Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

In 2017 weer schenkvrijstelling van 100.000 euro: al actie in 2016 vereist?

In 2017 wordt de verhoogde schenkvrijstelling van € 100.000 ten behoeve van de eigen woning voor onbepaalde tijd ingevoerd. De regeling geldt voor iedereen, niet uitsluitend voor ouders die aan kinderen schenken. Maar er is ook een beperking en er is een ingewikkeld overgangsrecht waardoor actie in 2016 vereist kan zijn.

Net als in de periode van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 kunt u als (toekomstige) huiseigenaar vanaf 1 januari 2017 weer maximaal € 100.000 geschonken krijgen zonder dat er belasting over die schenking wordt geheven. Iedereen mag aan iedereen schenken op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de eigen woning. Het kan dus geen schenking op papier zijn. In tegenstelling tot 2013-2014 geldt er wel een leeftijdscriterium: de ontvanger moet op het moment dat de schenking tot stand komt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Voor schenkingen die vóór 1 januari 2010 door ouders aan een kind zijn gedaan met een beroep op de verhoogde schenkvrijstelling is in het overgangsrecht een inhaalmogelijkheid ingebouwd.
De verkrijger heeft nog recht op een extra vrijstelling van € 46.984 in 2017 of 2018 ten behoeve van de eigen woning, op voorwaarde dat in 2015 of 2016 gebruik is gemaakt van de inhaalvrijstelling (eigen woning) van € 27.570.
Is er nog geen gebruik gemaakt van de inhaalvrijstelling en gaat dat ook in 2016 niet gebeuren, dan is de vrijstelling beperkt tot een bedrag van € 27.567!

Voor schenkingen gedaan in de periode 2010 – 2014 is er geen overgangsrecht in de wet opgenomen.
Dat betekent dat, indien in één van deze jaren met gebruikmaking van een verhoogde vrijstelling is geschonken, het doek is gevallen. Het voelt onrechtvaardig. Hier geldt echter de hoofdregel dat slechts eenmaal in het leven gebruik kan worden gemaakt van een verhoogde schenkvrijstelling.

De verkrijgers van een schenking gedaan in 2015/2016 met een beroep op de verhoogde schenkvrijstelling hebben op grond van het overgangsrecht nog recht op de extra vrijstelling van € 46.984 in 2017 of 2018 ten behoeve van de eigen woning.

Zoals u ziet is er dus een situatie waarbij u dit jaar nog in actie moet komen! Als de reguliere verhoogde schenking heeft plaatsgevonden vóór 1 januari 2010 en in 2017 wilt u nog een beroep doen op een zo hoog mogelijke aanvullende vrijstelling ten behoeve van de eigen woning, dan moet in 2016 nog gebruik gemaakt worden van de inhaalvrijstelling van maximaal € 27.570. Is dit voor u van toepassing, maak dan snel een afspraak voor een persoonlijk advies. Voor andere vragen kunt u uiteraard ook altijd contact opnemen.

Mr Albert Grimbel du Bois

Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen
Telefoon 0413-474944
Sint-Oedenrode, Laan ten Bogaerde 15
Veghel, N.C.B.-laan 1
Uden, Velmolenweg 145


Carsie Blanton uit de USA hoofdact bij Lazy Sonnie Afternoon

Alle voorbereidingen voor het heerlijk avondje klaar?
Laat je dan op zondagmiddag 4 december bij Lazy Sonnie Afternoon verrassen door het optreden van de charmante, gevatte en humoristische Carsie Blanton uit de USA. De supportact wordt verzorgd door Maybe September uit Son en Breugel.

Carsie Blanton
Carsie Blanton is een singer/songwriter uit New Orleans, die opgroeide in Luray, Virginia en muzikaal tot wasdom kwam in Philadelphia. Ze tourde al met Paul Simon en The Wood Brothers.
Haar muzikale inspiratie haalt ze uit pop, folk, jazz, soul en rock. Een breed palet aan stijlen dus, en al deze genres zijn terug te horen in haar liedjes. Als voorprogramma van de Wood Brothers overtuigde ze het publiek in Nederland met haar prachtige stem en haar geweldige uitstraling.
Carsie bracht tot dusver drie cd's uit: "Idiot Heart" met alleen eigen nummers, "Not Old, Not New" met covers van haar favoriete nummers, en zeer recentelijk haar nieuwste cd "So Ferocious". Ze komt met bassist Joe Plowman.
Volgens kenners gaat deze dame de show stelen dus zorg dat je er bij bent.

Maybe September
Maybe September bestaat nog niet zo lang, maar de muzikanten hebben al een lange loopbaan achter zich. Voorheen 'The Waives' hebben ze besloten een andere richting in te slaan en songs die wat in de vergetelheid dreigden te raken weer voor het voetlicht te brengen. Het repertoire varieert van funky jazz tot bijna klassiek. Van Steely Dan tot George Gershwin. Weer eens wat anders. De bezetting is : Piet Souer, gitaar en zang. Joost Egmond, gitaar. Henri de Berk, drums en zang . Steven Stapel, bas en zang. Uco Egmond, keyboard.
Aanvang / toegang
• Lazy Sonnie Afternoon begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur.
• De zaal is vanaf 15.00 uur open.
• De toegang is gratis maar omdat er kosten worden gemaakt om u een unieke muzikale middag te bezorgen vragen wij tijdens het optreden om een vrijwillige bijdrage in de tip jar.
• De muzikale optredens vinden plaats in een luisterambiance en zijn geschikt voor alle leeftijden.

Meer informatie over Lazy Sonnie Afternoon, het programma en de muzikanten op onze website http://www.lazysonnieafternoon.nl Hier vind je ook informatie om vriend of sponsor te worden.
Tot zondag 4 december in La Sonnerie in Son en Breugel .


Carsie Blanton
maybe september