Sponsoren, Vrienden van Berkenstaete en Archipel woonbegeleider
Sponsoren, Vrienden van Berkenstaete en Archipel woonbegeleider Foto:

Geweldige aanwinst voor Zorgcentrum Berkenstaete: "een snoezelkar" .

Op 11 november jl. vond de officiƫle overdracht en ingebruikname van een heuse "snoelzelkar" plaats, die bestemd is voor de 3 Berkenhofjes binnen Zorgcentrum Berkenstaete.

Op de Berkenhofjes wonen mensen met dementie en al langer was er een grote wens voor een (mobiele) snoezelvoorziening.
Omdat er niet echt een aparte ruimte beschikbaar was om een permanente snoezelkamer in te richten en we hier bovendien te maken hebben met 3 aparte huiskamers binnen Berkenhof, leek een mobiele oplossing al snel wel het beste.
De ervaringen elders laten zien dat zo diverse personen tegelijkertijd van attributen gebruik kunnen maken en dat het zowel in huiskamers als slaapkamers gebruikt kan worden, zonder de ruimten te moeten ombouwen.
Een snoezelkar, oftewel en snoezelkast op wielen, is daarom de perfecte mogelijkheid om de bewoners te laten snoezelen.
Snoezelen* activeert c.q. prikkelt de zintuigen van de bewoner(s) en bevordert hun activiteit en beleving. Het heeft een positief effect op de stemming en gedrag en draagt daardoor bij aan de kwaliteit van leven. De directe omgeving beleeft een en ander ook mee en de begeleiders en zelfs familieleden van de bewoner(s) hebben daarmee weer een nieuwe dimensie aan activiteiten binnen handbereik.
*Het woord snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen (wat verwijst naar de sfeer) en snuffelen (wat verwijst naar het onderzoekende element).
Het is een voorziening die steeds meer als een extra bijdrage aan het welzijn van ouderen met dementie wordt gezien.

De kast bevat o.a. een Blue Ray speler en luidsprekers voor het afspelen van speciale snoezel DVD's en rustgevende muziek en fraaie fotobeelden (maar ook familiefoto's), spiegels, Bubble-Unit met licht, Fiber Glow draden met licht in diverse kleuren, LED-projector, geur/aroma-verspreider, tastkussen enz. Kortom een uitgebreide variatie .
Binnen de reguliere budgetten van de zorg is eenvoudig weinig ruimte te vinden voor dergelijke speciale en ook best kostbare voorzieningen en daarom is er ook gezocht naar sponsoren.
Uiteindelijk is met hulp van diverse sponsoren de aanschaf mogelijk geworden; dat zijn: Het Philips-de Jongh Fonds, Stichting Borro, Lions Club Son en Breugel e.o. en Archipel Zorggroep, dit alles met enthousiaste ondersteuning van de Vrienden van Berkenstaete.


Afbeelding