Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Sons promotieonderzoek naar nut stressmeters

Stress is typisch een 'product' van het informatietijdperk waarin we leven. Een prima voedingsbodem voor de wellness- en de farmaceutische industrie die elkaar overlappen, aanvullen en beconcurreren, en ook de gezondheidszorg heeft er de handen vol aan.

Ook de wetenschap is ermee bezig. Dat de mens daarbij een onmisbare rol speelt in het onderzoek, snapt iedereen. "Maar mensen zijn heel verschillend en stress is ontzettend ingewikkeld" geeft Els Kersten – van Dijk aan. De Sonse werkt als promovendus aan de TU Eindhoven en onderzoekt of de techniek mensen kan helpen om te gaan met stress. Een van de hulpmiddelen daarbij is de zogeheten stress tracker ofwel stressmeter. Maar heeft zo'n ding ook nut? Zo ja, werkt het ook bij iedereen?

Bewustwording
"Laat ik voorop stellen dat stress op zich gezond is. Voor een korte periode dan. Je lichaam geeft dan aan 'nu moet ik even voor gaan` en dan gaat al je energie naar dat ene. Duurt dat te lang, en lig je bijvoorbeeld wakker over iets wat nog moet komen of iets wat je verprutst hebt, kan het helemaal fout gaan. In het kader van dit project ben ik bezig met een bio-feedbackonderzoek waarbij mensen een zogeheten 'stress tracker' te leen krijgen – dat zijn apps of apparaatjes (bijvoorbeeld een polsband of ring) die door hartslag of zweet te meten spanning in het lichaam kunnen bespeuren, bijvoorbeeld de variatie in je hartslag. Het klinkt misschien onlogisch, maar hoe meer variatie, hoe beter. Het idee is dat we mensen kunnen helpen zich meer bewust te worden van hoe stress en ontspanning voor hén werkt door ze toegang te geven tot die informatie over spanning in hun lichaam" aldus de promovendus.
Ze toont een paar modellen: een druppelvormige die je tussen je duim en wijsvinger houdt, een oorclip, en set van twee ringen. Je hebt ook klemmetjes voor op je vinger.

Testers gezocht
Op de vraag of een stress tracker misschien juist averechts werkt, dus extra stress bezorgt, antwoordt Els bevestigend. "Dat zou zomaar een van de uitkomsten van het onderzoek kunnen zijn, maar ook dát kan voor iedereen weer verschillend uitpakken. Ik probeer dan ook een brede doelgroep testers te vinden. In mijn eigen omgeving en netwerk zijn dat vooral jongvolwassen, hoogopgeleide (ex)studenten. Maar juist testers uit andere doelgroepen kunnen de uitkomsten interessant maken." Bijvoorbeeld gepensioneerden, bijstandsmoeders? "Inderdaad, om maar wat te noemen. En de ene tester zal misschien vooral de informatie leuk vinden, de ander de spelletjes die je met een stress tracker kunt doen.
Misschien is het ook goed als de mensen weten dat ze een vergoeding krijgen voor het testen, € 10 per uur. Bij dit onderzoek is de maximale vergoeding € 40. Als mensen dat leuk vinden kunnen ze zich inschrijven voor een mailing list, daarop staan ook andere onderzoeken waarvoor ze zich kunnen aanmelden."
Meer weten? Zie hti.vlab.nl/stresstrackers


Afbeelding