Afbeelding
Foto:

Stichting 2109 viert een klein feestje met erelid Riet

Op woensdag 21 september was het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag werd aandacht gevraagd voor dementie.

Door: Adrie Neervoort

In Son en Breugel is op 21 september (2109) 2015 de stichting 2109 opgericht. Een stichting die onder andere tot doel heeft de ziekte dementie meer bespreekbaar te maken en te helpen met oplossingen voor problemen die de ziekte bij patiënt en familie veroorzaakt.
Een praktische oplossing in die zin is het speldje dat stichting 2109 speciaal heeft laten ontwikkelen voor mensen die lijden aan dementie. Het eerst speldje werd bij de start van de stichting uitgereikt nu dus alweer een jaar geleden.
Door het speldje zijn mensen met dementie herkenbaar in de samenleving en kan er hulp geboden worden aan de patiënt dit speldje draagt. Dit zorgt er tevens voor dat diegene die lijdt aan de ziekte langer deel kan uitmaken van onze maatschappij.

Verjaardag
Afgelopen woensdag 21 september werd in De SteenUijl even stilgestaan bij het één jarig jubileum van de stichting 2109. De SteenUijl is een dagopvang voor mensen die lijden aan dementie. Door deze mogelijkheid kan er bij de familie en of de mantelzorger en stukje zorg weggenomen worden.
Het was gezellig druk in de huiskamer van De SteenUijl, de bewoners en vrijwilligers van De SteenUijl zaten aan de huiskamer tafel. Voor één bewoner was het vandaag ook een speciale dag zij werd precies op deze dag 91 jaar en was erelid van de stichting 2109. Riet was ook diegene die op 21 september 2015 het eerste speldje kreeg van de stichting.
Simone den Uijl en Ramon Haans zijn de eigenaren van De SteenUijl en ook de medeoprichters van stichting 2109. Het waren dan ook zij die de huiskamer binnenkwamen met een gigantische taart voor de 91-jarige Riet en de 1-jarige stichting 2109. De taart was een cadeau van bakkerij Bekkers.
Riet genoot van de feestvreugde en na het uitblazen van de kaarsje werd er getoast met champagne door alle aanwezige op Riet en de stichting 2109.
Eén jaar stichting 2109 heeft veel gebracht als het gaat om het onder de aandacht brengen van de ziekte dementie. Dit is onder andere bereikt door de geweldige ambassadeurs van de stichting en de activiteiten die er geregeld gedaan worden.

Angela Groothuizen
Eén activiteit die zeker de komende tijd zal gaan opvallen is het uitbrengen van een lied speciaal voor dementie. Het lied is een mooie samenwerking van Lesley van der Aa uit Sint-Oedenrode en niemand minder dan Angela Groothuizen.
Vele kennen Lesley van der Aa als een fantastische zangeres. Toch doet de 37-jarige Rooise zangeres wel degelijk wat meer. Zo is zij als ambassadrice betrokken bij Stichting 2109. Lesley is benaderd om aandacht te vragen voor de stichting. "Omdat ik heb samengewerkt met verschillende bekende Nederlanders is het voor mij makkelijker contact leggen. Zo hebben we Angela Groothuizen weten te strikken om samen met ons een nummer op te nemen voor de stichting.
De titel van het lied is "life that's good" een nummer die het gevoel dat mensen die aan dementie lijden en hun familie goed weergeeft. Angela Groothuizen gaat binnenkort een programma maken over jong-dementen het programma is waarschijnlijk dit jaar nog te zien op tv.

Het lied is alvast een mooie samenwerking met stichting 2109, Lesley van de Aa en Angela Groothuizen. En dit alles in het kader om dementie bespreekbaar te maken en een plaats te geven in onze samenleving. Wordt donateur van de stichting 2109. Met uw bijdrage kan de stichting zorgen dat dementie (h)erkenning krijgt. Mail naar info@2109.nl en meldt u aan.


Afbeelding
Afbeelding