Afbeelding
Foto:

Mark van de Veerdonk in het Vestzaktheater

Het is een goede gewoonte geworden, dat de bekende Brabantse cabaretier Mark van de Veerdonk een van zijn eerste voorstellingen van zijn nieuwe programma geeft in Son en Breugel.

Dat gaat ook nu weer gebeuren. Hij brengt zijn spiksplinternieuwe show "Kaaskleum" op zaterdag 29 oktober a.s. in het Vestzaktheater aan de Kerkstraat, De voorstelling begint om 20.15 uur, kaarten zijn nog in beperkte mate te bestellen via www.vestzaktheaterson.nl
De entreeprijs bedraagt 15,00 incl. een pauzedrankje.

De 15e voorstelling van Mark van de Veerdonk gaat over Het Menselijke Tekort: we willen steeds meer en meer en juist daardoor krijgen we alsmaar minder. Zo komen we onderhand om in de nutteloze gadgets, gereedschappen en goederen. Welke oen heeft bijvoorbeeld de sleutelhanger bedacht, de uitvinding die het mogelijk maakte om al je sleutels in één keer kwijt te raken? Wie kwam op het onzalige idee om chips te gaan verkopen in ouwe tennisbal-kokers? En het ultieme middel tegen droog haar is toch gewoon water!?
In Kaaskleum gaat de Brabantse cabaretier op zoek naar dingen die er nog wel degelijk toe doen. De rest mag, wat hem betreft, gerust met de aanstaande zondvloed mee.
Het lachspektakel duurt zoals gewoonlijk ruim tweemaal 50 minuten. Daarbij staat, hangt en zit Mark weer tegen, onder of bovenop een idioot decorstuk, zo onderhand zijn handelsmerk. Net zoals de hoge grapdichtheid van zijn shows. Alleen Tokyo komt met zijn bevolking in de buurt, qua dichtheid dan.


Het einde

Sinterklaas zucht diep. Hij heeft het zichtbaar moeilijk. Na lang tobben en denken is nu eindelijk de kogel door de Baseliek van Myra: hij heeft zojuist al zijn trouwe Pietermannen moeten ontslaan om publicitaire redenen. Het instituut Pieterman was niet meer houdbaar of was eigenlijk al lang over de houdbaarheidsdatum heen. En toch pinkt Sinterklaas een traantje weg.....

Morgen is het sollicitantendag. Natuurlijk moeten al die Zwarte Pieten vervangen worden. Er is zoveel werk te doen en Sinterklaas weet maar al te goed hoe snel de tijd gaat. Voor je het weet is het alweer......

Er zal een groep smurfen langs komen om te kijken of hier mogelijkheden liggen. Enige originaliteit kan het idee niet ontzegd worden maar Sinterklaas ziet zich toch eigenlijk niet aankomen in een blauwe boot, krioelend van de smurfen....

Een groep superhelden heeft zich ook al aangemeld. Moeizaam, moeizaam denkt de Sint. Straks komen we in een of ander havenplaats aan en dan gaan die jongens eerst de lokale criminele scene uitroeien voor er met pepernoten gestrooid gaat worden. Dat gaat hem waarschijnlijk ook niet worden.

Een groep zwarte rappers dan misschien? Maar dan voelen de witte jongens zich weer gediscrimineerd. Misschien moet hij maar eens contact opnemen met de Walt Disney Studios. Die hebben nog wel wat goede ideeën! Maar het zal allemaal niet zo eenvoudig worden, dat is nu wel duidelijk.

Het moet een wat homogene groep zijn in een of andere uitmonstering. Een historische band met de Sint zou welkom zijn. Je kunt denken aan de bemanning van een oud slavenschip maar dat is ook niet helemaal kosher. Sint ziet de bui al hangen.

Misschien de bemanning van het ruimteschip "Enterprise". Dan kunnen we de robots wat leuk uitdossen. Het gortdroge commentaar op de mensheid terwijl ze pepernoten aan het strooien zijn!

Clowns als Pieten dan?. Helaas, helaas: zwarte clowns mogen dan weer niet of moeten alle Pieterclowns juist weer zwart zijn als eerbetoon aan al die echte Zwarte Pieten die al eeuwen onderdrukt worden? En horror clowns? Stel je de aankomst van de stoomboot voor met zo'n gezelschap!

Of zal hij eens met de Europese Centrale Bank moeten praten over een mogelijk partnerschap. Als het over strooien ging hebben ze daar in ieder geval de nodige ervaring. Draghi kijkt misschien af en toe wat zuur en zuinig, alsof hij uit eigen zak moet strooien, maar hij strooit toch royaal met de miljarden.

Sint's mobiele telefoon zoemt. Bericht uit Rome. De paus heeft zo juist besloten om het Sinterklaasfeest maar helemaal af te schaffen. Diverse bisschoppen hebben geklaagd over de overvaltechniek van de Goede Sint die zomaar, zonder voorafgaande mededeling, hun diocees binnendringt om zich met kinderen bezig te houden. Dat kan toch helemaal niet in deze tijd. Rond zestienhonderd werden dit soort figuren gewoon op de brandstapel gezet!

De Sint springt een gat in de lucht: eindelijk gepensioneerd! Hij wenst in gedachten een mogelijke opvolger veel succes. Jammer maar helaas voor de kinderen maar wat het zwartst is moet het zwartst wegen. De Sint gooit mantel en mijter af, albe en staf worden in een hoek gesmeten. Sint trekt een oude spijkerbroek aan en een T-shirt uit de tijd van Woodstock. Hij slaat de deur van het bisschoppelijk paleis achter zich dicht en is sindsdien van de aardbodem verdwenen.

En ja hoor, een paar dagen later staan er al advertenties in de grote bladen:

Gezocht:
Vrijwilliger voor de functie van kindervriend. Liefst iemand uit de Rooms Katholieke kerk met ervaring in hogere functies als Bisschop. Kardinaal of Prelaat. Ondersteunend team zal in overleg worden samengesteld...... Boeddhisten of Hindoes of wat dan ook met een overeenkomstig profiel worden nadrukkelijk uitgenodigd om ook te solliciteren.
Wereldwijde fanatieke fanclub aanwezig met nog steeds groeiend aantal jonge leden. Bedrijfsmodel garandeert hoge opbrengsten in de ideële sfeer op basis van belevingseconomie. Bedrijfsvoering volgens eenvoudig logistiek model met hoge toegevoegde waarde.
De functie wordt gekenmerkt door een sterke piekbelasting rond begin december......