Afbeelding
Foto:

Kinderboekenweek
5 t/m 16 oktober

De Kinderboekenweek start op woensdag 5 oktober 2016. Het thema van deze week wordt Voor altijd jong! Over opa's en oma's. Bij besteding van tenminste 10 euro aan kinderboeken in de boekwinkel ontvangt u het geschenkboek gratis tijdens de Kinderboekenweek Dolf Verroen schref het Kinderboekenweekgeschenk. De titel is: 'Oorlog en vriendschap'. Een prachtig verhaal over vriendschap in oorlogstijd van de schrijver die met zijn 87 jaar prima bij het thema van de Kinderboekenweek – Voor altijd jong! – past. De illustraties in het geschenkboek zijn van Charlotte Dematons.


Lezen en voorlezen

Is lezen en voorlezen belangrijk voor kinderen? Ja, het is heel belangrijk. Het begint al in de babytijd; het benoemen van vormen, kleurtjes om je heen en dan komt de peutertijd.
De start van ontwikkeling van de fantasie, taal , woordkennis. Bij voorlezen is het intieme moment van groot belang. Vaak willen deze kinderen één verhaaltje altijd horen en komen ze steeds met hetzelfde boekje aan. Met geluidjes, stukjes stof om te voelen of boekjes waarvan de bladzijden uitschuiven of uitklappen. Spannend! Ieder keer weer. Ook het aanwijzen van plaatjes, boom, roos, huis en het benoemen daarvan stimuleren de woordenschat en het taalbesef.
's Avonds voorlezen voor het slapen gaan, geeft rust na een drukke dag.
Mijn jongste kleindochter van 3 jaar wordt graag voorgelezen met rijmpjes en plaatjes bijvoorbeeld "Boer Boris gaat naar oma": Kort en krachtig verhaal op rijm met kleurrijke plaatjes. Educatief, met voertuigen, fruit, beesten, fabriek en niet de oma zoals je bij de titel zou verwachten. Bij ieder afbeelding is ook de mogelijkheid om veel uit te leggen: bijvoorbeeld verschil tussen trein en tram, tractor en landbouwmachine. Ze kent het boekje inmiddels uit haar hoofd.

De oudste is 5 jaar en je merkt dat zij het leuk vindt om een echt verhaal voor gelezen te krijgen. Liefst iedere avond voor het slapen gaan een gedeelte, het wordt spannend! Vooral Annie M.G. Schmidt leeft zich goed in in de kinderwereld. Ze krijgt iedere avond voorgelezen uit "Pluk van de Petteflat". Ze krijgt prikkels om zelf te fantaseren. In het boek "Kolletje & Dirk, opa en oma voor altijd jong" komen de grootouders in beeld. Ook een voorleesboek voor iets grotere kinderen. Vijf losse verhaaltjes met de grootouders en een toverspreuk in de hoofdrol. Vooral het verhaaltje met de grootouders die de kinderen vergeten omdat ze opgaan in hun eigen wereld, is hilarisch. Herkenbaar? Het laatste verhaaltje is de titelverklaring.
Zeker in deze tijd zijn opa's en oma's belangrijk om voor te lezen.
Er zijn veel kinderboeken voorhanden, maar deze zijn zeker aan te raden.


Woordatelier laat kinderen en ouderen samen kunst maken

Dichtgroep Woordatelier Son en Breugel laat ter gelegenheid van de Kinderboekenweek ouderen en kinderen samen een kunstwerk maken.

Het thema van de Kinderboekenweek (van woensdag 5 t/m zondag 16 oktober) is 'Voor altijd jong'. Opa's en oma's kunnen zich gezamenlijk met hun kleinkind(eren) aanmelden, maar Woordatelier Son en Breugel slaat ook graag een brug tussen ouderen en jongeren die elkaar nog niet kennen. Hoe je mee kunt doen, lees je hieronder.

"We willen jong en oud met elkaar laten praten over hun levens", aldus Arend Okken, voorzitter van Woordatelier Son en Breugel. "Daarbij zoeken ze naar raakvlakken en verschillen. Ouderen en jongeren hebben natuurlijk heel verschillende levenservaringen, maar er zijn beslist ook raakvlakken. Praten over raakvlak en verschil kan tot verrassende gedachten en creaties leiden."
Elk tweetal of elk groepje beeldt het resultaat van hun contact uit in een tekening, een schilderij, een beeldhouwwerk of een vrije creatie. Ze voorzien hun gezamenlijke kunstwerk bovendien van een poëtische tekst (hoeft niet te rijmen). Woordatelier Son en Breugel maakt een mooie expositie van de kunstwerken en sommige creaties krijgen in het najaar een plaats op TAALPODIUM, de wekelijkse taalrubriek in een lokaal blad.

Aanmelden
Als het je leuk lijkt om met je opa, oma, oudere oom of tante een dubbel kunstwerk te maken, meld je dan uiterlijk maandag 10 oktober aan via woordatelier@upcmail.nl met als onderwerpregel: Samen Kunst Maken. Je krijgt dan een deelnameformulier toegestuurd, waarop nadere uitleg en afspraken staan.
Vind je het leuker om met een ouder iemand die je nog niet kent, mee te doen? Dat kan ook! Meld je dan eveneens aan via het bovenstaande e-mailadres met dezelfde onderwerpregel en schrijf dan in je bericht dat je een kunstzinnig ouder maatje zoekt.
Opa's, oma's, oudere ooms en tantes en alleengaande ouderen kunnen zich uiteraard ook via hetzelfde kanaal en op dezelfde manier (kunstzinnig jonger maatje) aanmelden.

Sluitingstermijn
Je hebt de hele maand oktober de tijd om er iets moois van te maken.


Afbeelding
Afbeelding