Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Zou u 100 euro betalen voor een doos waarvan u niet weet wat erin zit?

Waarschijnlijk niet. Toch gaat u 3,5 miljoen betalen voor zo'n doos.

Zou u eerst in de doos willen kijken of u wellicht het geld ervoor over heeft? Waarschijnlijk wel. Dan kunt u immers een afweging maken. En als er drie of vier dozen zijn dan wilt u waarschijnlijk ze eerst allemaal zien en dan pas kiezen.

DorpsVISIE is alweer 50 jaar jong, en nog volop in beweging om Son en Breugel levendig te houden. Via de politieke weg bereiken dat vrijwilligers en verenigingen zich met plezier kunnen blijven inzetten voor een ander. Dat kan natuurlijk alleen als we samen, jong en oud, er iets van willen maken. En dat wilt u. Daarom heeft u ook in 2010 en 2014 massaal op DorpsVISIE gestemd. Gewoon een nuchtere vereniging met de voetjes op de grond doen wat bij een klein dorpje past en luisteren naar wat er leeft. Zo simpel is het.

Terug naar de doos. Al sinds 2007 willen andere politieke partijen een groot gebouw neerzetten in het hartje van Son. "Goed voor de verenigingen en het levert een levendig kerkplein" zeggen ze.
DorpsVISIE vraagt iedere keer; Prima, maar dan eerst laten zien wie we er gelukkig mee maken en dat er geen alternatieven zijn, en graag met behoud van dat kleine beetje historisch erfgoed dat we hebben.

Helaas is dat teveel gevraagd. Het wil blijkbaar niet lukken om de inwoner een kijkje in de doos te geven
waarvoor we 3,5 miljoen gaan betalen.

Sterker nog, u mag er helemaal geen mening over hebben. "wij hebben mandaat van de inwoner" zegt Elly Brocken van fractievoorzitter van Dorpsbelang "en dus doen wij wat we willen". En we gaan een doos bouwen nog voor de volgende verkiezingen.

Dit betekent dat er een enorm tempo gemaakt moet worden. En dat is nu precies waar het fout is gegaan.
Wethouder Visser walst over het burgerinitiatief heen om serieus in gesprek te gaan over de kerk als mogelijkheid. Het Vestzaktheater kan wel tijdelijk maar niet definitief. Een aanbesteding voor een nieuw gebouw "doos" is door wethouder Visser met spoed de deur uitgedaan.

Hierbij is hij vergeten zowel het college als de raad te informeren dat er wel een mogelijkheid is om van de kerk gebruik te maken. Zo behouden we ook voldoende parkeerplaatsen.

Al met al de moeite om dit proces door een duur bureau te laten bekijken. En jawel hoor. Haastwerk en niet transparant gehandeld. Daar zitten we dan mooi mee opgescheept. DorpsVISIE zou die 3,5 miljoen graag op een andere wijze, en in overleg met u, besteedt hebben. Weet u nog onze briefkaart actie "wat zou u doen met die ( toen nog) 2 miljoen ". ?? Maar voor de volgende verkiezingen is dat geld waarschijnlijk al op.

Wordt vervolgd.

Fractie DorpsVISIE Son en Breugel


Boter bij de vis op de
Dag van de Duurzaamheid

10 Oktober was de dag van de duurzaamheid. Een mooi moment om de plannen van de gemeente Son en Breugel bekend te maken. De gemeenteraad heeft de afgelopen week enkele reuzenstappen genomen op het gebied van duurzaamheid.

Het is de ambitie van de gemeente om de eigen organisatie in 2020 klimaatneutraal te maken en de gemeenschap van Son en Breugel in 2030. Deze en andere ambities heeft de raad vastgesteld in de beleidsnota 'Duurzaamheid 2016-2020 met een doorkijk naar 2030'.

De gemeenteraad heeft meteen ook een aantal praktische besluiten genomen, waarmee duurzaamheid op de korte termijn nadrukkelijk op de kaart wordt gezet:

Verduurzamen openbare verlichting
De raad stelt een investeringskrediet van € 3.741.585,-- beschikbaar voor het verduurzamen van de openbare verlichting in de gemeente. Deze 'verledding' van de openbare verlichting gaat straks hand in hand met een publiekscampagne, waarin ''groene afspraken" (greendeals) worden gesloten met particulieren, buurten en wijken om ook in huis ledverlichting te gebruiken en gemeenschappelijke regelingen om zelf energie op te wekken.

Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2022
De raad stelt ook het Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2022 vast en de hemel- en grondwaterverordering 2016, die het onder andere mogelijk om het duurzaam afkoppelen van hemelwaterafvoer van de vuilwaterriolering zo nodig te verplichten.

Omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval
De raad stelt daarnaast een krediet van € 465.000 beschikbaar voor het invoeren van "omgekeerd inzamelen" in het afvalscheidingsprogramma in Son en Breugel. Omgekeerd inzamelen wordt gekenmerkt door het huis aan huis ophalen van herbruikbare afvalstromen als groente, fruit en tuinafval (GFT), plastic-metaal-drankenkartons (PMD) en papier en het door inwoners laten wegbrengen van restafval naar collectieve containers.