Knieën en heupen opnieuw voor het voetlicht

Het plaatselijk CG-platform (Chronisch zieken en Gehandicapten) en de SeniorenRaad organiseren op maandagmiddag 14 november a.s. gezamenlijk een informatiebijeenkomst over Prothesiologie (Kunstgewrichten) in De Bongerd, Asteroïdenlaan 2 in Breugel.

De nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van knie- en heupoperaties staan die middag centraal. Sprekers zijn de heer dr. J.B.A. van Mourik, orthopedisch chirurg in het Máxima Medisch Centrum en mevrouw C. van Doesburg, verpleegkundig specialist in hetzelfde ziekenhuis.

De middag begint om half twee – de zaal is om één uur open – en is omstreeks half vier afgelopen. Voor de pauze houden de sprekers hun verhaal, na de pauze krijgt u gelegenheid om vragen te stellen. Dit laatste kan zowel mondeling als schriftelijk via vragenbriefjes.

Grote belangstelling
In 2009 hield de heer Van Mourik ook al een presentatie over dit onderwerp. De belangstelling was toen bijzonder groot. SeniorenRaad en CG-platform vinden het na zeven jaar dan ook hoog tijd om de stand van zaken binnen deze discipline weer eens centraal te (laten) stellen.

Dankzij de kunstknie kregen honderdduizenden mensen over de hele wereld een beter en actiever leven en konden ze weer actief meedoen aan sociale activiteiten en werk. Ongeveer driekwart van de patiënten heeft twee jaar na de operatie geen pijn meer en ervaart een verbeterde beweeglijkheid van de knie. Tachtig procent is uiteindelijk tevreden tot zeer tevreden over het resultaat.
Het implanteren van een kunstheup wordt weliswaar beschouwd als een van de meest, zo niet de meest, succesvolle operaties van de laatste veertig jaar, maar de totale knieprothese is bezig met een inhaalslag en benadert inmiddels het succes van de kunstheup. Wereldwijd worden al meer knieprotheses dan heupprotheses geïmplanteerd, maar in Nederland is dat nog niet het geval.

Explosieve groei
De laatste twee decennia steeg in ons land het jaarlijkse aantal protheses bij patiënten met de hoofddiagnose 'artrose' enorm. Ging het in 1995 nog maar om 13.785 nieuwe heupen en 4.916 nieuwe kniegewrichten, tien jaar later waren dat respectievelijk al 20.715 (een stijging van 50%) en 14.565 (een stijging van 196%).
In 2012 kregen 19.262 mensen in totaal 22.496 knieprotheses aangemeten en twee jaar geleden werden er 28.026 totale heupprotheses geplaatst.

Het RIVM berekende dat het aantal prothese-implantaties als gevolg van artrose de komende twintig jaar explosief gaat stijgen. De volgende ontwikkelingen wijzen in die richting:
• De samenstelling van de bevolking verandert.
• Het overgewicht neemt toe.
• De prothese-operaties laten steeds betere langetermijnresultaten zien.
• De oudere patiënt heeft een actievere levensstijl.
• Het aantal orthopedisch chirurgen stijgt.

Nieuwe website
Wegens de te verwachten groei in met name heupoperaties lanceerde de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) een nieuwe website met alle relevante informatie over een nieuwe heupprothese voor patiënten en consumenten. (www.mijnbesteheup.nl) Op deze site vindt u onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over heupprotheses, de bijbehorende operatie en de revalidatie na de operatie.