Jans van de Ven
Jans van de Ven Foto: Adrie Neervoort

Jubilarissen Zonnebloem
in het zonnetje gezet

Wat zou De Zonnebloem zijn zonder vrijwilligers? Wie zouden mensen met een lichamelijke beperking anders gezelschap houden of er leuke activiteiten mee doen? Gelukkig koestert de zeer actieve Zonnebloem afdeling Son en Breugel haar 38 vrijwilligers, en organiseert jaarlijks een vrijwilligersdag om ze te bedanken.

Op dinsdag 11 oktober was het weer zover. Bijzondere aandacht en nog wat meer kregen drie jubilarissen: Jans van de Ven was 25 jaar lid, Gertrud van der Lee en Corry van der Hamsvoort beiden 10 jaar.
Tegen elven stroomt het sfeervolle zaaltje bij de Brasserie van Thermae langzaam vol. De vrijwilligers gaan aan de grote ronde tafels zitten en hebben volop bij te praten. Voorzitter Kees van den Akker roept de jubilarissen een voor een naar voren en weet bij ieder van hen wel een kenmerk of leuke anekdote uit de kast te halen.

Jans van de Ven mag het spits afbijten. Van haar vele verdiensten "sinds de vorige eeuw" noemt de voorzitter haar vele ritjes naar en van het ziekenhuis. Ook haar echtgenoot werd ingeschakeld als chauffeur. Ondanks dat ze verhuisd is naar Sint-Oedenrode, blijft ze de Zonnebloem afdeling Son en Breugel nog steeds trouw steunen.
Het uitpakken en opspelden van het insigne kost wel de nodige moeite, maar uiteindelijk lukt het. Ze krijgt ook een oorkonde en een mooie bos bloemen, waarin zonnebloemen natuurlijk niet ontbreken. Omdat ze 25 jaar vrijwilliger is, krijgt ze van de provincie nog een gouden insigne en een cadeau, maar daar moet ze nog even op wachten. "Dat komt bij hun eerstvolgende regiovergadering. Ik heb geen idee wat het is, misschien moet de aanhanger wel mee" grapt Van den Akker.

Corrie van den Hamsvoort is volgens de voorzitter vooral opgevallen als goede gastvrouw. De teamleden die aanwezig waren op de Breugelse Markt weten daarover mee te praten. "'Komen jullie maar soep eten' zei je na afloop. 'Wij allemaal?' 'Jazeker!' En daar stónd me toch een pan soep!"

Gertrud van der Lee tenslotte wordt even geplaagd met haar reactie op de uitnodiging voor de vrijwilligersdag. "Geen paniek, ik ben donderdag op tijd" appte ze naar de voorzitter, die antwoordde "Dan ben je wel twee dagen te laat!". Kenmerkend voor Gertrud is dat ze als geen ander weet hoe ze de Zonnebloem afdeling Son en Breugel weet te promoten, aldus Kees van den Akker.
Beide 10 jaar-jubilarissen kregen ook een insigne, een oorkonde en een mooie bos bloemen.


Corry van der Hamsvoort
Gertrud van der Lee