Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

" Het zijn onze kanjers"


Overgenomen Brownies en Downies, feestelijke leer/werkplek voor verstandelijk beperkten.

Maartje Rooijakkers (25 jaar) uit Breugel heeft onlangs de Brownies & Downies lunchroom overgenomen in Sint-Oedenrode. Aan de rand van het centrum hebben Maartje en haar moeder Rian, met behulp van vrienden, in korte tijd een zeer sfeervolle en gastvrije lunchroom weten te realiseren, die onlangs van start is gegaan.

Door: Arjen Strik

Brownies & Downies lunchrooms is een franchiseketen, die veelal jongeren met een verstandelijke beperking een leer/werkplek biedt om hun persoonlijke leerdoelen te helpen ontwikkelen door ondermeer ervaring op te doen in de bediening van gasten, en de verkoop van artikelen in het Huys van Waaren. Hier zijn leuke artikelen te koop op het gebied van huisstijl, kleding en babyartikelen.

Waarom ben je Brownies en Downies ondernemer geworden?
Maartje: "Ik heb onlangs de HBO opleiding Pedagogiek afgerond met een diploma. Mijn belangstelling om iets te doen voor of met deze doelgroep is ontstaan tijdens stage die ik gelopen heb binnen verschillende organisaties voor mensen met een verstandelijke handicap.
Ik heb van huis uit een passie voor het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en wilde iets voor ze gaan doen. Daarnaast was ik al twee maanden werkzaam in deze zaak als begeleidster. Een unieke combinatie van de horeca en het begeleiden van mensen met een licht verstandelijke beperking. De medewerkers zijn wat ouder en je kan echt iets bereiken in het realiseren van hun persoonlijke leerdoelen. Daarnaast is het een geweldige uitdaging om deze zaak tot een succes te maken. We maken heerlijke lunch- en dinergerechten van verse producten uit onze ambachtelijke keuken".

Electriciens zijn nog druk bezig om een laatste hand te leggen aan de verlichting en de telefoon rinkelt regelmatig. De eerste klanten komen binnen en er heerst al snel een gezellige drukte.
Haar moeder Rian vult haar aan: "De combinatie van moeder en dochter werkt voor ons prettig, omdat we elkaar aanvullen en aanvoelen. Maartje richt zich op de coördinatie en begeleiding. Ik ben eigenlijk het manusje van alles. De gastvrijheid, dorpse gezelligheid, sfeer en kwaliteit zijn onze kernwaarden". Maartje vervolgt het verhaal: "Daarnaast begeleiden wij onze medewerkers die het gezicht van Brownies en Downies zijn, ook wel onze Kanjers genoemd. Momenteel werken hier twaalf Kanjers maar er is meer plaats voor mensen met een licht verstandelijke beperking die een werkplek zoeken, omdat onze openingstijden uitgebreid zijn".
De Kanjers hebben er duidelijk plezier in en de sfeer onderling is opperbest. Het maken van een groepsfoto door onze fotograaf leidt tot nerveus gegiechel en onderlinge plaagstootjes.

Maartje vervolgt: "We waren ons aan het oriënteren waar we onze droom konden verwezenlijken. Toen plotseling de kans tot overname van deze vestiging zich voordeed hebben we snel toegeslagen. We hopen ook veel klanten uit Son en Breugel te mogen begroeten, die een bezoek aan Sint-Oedenrode komen brengen".
We wensen deze enthousiaste maatschappelijk ondernemers heel veel succes om hun bijzondere lunchroom tot een geslaagde onderneming te maken.

Brownies en Downies Sint-Oedenrode
Kofferen 1
5492 BL Sint-Oedenrode
Tel: 0413-479031
http://www.browniesanddowniessintoedenrode.nl


Lezerspodium

Zaterdag 5 nov was de bruisende receptie van "Braecklant 35 jaar". De grote afwezige was een vertegewoordiging van het College van B@W. Ik vraag me dan ook af of dit buurtcentrum wat zijn nut overduidelijk heeft bewezen de 40 jaar nog haalt. Het zou me niet verbazen als we toekomstig een bordje aantreffen: - Braecklant verhuist naar MAF centrum 2,0 km ( pardon ,ook wel MFA genoemd) . Gezien de tendens van dit college de burgers met voldongen feiten ipv fatsoenlijke democratische besluiten, op te zadelen zou het míj in elk geval niet verbazen. Als we niet adequaat weten te reageren op dit gemeente"bestuur" wat vooral zichzelf vertegenwoordigt en in toenemende mate de burger met dit soort volstrekt ondemocratische besluiten opzadelt. Hoe lang nog zo'n mosterd na de maaltijd democratie?
Mvrgr.
W.Zwetsloot