Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Begroting gemeente Son en Breugel toch niet sluitend

In de raadsvergadering van 10 november kwam de meerjarenbegroting 2017 -2020 aan bod. Er werd de raad een sluitende begroting aangeboden. Met hier en daar een slag om de arm maar deze werd dan weer afgedekt door het "potje" risicobeheersing. Daarin staan posten die eventueel aangesproken kunnen worden bij overschrijding van het budget om welke reden dan ook van een uit te voeren besluit.

Door: Adrie Neervoort

Volgens Hans Werner van het CDA is het nogal een onduidelijk verhaal hoe deze bedragen nu eigenlijk tot stand zijn gekomen. Hij benoemt bijvoorbeeld het eventueel aan te spreken bedrag van €225.000 voor Dommelvallei in de risicobeheersing. "Het is mij volstrekt onduidelijk waar dit bedrag op is gebaseerd" aldus Hans Werner. Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen verdedigt dit door te stellen dat het een heel technisch verhaal is om het te verklaren. Wat volgens Werner nu juist het probleem is. Van den Nieuwenhuijzen belooft verbetering hierin. En zo waren en nog meer discussies over de inhoud.

De fusie loopt ook nu weer als een rode draad door de begroting, er is bijna geen onderwerp in de raad of de fusie komt ter tafel. In de begroting is zelfs €100.000,- begroot om de inwoners van Son en Breugel te informeren en het in beeld brengen van de fusie en de gevolgen ervan.
Ook vraagt Dorpsvisie zich af of de renovatie van het gemeentehuis nu wel zo'n goed plan is, gezien de mogelijke samenvoegen met Nuenen. Burgemeester Gaillard zegt hierover dat dit los moet worden gezien met de situatie zoals hij mogelijk kan gaan worden. De medewerkers van de gemeente wachten al jaren op een goede en passende werkplek. De situatie in het gemeentehuis is dusdanig dat er geen uitstel meer kan zijn.

De VVD is het meest enthousiast over de begroting. Eindelijk een begroting waarin wordt doorgepakt. Met deze begroting kan de achterstand van verschillende projecten eindelijk worden ingelopen. Ook de onderdelen, centrumplan en het MFA stemmen de VVD zeer tevreden. Er komen hierdoor betere voorzieningen in het centrum. Ook blijkt volgens de VVD dat een groot deel van de inwoners van Son en Breugel voor een MFA is.

Dorpsvisie wil door middel van een motie een referendum mogelijk maken, zodat de inwoners hun mening over de fusie met Nuenen kunnen geven. De overige partijen voelen misschien wel wat voor een referendum maar vinden dat de inwoners dan eerst beter geïnformeerd moeten worden over dit onderwerp. En vragen daarom de motie uit te stellen zodat deze later op een nader tijdstip alsnog kan worden ingediend. Dorpsvisie gaat hier mee akkoord, en zegt dat de motie er zeker zal komen.

Vooral Dorpsvisie maar ook de andere partijen maken zich zorgen over de huisvestiging van starters op de woningmarkt, statushouders en ander partijen die aanspraak willen maken op een goedkope huurwoning in Son en Breugel, in combinatie met de begroting. Wethouder Visser erkent dat er een tekort is aan sociale woningbouw, zeker als het gaat om 1 en 2 persoonshuishoudens. Maar hij wijst ook op het feit dat er hard aan gewerkt wordt. Binnenkort komen er 25 appartementen beschikbaar in het oude Rabo gebouw aan de Heistraat en ook de bouw van 30 appartementen op het voormalige HIVA terrein start binnenkort. Dit zal allemaal verhuurd worden door 'Thuis. Het gaat dus om sociale huurwoningen met een maximale huurprijs waarvoor huursubsidie kan worden aangevraagd.

Een motie van PvdA/Groenlinks om het centrum van Son en Breugel autoluw te maken haalt het ook niet. Zowel Dorpvisie, CDA als VVD stemmen tegen de motie.

Het amendement ( een verzoek tot wijziging van een tekst in de begroting) van de VVD om de verhoging van het budget voor groenonderhoud met van €26.500,- per jaar niet in 2018 maar al in 2017 in te laten gaan, krijgt de steun van alle partijen en zal dus uitgevoerd worden. Volgens wethouder Vortman zal het onderhoud hierdoor intensiever worden uitgevoerd vanaf 2017 maar zal dit geen uitbreiding van de wijkteams tot gevolg hebben. Het gaat hier vooral om periodiek onderhoud. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de begroting die sluitend was dit nu niet meer is en met hetzelfde bedrag overschreden zal worden.


Pelgrimskoor zingt feestelijke mis

Sint - Oedenrode - Bij gelegenheid van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid heeft musicus Henk van Riel twee werken gecomponeerd: "Missa in Anno Misericordiae" en het motet "Tu es Petrus". De Odaparochie is bijzonder trots en dankbaar voor deze twee nieuwe koorwerken van een lid uit eigen geleding.

Tijdens de oktober-bedevaart van de parochies van het dekenaat Sint-Oedenrode / Veghel zijn deze koorstukken voor het eerst gezongen in Rome, Assisi en Matrei am Brenner (Oostenrijk). Deze eer viel te beurt aan het speciaal voor deze bedevaart samengestelde Pelgrimskoor. De leden van dit koor zijn veelal actief in één van de (kerk)koren uit deze regio. Maar ook onervaren zangers zingen mee. Evenals vier geschoolde zangers die de solopartijen voor hun rekening nemen. Het gehele koor heeft steeds met veel enthousiasme de bedevaartsmissen opgeluisterd. Henk van Riel die samen met Nol Ardts en Walther Kuyten de gezangen heeft ingestudeerd is trots op het resultaat van het koor!
Zondag 20 november zal het Pelgrimskoor tijdens een feestelijke Eucharistieviering "Missa in Anno Misericordiae", het motet "Tu es Petrus" en andere gezangen van de bedevaart ten gehore brengen. De dienst begint om 9.30 uur in de Sint- Martinuskerk van Sint-Oedenrode. Iedereen is van harte welkom om dit alles mee te beleven. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar achter in de kerk te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.


Het Pelgrimskoor bij Santa Maria delgi Angeli te Assisi