Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Pittig overleg over parkeerbeleid

Donderdagavond 29 september vond een overleg plaats tussen ondernemers, bewoners van het centrum van Son en de gemeente. Het overleg was op verzoek van de gemeente. Bij het overleg was de pers niet uitgenodigd. Dit zou het gesprek ten goede komen, zo werd er gedacht door de gemeente, 'omdat er vrij gesproken kon worden.

Door: Adrie Neervoort

Na het overleg is de redactie van deze krant benaderd door een ondernemer die graag het verloop van de bewuste avond naar buiten wilde brengen, omdat er bij enkele ondernemers het gevoel heerst dat zij niet serieus genomen worden als het om het centrum gaat. Nadat zij eerder al aan de gemeente duidelijk hadden gemaakt dat er nu en in de toekomst een parkeerprobleem is in het centrum van Son, heeft de gemeente een extern bureau een telling laten uitvoeren over het aantal bezette en onbezette parkeerplekken per dag. Deze werden dan ook in het overleg van donderdag avond 29 september gepresenteerd.

De gemeente maakt tevens tijdens het overleg duidelijk dat het parkeerprobleem een issue is voor de gemeente. Daarom willen zij er objectief en in overleg met de ondernemers en bewoners van het centrum naar kijken, maar ook luisteren naar de wensen van die zelfde groep mensen. Bij de presentatie van de cijfers over de getelde parkeerbewegingen dreigde het al even mis te gaan. De meting bleek namelijk gedaan te zijn op een paar redelijk tot zeer warme dagen. Het weer is zeker van invloed geweest op het aanbod van auto's in het centrum, en dus is het geen bruikbare meting, volgens een aantal ondernemers.
De metingen die gedaan zijn geven aan dat er op de dagen dat gemeten is donderdag tot en met zondag nooit een 100% bezettingsgraad is geweest van het totale aanbod van parkeerplaatsen in het centrum. De hoogst gemeten bezettingsgraad was 72% op donderdagmiddag 15 september; de temperatuur was toen 28 graden. Het verzoek van de ondernemers was dan ook om meerdere keren bij verschillende omstandigheden te meten, dus ook bij slecht weer.
De gemeente heeft volgens het onderzoeksbureau bereikbaarheid van het centrum hoog in het vaandel staan. Daarom zal er nog één meetmoment worden uitgevoerd de gemeente zal deze gegevens verder gebruiken en verwerken. De gemeente gaat bekijken hoeveel parkeerruimte een ondernemer ongeveer nodig heeft. Dit kan dan dienen als basis voor het aantal parkeerplekken in het centrum ten opzichte van de behoefte aan gebouwen op deze locaties.

Tijdens het overleg liepen de gemoederen een aantal keren hoog op, omdat de gemeente met hun uitvoering en ideeën vaak haaks op die van de ondernemers stonden. Van het parkeeraanbod komt gemiddeld 30% van bezoekers van buiten Son en Breugel een belangrijk deel voor de gemiddelde winkelier. De gemeente neemt de reden waarom zij voor Son en Breugel kiezen niet serieus, namelijk de mogelijkheid van parkeren vlak bij een winkel, aldus een aantal ondernemers.
Met de wetenschap dat zij alleen door overleg en wederzijds begrip tot een voor alle partijen wenselijk resultaat kunnen komen gingen zij uit elkaar. Dat er nog een lange weg te gaan is, lijkt wel zeker.