Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Verbinding De Helden van Kien
met Het Groene Woud

Streekpark Kienehoef is volop in ontwikkeling. In het streekpark waren al een speeltuin en een kinder-boerderij gevestigd, maar er wordt hard gewerkt om het streekpark als geheel nog aantrekkelijker te maken.

In april 2016 opende de Helden van Kien haar deuren en in juni vond de officiële opening van deze multifunctionele horecalocatie plaats. Vanuit De Helden van Kien is ervoor gezorgd dat er een website van het streekpark is zodat bezoekers een goede indruk kunnen krijgen van de historische en toekomstige invulling van het streekpark en wordt de verbinding naar Het Groene Woud gelegd.

Om bezoekers te helpen om hun weg te vinden binnen Het Groene Woud bestaan er zogeheten 'bezoekerscentra'. Dit zijn locaties die officieel zijn aangewezen als uitvalsbasis voor dagtrips en bezoeken aan Het Groene Woud. Er zijn er op dit moment acht en in 2017 zal De Helden van Kien als negende bezoekerscentrum gaan functioneren. Naast allerlei nuttige en praktische informatie over Het Groene Woud zal er bijvoorbeeld een thematische fotowand komen. Met de Helden van Kien als centrale locatie, wordt in 2017 de inrichting van het gebied ter hand genomen. Zo wordt volgend jaar bijvoorbeeld het 'Kienepad' aangelegd. Bezoekers die dit pad volgen, maken op die manier kennis met alle flora en fauna in het streekpark. Voor kinderen zullen er speciale speurtochten worden ontwikkeld die zowel uitdagend als educatief zijn en voor volwassenen komen er rondleidingen door het streekpark.

Uiteraard doet De Helden van Kien dit alles niet alleen. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met de gemeente, Stichting Streekpark Kienehoef, Camping de Kienehoef, Stichting Kinderboerderij Kienehoeve, Mozaïek Dommelvallei en Het Groene Woud. Het streekfonds van Het Groene Woud ondersteunt de revitalisatie van het streekpark en de verbinding met Het Groene Woud zowel praktisch als financieel.

'Wij hebben altijd voor ogen gehad dat we Streekpark Kienehoef in Rooi weer helemaal op de kaart zouden kunnen zetten, zowel voor de mensen in Rooi als mensen uit de omgeving", aldus Rob Jansen, één van de drijvende krachten achter diverse projecten in en rondom het streekpark: 'De hoogwaardige maar tegelijkertijd laagdrempelige horecavoorziening De Helden van Kien die we hier hebben gerealiseerd leent zich bij uitstek als startplek, tussenstop of eindstation voor mensen die van Het Groene Woud willen genieten. Vanuit De Helden van Kien kunnen we nu alle verdere projecten in gang zetten om het streekpark nog aantrekkelijker te maken.'

Het gevarieerde landschap van Het Groene Woud beslaat 35.000 hectare en ligt in de driehoek Eindhoven – Tilburg – 's-Hertogenbosch. Zo'n 7500 hectare daarvan is natuurgebied. Kenmerkend voor Het Groene Woud is de enorme afwisseling in het landschap en diversiteit. Het Groene Woud is van én voor iedereen; er valt volop te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten van een kleinschalig landschap, gevarieerde natuur, waardevolle cultuurhistorie en authentieke dorpjes. Sfeervolle horecagelegenheden, gezellige pleisterplaatsen, een breed aanbod aan activiteiten en unieke evenementen bieden inwoners en publiek de dynamiek die een mens goed doet.


Opening bakhuis Barrierweg 23 Liempde
zondag 6 november

Op zondag 6 november wordt aan de Barrierweg 23 in Liempde het eerste bakhuis geopend dat Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met SPPiLL heeft gerestaureerd.
Iedereen is tussen 13.30 en 16.30 uur welkom om het herstelde monument inclusief nieuw gereconstrueerde bakoven van binnen en buiten te bekijken. Daarnaast is ook de nieuwe waterput op het erf te bezichtigen. Er is van alles te doen tijdens de opening. Bezoekers kunnen deelnemen aan landschapsexcursies naar de Scheeken, de Prangen en de Vrilkhovense akkers, er is een informatiemarkt over erfgoed, bakhuizen, waterputten en andere gerelateerde onderwerpen en daarnaast laten vertegenwoordigers van SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij zien hoe de reconstructie van een bakoven en restauratie van een bakhuis in zijn werk gaat. Iedereen is van harte welkom!

Tot maart 2016 stond aan de Barrierweg 23 nog een oud, vervallen bakhuis. Na maanden hard werken, staat hier nu een compleet opgeknapt monument met functionerende bakoven. Het bakhuis is gerestaureerd door vrijwilligers van Stichting de Brabantse Boerderij en SPPiLL, in nauwe samenwerking met de eigenaren Peter en Marleen Vullings. Hiermee hebben zij een van oudsher typerend element voor een Brabants dorp als Liempde weer hersteld en een tweede leven gegeven. Het is de bedoeling dat het bakhuis op geplande tijdstippen open gaat voor het publiek, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Ook worden door Stichting de Brabantse Boerderij en SPPiLL gerealiseerde,
historische elementen zoals erven en waterputten opgenomen in toeristische routes.

Opening 6 november
Het programma op 6 november start in de ochtend met een besloten gedeelte voor genodigden. Dan wordt onder meer het bakhuis ingezegend door kapelaan Geoffrey de Jong. Daarnaast wordt onder begeleiding van bakker en ovenbouwer Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode ook brood gebakken. Om 13.30 uur start het publieksgedeelte met onder meer de informatiemarkt, landschapsexcursies onder leiding van Ger van den Oetelaar en de uitleg over de restauratie en reconstructie van het bakhuis en de bakoven. Het publieksgedeelte is om 16.30 uur afgelopen.

Meer informatie
Naast de bakhuizen, werken SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij ook aan het terugbrengen van authentieke, functionerende waterputten en historische erven. Meer informatie hierover is te vinden op www.sppill.nl onder projecten (onder Natuur- en Cultuurprojecten). Het terugbrengen van deze cultuurhistorische elementen maakt deel uit van het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, onderdeel binnen het programma Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.


Afbeelding