Lisette Burnett archipel zorggroep
Lisette Burnett archipel zorggroep Foto: Adrie Neervoort

Manifest voor betere ouderenzorg.

In de landelijke media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor het manifest, dat columnist en presentator Hugo Borst en consorten publiceerde voor betere ouderenzorg. Kern van het betoog is, dat de verpleeghuiszorg onder de maat is en verbeterd moet worden.

In Son en Breugel wonen relatief veel ouderen. Je zou het een grijze gemeente kunnen noemen. Dat roept de vraag op: Hoe is de verpleeghuiszorg geregeld in onze gemeente?

Door: Arjen Strik

De verpleeghuiszorg wordt onder meer verzorgd door zorggroep Archipel. Een stichting die zorg, wonen en welzijn aanbiedt in en rondom Eindhoven. In Son betreft dit Berkenstaete. Waar momenteel 30 dementerende ouderen verpleegd, verzorgd en begeleid worden op afdeling Berkenhof.

Archipel staat als een goede zorginstelling te boek en doet er alles aan dit predicaat te behouden. We vragen aan Lisette Burnett, directeur Archipel en verantwoordelijk voor Berkenstaete te reageren op het manifest. Lisette Burnett: "Op onderdelen is het manifest herkenbaar. Onze zorggroep heeft intern al geanticipeerd op een aantal knelpunten. Zo hebben we drastisch gesneden in het aantal managementlagen en de verantwoordelijkheid over het nemen van noodzakelijke beslissingen aangaande de zorg zo dicht mogelijk bij de uitvoerende medewerkers gelegd. Dat betekent korte lijnen en meer "handen aan het bed".

Over de politiek gesproken, ze is van mening dat staatsecretaris Van Rijn, hoewel hij sterk belaagd wordt, vanuit een goede intentie te werk gaat. "Archipel onderschrijft de visie, zoals die beschreven staat in de nota: "Waardigheid en Trots", die uitgaat van liefdevolle zorg voor onze ouderen. Hij hanteert een 5-tal speerpunten die Archipel deelt en in praktijk probeert te brengen. Centraal staat daarbij de samenwerking tussen cliënt, mantelzorger en zorgverlener.

De afspraken worden vastgelegd in het zorgplan en zijn voor alle betrokkenen inzichtelijk. Uiteraard vindt de registratie zo eenvoudig mogelijk plaats. Ook streven we naar veilige zorg. Voldoende medewerkers, gerichte bijscholing om de professionaliteit op peil te houden. Openheid en transparantie staat centraal in ons handelen. We hebben nauwe contacten met de cliëntenraad en we ondernemen actie daar waar problemen gesignaleerd worden."
Lisette praat bevlogen over de zorg. Ze geeft aan, dat ze de zorgzwaarte heeft zien toenemen. Cliënten verblijven langer thuis door goede thuiszorg en zijn zwaar zorgbehoeftig, als ze eenmaal verhuizen naar een zorginstelling. Wat haar zorgen baart is de krappe arbeidsmarkt voor verzorgenden en verplegenden.

Het lijkt dat steeds minder mensen kiezen voor een opleiding in de zorg. Een goed imago van de sector is dus heel belangrijk om ook in de toekomst kwalitatieve goede zorg te kunnen leveren. Een manifest kan behulpzaam zijn om de politiek te overtuigen dat de sector minder regeltjes nodig heeft maar meer budget, want de grens is bereikt in efficiënt organiseren.


Oranje Fonds zoekt maatjes in Noord-Brabant

Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in Noord-Brabant. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, staan veel Brabanders die een maatje nodig hebben op een wachtlijst.
Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 31 oktober twee weken lang campagne om nieuwe vrijwilligers te vinden. Iedereen die maatje wil worden www.ikwordmaatje.nl.

Verschillende soorten maatjes
Er zijn in Brabant diverse organisaties die verschillende soorten maatjes zoeken. Bijvoorbeeld maatjes die mensen uit hun sociale isolement halen door samen een kopje koffie te drinken, een museum te bezoeken of te sporten. Maar er zijn ook maatjesprojecten die zoeken naar vrijwilligers die mensen Nederlands leren of die kwetsbare gezinnen ondersteunen.

Grootste compliment
Zo is Caspar uit Heesch het maatje van Frank. Frank heeft een maatje nodig omdat hij zelf geen orde meer kon scheppen in zijn financiën. Caspar: "Het grootste compliment dat ik van Frank gekregen heb is dat hij na drie weken zei: 'Dankzij jou krijg ik eindelijk geen brieven meer en heb ik de rust in mijn hoofd om me te concentreren op het zoeken van werk'. Werk heeft hij inmiddels gevonden en hij kan het goed vinden met zijn baas. Dat heeft hij zelf gedaan. Ik heb er alleen voor gezorgd dat de deurwaarders even op afstand bleven."

'Onschatbare waarde'
Het Oranje Fonds zet zich sinds 2006 extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt: "Een maatje is iemand die een enorm verschil maakt in het leven van een ander. We horen vaak van maatjes dat zij veel terugkrijgen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen: waardering, vriendschap. Dat maakt maatje zijn zo mooi, beiden ontvang je iets van onschatbare waarde. Op www.ikwordmaatje.nl is er voor iedereen een passend maatjesproject te vinden."


Caspar(L) en Frank  Foto: Oranje Fonds - Filmakers