Marc Wolf
Marc Wolf Foto: Adrie Neervoort

AED registratie van levensbelang ook in Son en Breugel

Nederland hangt vol met hartdefibrillators de zogenaamde AED, dat staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een medisch hulpmiddel om bij een reanimatie de pompfunctie van het hart weer op gang te krijgen.
Maar de meeste AED's blijken onvindbaar of zijn alleen tijdens kantooruren beschikbaar. Ze worden aangeschaft voor intern gebruik, bijvoorbeeld door winkels of door sportverenigingen.

Door: Arjen Strik

Wij vroegen ons af: "hoe is het eigenlijk met de AED gesteld in Son en Breugel"?
We leggen deze vraag voor aan een echte deskundige. Marc Wolf is Account Manager bij Vivon, een bedrijf gespecialiseerd in deze branche. Daarnaast is hij voorzitter van stichting Hart-save. Deze stichting maakt zich hard om de AED verder te promoten in Son en Breugel.
Marc is een bevlogen verteller en is woonachtig in onze gemeente. Hij weet alles over dit onderwerp en vertelt ons het volgende.

Het is op zich zelf niet slecht gesteld met het aantal AED's in Son en Breugel. Het probleem zit in de registratie en spreiding over de gemeente. "We schatten het aantal op een stuk of vijftig, waarvan er maar 12 geregistreerd zijn bij HartslagNU. Dit is het alarmeringssysteem van de ambulancediensten zelf, dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren.
Bij registratie bij HartslagNu geeft de eigenaar aan, dat zijn AED ook ingezet mag worden voor extern gebruik. Want een (hart)circulatie stilstand kan je ook in de publieke of thuisomgeving treffen. Son en Breugel heeft vele buiten evenementen op markten en pleinen. Perfect georganiseerd behalve het vraagstuk over leven en dood.

Het probleem is dat er geen wet- of regelgeving is over dit onderwerp en dat veel bezitters van een AED denken dat registratie bij het Rode Kruis of de Hartstichting voldoende is. Maar dan ben je nog niet opgenomen is het overlevensysteem van veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost."
Waarom is registratie van een AED bij HartslagNu zo belangrijk, brengen wij naar voren? Marc vervolgt zijn verhaal. "Als iemand onwel wordt, in elkaar zakt, bewusteloos is en een reanimatie noozakelijk lijkt, dient onmiddelijk 112 gebeld te worden. Deze sturen direct twee ambulances. Deze hebben een gemiddelde aanrijtijd tusen de 10-15 minuten. Per minuut slinkt 10% van de overlevingskans. Een reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt. Daarom werken we met plaatselijke "leken of burger hulpverleners". Deze krijgen via een App of SMS de plaats van het ongeval en de locatie van de dichtsbijzijnde AED te horen. De AED halen ze op en starten de reanimatie en defibrillatie in afwachting van de komst van professionele hulpverleners. Per jaar zijn dit circa 15 slachtoffers die we zo bedienen in onze gemeente. Daarom is het zo van belang dat we weten waar en wanneer een AED beschikbaar is in Son en Breugel.

Bezitters van een AED kunnen zich kosteloos registreren op de site: www.hartslagnu.nl"
Zijn er nog andere AED knelpunten in Son en Breugel brengen we naar voren? "Ja" zegt onze AED partner. "De spreiding over diverse gebieden kan beter. Zo is Breugel slecht vertegenwoordigd met het aantal AED's evenzo ook de nieuwe wijken."
Belangstellenden voor de aanschaf van een AED en wat daar bij komt kijken kunnen zich laten adviseren door Vivon, het bedrijf waar Marc Wolf werkzaam is. Tevens kunnen we in Son en Breugel nieuwe leken hulpverleners gebruiken. Marc Wolf is te bereiken op 06-82710545. Ook geeft hij graag voorlichting of presentaties over de AED zowel namens Vivon als namens zijn stichting.




Een AED bij de Plusmarkt in de Gentiaan
Afbeelding