Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Herfstwandeling
Zij Actief Nijnsel

Woensdagmiddag 12 oktober verzamelen achttien dames, uitgerust met stevige wandelschoenen, op De Strobolseheidesteeg. Ivn-gids Henk Timmermans heeft heel wat te vertellen over de bezienswaardigheden in het Vressels bos.

Een gedeelte van het bos waar we langs wandelen bestaat uit dennen. Hoge bomen met kaarsrechte stammen. Die zijn in het verleden geplant o.a. om te kunnen gebruiken in de mijnen. Een eigenschap van dat hout is: dat ze een krakend geluid maken alvorens te breken. De mijnwerkers wisten zo op tijd weg te komen als een gang op instorten stond.

Maar onze gids weet te vertellen dat de meeste bomen die we zien geen dennen zijn. Dat kun je zien aan het aantal naalden. Een ezelsbruggetje: Spar ( begint met s van solitair ) heeft enkele naalden. Den ( begint met d van duo ) de naalden staan in paren bij elkaar. Larix ( begint met l van legio ) heeft groepjes naalden. Weer wat geleerd.
Aangekomen op een lager stuk grond, zeker een meter lager dan het pad, krijgen we een verrassend plantje te zien. Een vleesetende soort. De kleine zonnedauw. Een roodachtig gekleurd vleesetend plantje dat met behulp van kleverige glimmende druppels op de blaadjes insecten vangt en verteerd.
Ook de wolfsklauw hebben we leren kennen. Een klein groen plantje dat je als onkruid voorbij zou lopen als je er niet op gewezen wordt dat dit een zeldzaam plantje is. Gewoon hier in de Vresselse natuur. Doordat dit gebied afgeplagd is hebben deze twee soorten weer kans gekregen.
Door het landschap, de vennen, de reigers die af en aan vliegen en zich niets aantrekken van de groep vrouwen die op de oever van het water staan, wanen we ons in het buitenland.

Het was heerlijk wandelen. Na een flinke ronde te hebben gemaakt en heel wat wijzer geworden gaan we terug naar Ellie, onze gastvrouw van vanmiddag. De koffie en thee verwarmt onze binnenkant en de heerlijke pompoencake laat zich smaken.


Bösendorfer Brunchconcert in De Blauwe Kei

Op zondag 30 oktober geven bariton Jan Willem Baljet en pianist Jeroen Sarphati een Bösendorfer Brunchconcert in De Blauwe Kei.

Samen bundelen zij hun krachten om één van de kroonjuwelen uit de zangliteratuur te tackelen; Brahms' enige vocale cyclus Die schöne Magelone. Het Bösendorfer Brunchconcert begint om 10.30 uur. Zowel de artiesten als het publiek zitten op het podium van de Rabobank Theaterzaal, waar het concert wordt afgewisseld met de brunch.

Die schöne Magelone is een fantastische middeleeuwse vertelling over de verboden liefde tussen ridder Pierre en de mooie Magelone, hun vlucht uit het koninkrijk van haar vader en de vele avonturen die zij daarna beleven. Een verhaal dat zwelgt in grote romantische thema's als heldendom, liefde,
verlangen en smart, door Brahms gearrangeerd met zijn mooiste melodieën zodat het gerekend mag
worden tot een van de hoogtepunten in zijn oeuvre. Gezongen in het Duits en met gesproken tekst in het Nederlands in een hertaling van multitalent Jeroen Sarphati.

Jan Willem Baljet werkt met diverse orkesten en dirigenten in binnen- en buitenland. Hij was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium en maakt daarnaast onderdeel uit van de zingende herenformatie Frommermann. Jeroen Sarphati is een veelgevraagd pianist, begeleider bij vocalisten en festivalpianist. Hij gaf recitals in belangrijke zalen als de Beurs van Berlage, de Brusselse Muntschouwburg en de Hermitage te St. Petersburg.

Kaarten voor het Bösendorfer Brunchconcert kosten € 30,- (inclusief luxe brunch) en zijn te reserveren tot uiterlijk 27 oktober 11.00 uur via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.