Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Klassieke muziek is samen
luisteren en samen genieten

informatiebijeenkomst over de oprichting van een luistergroep klassieke muziek in de gemeente Son en Breugel.

Op dinsdagmorgen 1 november van 14.00 tot 16.00 uur organiseert de landelijke stichting Senia een informatiebijeenkomst over de oprichting van een luistergroep klassieke muziek in de gemeente Son en Breugel. Deze vindt plaats in de Bibliotheek aan de Airbornestraat 1 in Son. Zeker voor mensen die meer te weten willen komen over klassieke muziek is dit een interessante bijeenkomst. De toegang is gratis en de koffie staat klaar! Van harte welkom dus!

Muziekluisterwijzer
De landelijke stichting Senia die tot nu toe veel leesgroepen literatuur, geschiedenis, filosofie en museumbezoek oprichtte, geeft hiermee de aftrap van een nieuw programma: muziek-luistergroepen. Anders dan in een leesgroep bespreken de deelnemers niet samen een boek, maar beluisteren en bespreken ze een muziekstuk. Aan de hand van muziekluisterwijzers, opgesteld door musicologen, bereiden de deelnemers zich vooraf voor, beluisteren een CD, bekijken filmpjes op you tube en verzamelen informatie over het door de luistergroep zelf gekozen muziekstuk. Enkele muziekstukken die op de lijst staan zijn: zijn de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach, Beethovens Eroica, Liederencyclus Winterreise van Franz Schubert en Mozarts' opera Le Nozze di Figaro.

Mooiste cultuurvorm
Eric Kolen uit Geldrop is namens de Stichting Senia ambassadeur om muziekluistergroepen in Zuid-Nederland op te richten. Als oud-programmamaker voor Omroep Brabant(erfgoed) en Studio040(klassieke muziek) hoopt hij op veel aanmeldingen. "Klassieke muziek", zegt hij, "is helemaal niet moeilijk. Integendeel, juist bij zo'n muziekluistergroep krijg je alle gelegenheid om meer te weten te komen over het uitgevoerde muziekstuk, de componist en de muzikanten die het uitvoeren. Daarbij komt dat je juist geen vooropleiding nodig hebt. Interesse, nieuwsgierigheid naar één van de mooiste cultuurvormen is voldoende. Echt waar, samen naar klassieke muziek luisteren, is samen genieten. Prachtig!"
Enthousiast gaat hij verder over dit Senia-product: "Een muziekluistergroep komt ongeveer eens in de 6 weken bij elkaar en de min of meer ideale groepsgrootte bestaat uit 7 à 8 personen. Dat werkt het best!" Meer informatie over de werkwijze van Senia is te vinden op www.senia.nl/muziek.

Opgave
Je kunt je opgeven voor de bijeenkomst op 1 november in de Dommeldalbibliotheek in Son, maar het is niet per se noodzakelijk. Echter, als je verhinderd bent, maar wel belangstelling hebt, laat dat dan even weten via info@senia.nl

Hoe werkt een Senia muziek - luistergroep
Een muziek-luistergroep komt eens in de 5 of 6 weken bij elkaar, en kiest 6 of 7 muziekstukken, uit een door Senia samengestelde muzieklijst met vocale in instrumentale stukken.
Bij ieder muziekstuk dat u kiest ontvangt u informatie over het betreffende stuk en de componist, en een lijst van discussievragen en gespreksthema's. Deze informatie vormt samen de Senia luisterwijzer. Deze luisterwijzers zijn opgesteld door muziekkenners/musicologen en garanderen dat de muziek-luistergroep zelfstandig zich kan verdiepen in de muziek en met diepgang kan functioneren.
Senia organiseert naast muziek-luistergroepen ook leesgroepen (literatuur en geschiedenis en filosofie), en museumgroepen.
Kosten
Voor de begeleiding in de vorm van de luisterwijzers, een nieuwsbrief en informatie over workshops en excursies die georganiseerd worden voor de leesgroepen en luistergroepen van Stichting Senia, betaalt u een bijdrage van € 32,50 per persoon per jaar. Aan nieuwe deelnemers wordt een eenmalig inschrijfbedrag van € 5,00 in rekening gebracht.
Meer weten
Voor meer informatie kunt u terecht op www.senia.nl/muziek
U kunt ook bellen naar het contactadres van Stichting Senia op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen, tel. 0570-562656. Of een
e-mail sturen naar info@senia.nl.
Bent u op de betreffende datum verhinderd, maar wilt u wel graag meedoen, laat het ons dan weten.

www.senia.nl


Afbeelding