Afbeelding
Foto:

Tiona geeft een nieuwe stijl aan Blaasmuziek Plus

Blaasmuziek Plus komt er weer aan! Dit jaar voor de achttiende keer. Zaterdagavond 29 oktober a.s. is het zo ver. Dan vindt het jaarlijkse muziekspektakel van Blaasorkest Tiona plaats in een prachtig vernieuwde grote zaal van De Beckart te Nijnsel, waar volgens de eerste inzichten de akoestiek enorm is verbeterd. De inrichting van de zaal geeft het orkest meer mogelijkheden om er een spectaculaire muziekavond van te maken.

Tiona geeft aan de achttiende editie van Blaasmuziek Plus een nieuwe stijl. De werkgroep uit het orkest, bestaande uit vader Jos en zoon Mark van Heesch, John van de Crommert en Toon van Rossum, heeft de invulling van Blaasmuziek Plus aangepast aan de modernere muziekstijl van het orkest. Natuurlijk wil Tiona ook dit jaar het programma voor Blaasmuziek Plus inhoud geven door een grote variatie van muziekstukken en artiesten, maar de muziekkeuze is veel meer in de richting van eigentijdse en populaire nummers gegaan. Herkenbare muziek vooral, die lekker in het gehoor ligt.

De werkgroep is trots dat het voor de uitvoering van 29 oktober a.s. is gelukt samen te werken met Pop- en Theaterkoor Klik uit Best. Dit gezelschap staat garant voor topentertainment en verzorgt samen met Tiona een speciale theatervoorstelling. Het orkest gaat voor Blaasmuziek Plus ook samenwerken met zanger/gitarist/contrabassist Rocking Daddy. Met hem gaat Tiona swingen. Ook zal de mogelijkheid worden geboden op de muziek van Tiona te dansen. Studenten dansschool Footloose uit Eindhoven zal op de muziek van Tiona verschillende dansstijlen presenteren, zoals Country Dance, Rock and Roll en Latin Dance. De afsluiting van de avond past geheel in de vernieuwde opzet van Blaasmuziek Plus.

Zaterdagavond, 29 oktober a.s. 20.00 uur, Zalencentrum De Beckart, Nijnsel.
Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree gratis.


Een filosofische kijk op
paranormale verschijnselen

Lezing door prof. dr. Koo van der Wal. Maandag 31 oktober om 14.00 in de Schakel van de Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel. Entree 5,00 euro.

Filosoof Koo van der Wal is geen vreemde in Boxtel. Hij werd door David Andreae en Guus Bekooy geinterviewd voor de Boxtelse film Een nieuw verhaal voor de Aarde (2012). Het interview en de film staan nu op YouTube. Bovendien heeft van der Wal in Boxtel een lezing gegeven over zijn boek Nieuwe vensters op de werkelijkheid (2011). Over dit boek schrijft emeritus hoogleraar Harm Bart: "Van der Wal's poging om tot een vollediger en daarmee rijker natuurbeeld te komen is mijns inziens zeer geslaagd. Een zo erudiet en genuanceerd boek komt men zelden tegen! Het is een verademing bij alle reductionistische en arrogante simplificaties die over ons worden uitgestort".

In Boxtel is er een leesgroep die zijn werk bestudeert. Deze leesgroep heeft van der Wal uitgenodigd om te spreken over zijn recent onderzoek naar paranormale verschijnselen. De lezing is op maandag 31 oktober om 14.00 in de Schakel van de Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel. De entree is 5,00 euro.
De kern van zijn boek was dat het oude 'gemechaniseerde wereldbeeld' is verdrongen door de visie van een dynamisch, creatief, diep en kleurrijk universum. Deze verandering is in de afgelopen decennia gekomen door spectaculaire ontwikkelingen in de natuur- en levenswetenschappen. Deze leiden tot een nieuwe relatie tussen mens en natuur. Van der Wal heeft deze denkwijze doorgezet naar zogeheten paranormale verschijnselen zoals telepathie, helderziendheid en precognitie.

Van der Wal: "Er ontstaat momenteel een nieuw werkelijkheidsbeeld dat wij in een rijk en diep universum leven (veel rijker en dieper dan wij lang gedacht hebben) met een verscheidenheid aan dimensies die voor ons niet alle in dezelfde mate toegankelijk zijn. Op zijn minst ruimt dat een aantal beletselen weg om zogeheten buitengewone ervaringen en verschijnselen te erkennen en ze hun toekomende plaats te geven, en schept het ook voorwaarden voor een beter begrip van die ervaringen en verschijnselen".

Wie over buitengewone (of grensoverschrijdende) ervaringen spreekt, oriënteert zich op `gewone', `normale' ervaringen. Wat zijn dat, of algemener, wat zijn überhaupt ervaringen? Zij veronderstellen `antennes' waarmee de mens contact maakt met de werkelijkheid, vóór alles de zintuigen. Maar die leveren slechts zicht op een bepaald uitgespaard deel van de werkelijkheid. Grote delen van de werkelijkheid zijn voor de mens niet waarneembaar: delen van het kleuren- en klankenspectrum (infrarood, ultraviolet, zeer hoge of lage klanken), radiogolven, Röntgenstralen, magnetisme, virussen, enzovoorts.
Buitengewone ervaringen kunnen gezien worden als een glimp van werkelijkheidsdimensies net buiten onze zintuigen. "There are more things in Heaven and Earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy."(Hamlet). Dat maakt veel wetenschappers (fysici, kosmologen, biologen en hopelijk ook filosofen) bescheiden, zoals wetenschapper Eddington: "Het universum is niet alleen vreemder dan wij het ons voorstellen, het is vreemder dan wij het ons kunnen voorstellen."

Koo van der Wal was hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en daarna aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde op het gebied van de ethiek, de rechts- en politieke-filosofie, de cultuurfilosofie en de milieufilosofie.


Prof. Koo van der Wal