Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Lezerspodium

Met teleurstelling heeft CV De Krutjesrapers eind oktober kennis genomen van de mededeling van de beiden comités Boerenbruiloften van Son en van Breugel, dat zij in 2017 geen boerenbruiloft meer zullen organiseren.

Aan een rijke traditie voor een specifieke doelgroep tijdens carnaval komt mogelijk een einde, en dat vinden wij ook erg jammer.

In uw uitgave van woensdag 17 november 2017 besteedde u aandacht aan dit onderwerp.

CV De Krutjesrapers wil hiermee op uw artikel reageren, want het bestuur van de vereniging heeft van u niet de gelegenheid gekregen om er vóór de publicatie inhoudelijk wel op te reageren.

De Boerenbruiloften werden tot nu toe door een comité in Son en een comité in Breugel zelfstandig georganiseerd. Ieder met eigen invulling. De Krutjesrapers stelde er elk jaar een aanzienlijke vergoeding tegenover, en waar samenwerking kon plaatsvinden werd dat altijd gedaan. Onder andere de vergunning, de contacten met de gemeente en de vereiste verzekeringen werden door De Krutjerapers geregeld. Op dinsdag tijdens carnaval waren de Prins en zijn voltallige gevolg altijd aanwezig. Op het gemeentehuis voerde de Prins traditiegetrouw het woord in de ceremonie. In de jaarlijkse carnavalskrant werden altijd minstens 2 pagina's geheel gevuld met de Boerenbruiloften.

Eind oktober werden we ingelicht over het besluit van de comités. Hoewel de laatste jaren inderdaad een teruggang van het publiek werd waargenomen, kwam het moment van dit besluit als een verrassing. De Krutjesrapers had daarom op dat moment geen kant en klaar plan liggen om de dinsdag van carnaval te gaan invullen. Niet met andere mensen en ook niet door een andere activiteit.

Na het gesprek in oktober werd aan beide comités gevraagd nog even geen publiciteit te zoeken, zodat De Krutjesrapers er aandacht aan kon besteden tijdens de Algemene Ledenvergadering begin november. Immers, de beide comités hadden aangegeven dat zij geen boerenbruiloften meer wilden organiseren, maar als er andere mensen zich zouden aandienen dan konden de boerenbruiloften alsnog doorgaan. Het was een belangrijk agendapunt op de ledenvergadering op 2 november jl.

CV De Krutjesrapers heeft nog voorgesteld om te helpen een laatste gezamenlijke Boerenbruiloft te organiseren om daarmee passend afscheid te nemen. De beide comités willen liever een andere afsluiting, en dat is voor de vereniging ook te begrijpen.

Nieuwe mensen die de boerenbruiloften willen organiseren hebben zich (nog) niet gemeld. Wel zijn er ondertussen gesprekken met een paar mensen om nieuwe activiteiten voor de dinsdag van carnaval te gaan organiseren. In welke vorm en waar dat gaat plaatsvinden is nu nog onbekend. Dat zal de komende weken ongetwijfeld duidelijk gaan worden. CV De Krutjesrapers kijkt mee vooruit om de mensen die al jarenlang naar de boerenbruiloften kwamen iets anders te kunnen bieden.

Son en Breugel, 20 november 2016
CV De Krutjesrapers