parkeerplaatsen elders in het dorp en indien nodig komen er plaatsen bij. Want het goed kunnen parkeren in een centrum is belangrijk volgens Visser. Over het waar deze parkeerplaatsen dan komen komt geen duidelijk antwoord het puzzelstukje is nog niet gevonden. Natuurlijk hoort de gemeente graag van haar inwoners hoe zij nu over het parkeren in het dorp denken zodat die informatie verwerkt kan worden in de toekomstige plannen. Ook het parkeren van fietsen en dergelijke moet beter.

Dan de kers op de taart van alle veranderingen in het centrum, de renovatie van ons gemeentehuis. Het gebouw zal in zijn geheel behouden blijven maar word grondig gerenoveerd zodat het gebouw weer voldoet aan de huidige normen en weer een duurzaam karakter zal krijgen. Dit gaat echter pas eind 2018 in gaan worden gezet omdat eerst de huidige bibliotheek begin 2017 gesloopt gaat worden en er daardoor een ambtelijke volksverhuizing in Son en Breugel gaat plaats vinden. De ambtenaren en medewerkers van de gemeente komen dan tijdelijk op een ander locatie te werken in Son en Breugel.
Doel van dit alles is om een aantrekkelijk centrum te maken dat uitnodigt tot winkelen en verblijven ook in de toekomst.


Lezing Heemkundekring: "Wonderen in het zonlicht"

Op woensdag 21 september om 20.00 uur in de zaal van 'de Zwaan', Markt 9 te Son en Breugel.
De titel van de lezing is: "Wonderen in het zonlicht"

De Deurnese dokter Hans van den Broek ['s-Hertogenbosch 1949] houdt zich al 25 jaar bezig met de plaatselijke geschiedenis van de geneeskunde.
In "Wonderen in het Zonlicht" worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven.

Hans herlas ruim 2500 wonderen, ofwel mirakels, die waren beschreven in diverse plaatsen zoals Aerle-Rixtel, Boxmeer, Halle, Handel, 's-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, en Ommel, Vervolgens hield hij hun medische inhoud tegen het licht. In deze mirakelverhalen bleken veel medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Nadat hij alle overeenkomende wonderen naast elkaar had gelegd en vergeleken rolden onverwacht vele fraaie medische vondsten uit die gegevens.
Ze worden met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.

Wat kunt U vinden in "Wonderen in het zonlicht"?
Lees de verhalen over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol verdreven wordt. Of bekijk de meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn en toch weer gaan lopen. Maak mee dat blinde kinderen weer gaan zien of dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten. Zie dat middeleeuwers na jaren genezen van een schot met een pijl terwijl bij kleine jongetjes grote liesbreuken weer in de buik terugglijden. Verder kunt U lezen dat je vroeger echt alleen maar lijdzaam kon afwachten bij een pijnlijke niersteen.
Huiver mee bij de verhalen over verdronken kinderen die toch weer bijkomen. Zie wat een moeder bij een kind met koortsstuipen deed.
Lees over de eerste patiënten met syfilis in Nederland. Kijk wat gebeurde met kinderen die bijna stikten door wat ze in hun mondje stopten. En vooral realiseer U hoeveel honger en vooral vitaminegebrek er steeds weer geleden werd.

De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen.
Daarnaast krijgt U een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele ingrijpende beloftes die onze doodzieke voorouders in hun bodemloze wanhoop aan de aanbeden heiligen deden.
Die beloftes varieerden van het doen van bedevaarten met als enige voedsel water en brood tot het schenken van kostbare afgietsels van genezen lichaamsdelen in zilver of kaarsenwas.

Hans van den Broek was van 1980-2015 arts-radioloog n Helmond. Hij heeft vanaf 1995 meer dan 200 lezingen over de geschiedenis der geneeskunde gegeven. Hans probeert een totaalbeeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders die hebben meegemaakt. Hij heeft zijn bevindingen in 2010 vastgelegd n het boek: 'Koorts en honger. In 2015 heeft hij 2500 wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven in het boek 'Wonderen in het zonlicht'.

De lezing is in de Zaal van 'de Zwaan' Markt 9, 5691 AR Son en Breugel.
Om 20.00 uur. De entree is gratis en introducés zijn welkom.