Afbeelding
Foto:

Nieuw in Son en Breugel: de SantaRun!

Op 17 december zal ons dorp worden overspoeld door Kerstmannen, groot, klein, wandelend of rennend, met kinderwagens of met honden, het kan allemaal. Ladies' Circle Son en Breugel organiseert voor de eerste keer dit feel good evenement. Tijd voor een gesprekje met een van de Ladies, Didi van Heijst.

Door: Henriette van Berkel

Waarom een SantaRun?
Didi van Heijst: "Wij willen graag de diverse evenementen die in dat weekend georganiseerd worden versterken, en er compleet dorpsfeest van maken. Naast het IJsfeest, de Wensboom ,Ons Dorp Live en de Kerstmarkt,hebben wij als Ladies' Circle gekozen voor een SantaRun. Dat is een "funloop" van ca. 4 km. die al rennend of wandelend kan worden afgelegd. De deelnemers worden voorzien van een Kerstmannenpak met baard, muts en startnummer, en na afloop krijgen ze een medaille uitgereikt. Met de opbrengst steunen we goede doelen, zoals het schoolschaatsen van het IJsfeest en stichting Make a Wish. Maar ons belangrijkste doel is die verbinding maken, daar gaan we voor.
De route ligt bijna vast en ook het programma is voor 99 % rond. Op de route zullen versnaperingen worden verstrekt en om de Kerstsfeer te vergroten zal er akoestische muziek zijn onderweg. Aan de bewoners langs de route zullen we vragen om hun medewerking te verlenen, door lichtjes te branden of op een andere, misschien ludieke manier de sfeer te verhogen.

Vanaf 1 november kan er worden ingeschreven via www.santarun.nl. Ook zijn we te volgen via Twitter #SantaRunSenB. De inschrijfkosten zijn 5 euro voor kinderen en 7,50 voor volwassenen. Ook kan er als groep worden ingeschreven. De pakken uitgevoerd in twee maten, worden in de week van 12 december uitgegeven, en hiervoor hebben wij de bereidwillige medewerking gekregen van boekhandel De Traverse.

Wij als Ladies' Circle hebben er enorm veel zin in en we verwachten veel enthousiaste deelnemers die met zijn allen gezelligheid en een warm gevoel van saamhorigheid zullen ervaren in die koudste tijd van het jaar."
In de MooiSonenBreugelKrant zullen wij u de komende tijd op de hoogte houden van de voorbereidingen en het programma van deze SantaRun, die ongetwijfeld voor veel voorpret gaat zorgen. Het belooft een bijzonder weekend te worden in Son en Breugel, die 17 en 18 december. Noteer deze data in uw agenda.


Lezing Tussen herberg en hoogmis, het leven op het Brabantse platte land 1500 en 1800.

Een criminele lezing
Niemand kan zijn lot ontlopen. Dat geldt voor u en mij, de moderne mens, en dat was in de periode 1500-1800 niet anders. Dat wil niet zeggen dat in die drie eeuwen er niemand was die het lot tartte. Integendeel. En dat lot tarten, dat levert in het geval van het gemeentearchief Gemert-Bakel ongeveer 10.000 dossiers in het crimineel- en civielrechtelijk archief op. In die duizenden processtukken treffen we ongeveer 40.000 mensen aan die het lot wél durfden tarten en uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Niet zelden nam dat kortste eind de vorm aan van een gestropt touw, bungelend aan een galg.

Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. Want al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.
Simon neemt u mee naar de harde tijden van weleer, bespreekt de activiteiten van een notoire paardendief in diens persoonlijk Rampjaar 1672, bekijkt met u de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, laat u kennis maken met Thijs met-den-crommen-mond, hij komt met een vervelende onthulling, biedt u wat schokkende scènes uit een huwelijk, laat nu eens de dief de gelegenheid creëren, loopt met u een verliefde wolf in schaapskleren tegen het lijf, steunt de kerk door de pastoor te beledigen, ziet samen met u de criminele gevolgen van een pestepidemie onder ogen, we dobbelen tegen elkaar om een varken, en doorlopen op die wijze nog tientallen andere dossiers.

Een prachtige bron, ook voor genealogen, en een weliswaar criminele maar tegelijkertijd ook sfeervolle lezing waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen!
Simon van Wetten (1955) is historicus, (tot voor kort) geschiedenisleraar, schoolleider, (nog steeds) archiefmedewerker, gids. Hij woont in Gemert.

De lezing is op dinsdag 25 oktober in de Zaal van 'de Zwaan' Markt 9, 5691 AR Son en Breugel.
Om 20.00 uur. De entree is gratis en introducés zijn welkom.


Afbeelding
Afbeelding