Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Jansen B.V. kan verder met thermische reinigingsinstallatie

A. Jansen B.V. kan verder met de bouw van de thermische reinigingsinstallatie. Na bijna twee jaar is gisteren de revisievergunning van A. Jansen B.V. herleefd.
Hierdoor staat de Provincie Noord-Brabant niets meer in de weg om de vergunning van de installatie op korte termijn te verlenen.

Dat is het gevolg van een positieve uitspraak van de Raad van State gisteren. Naar verwachting zal A. Jansen B.V. begin 2017 haar installatie in bedrijf kunnen nemen.

Hoger beroep
Eerder maakte Ekkersweijer Recreatie B.V., dat het naastgelegen Aquabest beheert, al bezwaar tegen deze vergunning. Het bedrijf werd vorig jaar in zijn gelijk gesteld, waarna de vergunning van de Provincie werd vernietigd. In het hoger beroep werd nu echter zowel A. Jansen B.V. als de Provincie Noord-Brabant op alle punten in hun gelijk gesteld. De in november 2014 verleende revisievergunning treedt per direct onvoorwaardelijk en volledig in werking. A. Jansen B.V. hoopt dat dit soort zaken voortaan niet meer in de rechtszaal hoeven te worden beslecht en dat haar verstandhouding met de buurman in de toekomst zal verbeteren.

Thermische reiniging
Met de thermische reinigingsinstallatie verwerkt A. Jansen B.V. teerhoudend asfaltgranulaat (TAG). Het schone zand en grind dat hieruit vrijkomt, zal duurzaam worden toegepast binnen de bedrijfsvoering, in o.a. de beton- en betonwarenproductie. A. Jansen B.V. hoeft hierdoor minder primair materiaal zoals zand en grind uit natuurlijke wingebieden aan te schaffen, waardoor het de transportkilometers reduceert en de algehele CO2-footprint sterk verbetert. Zo wordt er verder gebouwd aan een duurzame toekomst.


Verandering in huurovereenkomsten
groenstroken

Omstreeks 600 huurders van groenstroken in de gemeente ontvangen een brief van de gemeente die gaat over de opzegging van de huidige huurovereenkomst en de wijzigingen in de groenstrokenverhuur die in januari 2017 ingaan.

Het nieuwe gemeentebeleid voor gebruik van gemeentelijke groenstroken is gericht op eigendom én beheer door de gemeente als stroken een publieke functie dienen of verkoop als zogenaamde ''reststroken'' als ze nu of in de toekomst geen beleidsdoel meer dienen. De gemeente heeft besloten om via een afbouwperiode te stoppen met het verhuren van groenstroken.

De gemeente heeft besloten om meer balans te brengen in de kosten en baten van het laten gebruiken van groenstroken, tot op heden vooral door verhuur. De Wet Markt en Overheid verplicht gemeenten marktconforme prijzen te hanteren bij economische activiteiten als verhuur van grond. Om deze balans te bereiken gaat de gemeente de prijzen van verhuurde groenstroken stapsgewijs verhogen.

Om het nieuwe beleid in te voeren dienen de huidige huurovereenkomsten te worden vervangen door nieuwe. Daartoe worden de huidige huurovereenkomsten per 1 januari 2017 beëindigd, met in achtneming van de opzegtermijn in de huurovereenkomst.

Afhankelijk van de wijk waar huurders wonen zijn er dan verschillende opties:

Huren: De bestaande huurder van een groenstrook kan de huur en het gebruik van de groenstrook voortzetten zolang hij/zij op dit adres woont. Bij verhuizing eindigt de huurovereenkomst automatisch en kan een nieuwe bewoner de grond niet meer verder huren. De gemeenteraad heeft op 17 maart 2016 nieuwe, verhoogde huurprijzen vastgesteld, die met ingang van 1 januari 2017 stapsgewijs worden ingevoerd.

Kopen: Groenstroken zonder beleidsdoel wil de gemeente verkopen aan aangrenzende bewoners. Niet elke groenstrook is een reststrook. Per wijk worden er kaarten gemaakt waarop alle (verkoopbare) reststroken worden ingetekend. Op dit moment is de kaart van De Gentiaan ingetekend en komt die van Breugel binnenkort beschikbaar.
De kaarten voor de overige wijken komen in de loop van 2017 en 2018. Zodra kaarten gereed zijn, worden inwoners per wijk geïnformeerd over de koopmogelijkheden.
Het college beraadt zich ook nog op vraag hoe het op basis van het groenbeleidsplan precies met de wijk 't Harde Ven om wil gaan.

Gebruik stoppen: Indien de gebruiker niet blijft huren en ook niet kan of wil kopen, neemt de gemeente de groenstrook weer terug in beheer.


Afbeelding