Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Ook van koffie kun je leren!

Leerlingen sterrenbasisschool de Ruimte openen hun eigen restaurant.

Elke woensdag van 12.15 - 12.45 uur en vrijdag 15.00 - 15.30 kan men genieten van heerlijke koffie met eigen gemaakt baksel in het restaurant van BS de Ruimte. Het restaurant en de keuken worden gerund door leerlingen uit de bovenbouw van deze school. Het restaurant staat open voor andere leerlingen, docenten, ouders, buurtbewoners en andere belangstellenden.
Michiel van Dijck, directeur van de school, geeft een toelichting. "In onze nieuw gebouwde school hebben wij uiteraard gezorgd voor de inrichting van de keuken en het restaurant. Maar de leerlingen zijn verantwoordelijk voor de inkoop, de kas, de bediening en de bereiding van de producten. Zo hebben ze bijvoorbeeld gisteren met aanwijzingen van een betrokken moeder heerlijke amandelkoek gebakken, die vervolgens vandaag weer verkocht wordt in het restaurant. Natuurlijk staat in het basisonderwijs de ontwikkeling van taal, leren lezen en rekenen centraal, maar de manier waarop we dat bereiken is verweven in de vele projecten en activiteiten die we aanbieden".

Is het mogelijk daar een voorbeeld van te geven?
Michiel van Dijck vervolgt. "In onze nieuwe school hebben we geen lokalen meer, maar thuisruimten voor kinderen waarin op verschillende manieren onderwijs gegeven kan worden. Zo is er een theater, een atelier, een open leercentrum, een studio en een restaurant en kookstudio.
Bij het project "restaurant en kookstudio" komen spelenderwijs rekenvaardigheden aan de orde. Bijvoorbeeld bij het opmaken van de kas. Begrippen als winst, omzet en marge worden opeens heel concreet. Maar ook bij het berekenen hoeveel je van iets nodig hebt bij het bereiden van de eigen producten in de keuken, worden begrippen als "gram en ons", opeens heel tastbaar. Daarnaast doen de kinderen warenkennis op omdat ze zelf bepalen wat ze inkopen. Ook persoonlijk leerdoelen, zoals het leren bedienen of op mensen af durven stappen, kunnen aan de orde komen".
De directeur is zichtbaar trots op deze vorm van onderwijs en hij vervolgt enthousiast.
"Ook werken de kinderen samen met de Wereldwinkel en Kado en Zo. We hebben twee vitrines waarin producten uitgestald staan die door de leerlingen beheerd en verkocht worden. Ook dat levert weer leervragen op. Zoals waar komen de producten vandaan, uit welke landen, alsmede economische principes zoals eerlijke handel en duurzaamheid".

Dat vereist waarschijnlijk een heel andere rol van de docent?
" De traditionele Juf of Meester die klassikaal kennis stond over te dragen bestaat niet meer. De docent is veel meer de persoonlijke coach van de leerling geworden. De persoonlijke ontwikkeling van het kind en zijn vaardigheden staan centraal. Middels praktijkgericht onderwijs proberen we het individuele kind uit te dagen en te stimuleren. De driehoek kind, ouder en leerkracht is ontzettend belangrijk om maatwerk te kunnen leveren voor elk kind.

BS de Ruimte is een sterrenschool, is dat een kwaliteitskeurmerk, brengen we als vraag naar voren?
Sterrenschool is geen kwaliteitskeurmerk, maar een onderwijsconcept dat we samen met Korein Kinderopvang proberen vorm te geven in ons onderwijs. De vijf sterren van het concept Sterrenschool zijn: ruime openingstijden; kinderen leren in één klimaat ; maatwerk voor ieder kind; nadruk op lezen, taal en rekenen; binding met de buurt. Onze nieuwbouw is dan ook gebaseerd op dit onderwijsconcept. Het nieuw geopende restaurant en kookstudio is een concrete uitwerking van deze onderwijsfilosofie.

We danken Michiel van Dijck voor zijn enthousiaste toelichting en wensen hem en de leerlingen heel veel succes.
Komt u eens op de koffie?
Basisschool de Ruimte, Honingbij 1
5692 VE Son en Breugel, tel. 0499-472867


Afbeelding
Afbeelding