Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Aan een traditie van 30 jaar komt een eind

Geen boerenbruiloft meer in Son en Breugel. Na 30 jaar is er een einde gekomen aan het vieren van de Boerenbruiloft in Son. Wat in 1986 begon als een stunt tijdens de Carnavalsoptocht is nu afgelopen. Ook de bruiloft in Breugel gaat niet meer door.

Door: Hennie Hagen

Hoe is het feest van een Boerenbruiloft destijds ook alweer ontstaan ? Na enkele potjes bier na de traditionele Carnavalsoptocht , kwam terloops ter sprake dat er in de straat een paar niet getrouwd was maar " hokte " ..Dat stel werd toen spontaan in de onecht verbonden…Bovendien werd er al een tijdje gezocht naar meer vertier voor de oudere generatie. De belangstelling voor het traditionele gehuwdenbal werd minder en eigenlijk was er voor deze groep niet veel meer te doen. Het was destijds ook puur toeval dat er zowel in Son en in Breugel jaren geleden een Boerenbruiloft werd georganiseerd. In Breugel namen de " Carnavalsvrienden " jaarlijks deel aan de optocht en in 1986 besloten zij met een Boerenbruidspaar te verschijnen… en zo begon het daar.

Waarom stoppen
In een gesprek met het bestuur , de organisatie van de Boerenbruiloft en op de vraag wat de reden is waarom er gestopt wordt , werd het duidelijk dat dit evenement geen kans van slagen meer heeft. Er is door het bestuur nog overwogen om het voor Carnaval 2017 nog te organiseren maar mede doordat de belangstelling al jaren terug loopt , heeft men besloten er definitief mee te stoppen. De ouderen haken af en de jeugd heeft geen interesse.

Toch wordt het door vele mensen betreurd dat het niet doorgaat. Vooral de trouwe bruiloftsgasten die er elk jaar bij waren vinden het jammer. Het was een jarenlange traditie op dinsdag met Carnaval om de bruiloft te vieren. Tijdens gesprekken met de commissie van Breugel blijkt dat het ook daar niet meer mogelijk is om het georganiseerd te krijgen. En wat is nu de grootste reden dat het niet meer lukt ? Het bestuur heeft een gesprek gehad met de Carnavalsvereniging de Krutjesrapers en daar is ook geen oplossing uit gekomen en het bestuur vind het jammer dat vanuit die hoek ook weinig medewerking kwam om tot een oplossing te komen.
De medewerking van de Carnavalsvereniging om op dinsdag de Bruiloft te organiseren is er overigens nooit echt geweest….De beide commissies zowel in Son als Breugel hebben dit altijd zelf georganiseerd.

Carnaval anders dan in het verleden
Er was alleen een kleine financiële bijdrage vanuit de Krutjesrapers. Maar er zijn nog meer redenen voor het niet meer slagen hiervan.
Er wordt anders Carnaval gevierd dan in het verleden. De mooie Carnavalsliedjes van destijds hebben plaats gemaakt voor boem boem disco muziek . Er is geen animo bij de jeugd , nieuwe bestuursleden met mogelijk nieuwe ideeën krijgen lukt niet meer , moeilijk om een boerenbruidspaar te vinden die nog echt veel aanhang heeft . Het bestuur heeft zich ook afgevraagd of dit nog van deze tijd is, hoewel het op vele andere plaatsen nog steeds een groot evenement is. Ook heeft men geprobeerd om een jong paar te vinden om jongeren er meer bij te betrekken…helaas. Nog een reden is dat carnaval , zoals op veel plaatsen , zich heeft verplaatst van vrijdag tot maandag in plaats van zaterdag tot dinsdag. Ook café de Zwaan moet constateren dat de belangstelling terug loopt de laatste jaren. Een jarenlange traditie op dinsdag is ter ziele gegaan en wat gaat er nu gebeuren op dinsdag met carnaval ?? Ondanks vele pogingen van het bestuur om dit evenement alsnog en misschien in een andere vorm door te laten gaan , is helaas niet gelukt en daarom zal de dinsdag een andere carnavals dag worden in ons dorp.

Bedankt
Het bestuur dat al jaren de boerenbruiloft organiseert wil iedereen die geholpen om elk jaar weer de boerenbruiloft te organiseren heel erg bedanken.


Afbeelding
Afbeelding