Afbeelding
Foto:

Up with People op bezoek in Son en Breugel

Van 24 april t/m 8 mei 2017 bezoekt Up with People Nederland. Na een bezoek aan Leiden zoekt de organisatie nog een locatie voor de periode van 1 t/m 8 mei 2017.

Om een bezoek van Up with People aan Son en Breugel mogelijk te maken zoekt de organisatie lokale sponsoren. Per inwoner van Son en Breugel is ongeveer 2,25 euro nodig. Hiermee worden kosten gedekt van de organisatie alsmede kosten voor lokale benodigdheden (denk aan huur van zaal, stoelen).
Maatschappelijk betrokken sponsors gezocht
Om dit bedrag te verzamelen is een crowdfundingsactie gestart. Elke 2,25 is welkom; grotere donateurs krijgen voor hun bijdrage een beloning, variërend van een CD tot medezeggenschap in het maatschappelijke programma en de keuze van het lokale goede doel.

Informatiebijeenkomst
Op 23 november 2016 om 20.00 uur organiseren Roger Holmes en Wilma Vogels in Sportcafé Expreszo een informatieavond voor belangstellenden, aanmelden kan via upwithpeople.sonenbreugel@gmail.com
Tijdens deze bijeenkomst is ook Brad Bungum, Vice-President, Managing Director - UWP Europe aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het meedenken over de invulling van het maatschappelijke programma.

Al meer dan 50 jaar een feest van verbinding
Up with People is een internationale organisatie met als doelstelling jonge mensen te inspireren om een verschil te maken in de wereld. Al meer dan 50 jaar toeren ze over de wereld met een spetterend muziekspektakel (à la Glee).
Tijdens hun verblijf logeren de leden in gastgezinnen en zetten ze zich vrijwillig in mét en vóór de lokale gemeenschap. De opbrengst van het muziekspektakel komt ten goede aan een lokaal goed initiatief.

Initiatiefnemer en inwoner Roger Holmes heeft in 1997 een jaar meegereisd met Up with People. 'De impact op een gemeenschap is immens, een impact die ik Son en Breugel ook echt gun. Ik woon sinds een paar jaar met heel veel plezier in het dorp en weet inmiddels wat een geweldige gemeenschap Son en Breugel is. Ik heb ervaren wat er voor elkaar wordt gedaan en hoe er op scholen en onderling tussen ouders gezorgd wordt dat we er voor elkaar zijn. Een bezoek van UWP zou deze saamhorigheid een feestelijke en indrukwekkende boost kunnen geven.'


Brieven schrijven tegen onrecht, in Son en Breugel

Op 10 december organiseert de lokale Amnesty-groep de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen.
En ook in Son en Breugel. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Schrijven op 10 december
Iedereen die wil meedoen aan Amnesty's Schrijfmarathon kan op 10 december van 11 tot 14 uur terecht in de Bibliotheek Dommeldal, Airbornestraat 1, Son en Breugel. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven.

IJzersterk actiemiddel
Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd. Dit jaar ligt het streven op 150.000 brieven, want hoe hoger de stapel brieven, des te groter is de vuist tegen onmacht.

Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan, blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Met deze simpele maar uiterst doeltreffende actie begon Amnesty 55 jaar geleden. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo'n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

'Ik dacht dat ik zou sterven'
Dit jaar staat onder anderen de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het uiterst brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast. 'Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er ware kogels, traangas, schoten, politie, soldaten, tanks.' Shawkan werd opgepakt, mishandeld en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. 'Ik dacht dat ik zou sterven,' liet hij weten. Amnesty ijvert voor de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruikmaakte van zij recht op vrije meningsuiting.

'Het voelt fantastisch'
De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan achtduizend brieven. 'Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch.' Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur marteling en het dreigement dat haar kinderen gedood zouden worden, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.
Behalve Yecenia Armenta, kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook de Amerikaan Albert Woodfox, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij, en er werden maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen.


Collecteweek in Son en Breugel

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 28 november tot en met 3 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna 89.000 mensen in aanraking met het Leger des Heils. Zo'n 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

"Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd."

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.


Afbeelding