Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Motor in het naseizoen: doorrijden of in de stalling?

De wind waait door de bomen. Het donker wint ruimschoots van het daglicht, de ochtendstond begint zachtjes te knabbelen aan je vingers, het aantal zwaaibewegingen wordt stilaan gedecimeerd…

Wij geven alvast enkele praktische tips voor de doorrijder en de motorstalling. Nu het echt kouder wordt, is winterstalling thuis of bij uw lokale motordealer 'n uitkomst. Waar moet u aan denken als u uw motor wegzet? Voor deze vragenen advies kunt u altijd terecht bij uw lokale motorzaak.

Motor schoonmaken voor de winterstalling
In het voorjaar wilt u uw motor in goede staat uit de winterstalling halen. Maak daarom de motor goed schoon voordat u hem weg zet. Vocht en vuil kunnen dan het lak- en chroomwerk tijdens de winter niet beschadigen. Smeer verder de kettingen en tandwielen. Doe dit na een rit, dus als uw motor nog warm is. Het vet kan dan dieper doordringen. Ververs ook de olie. Zuren in olie kunnen namelijk tijdens de winterperiode onderdelen in de motor aantasten. Bij een te lege brandstoftank kan na verloop van tijd bovendien roestvorming ontstaan. Vul de brandstoftank daarom goed bij voor het stallen. Toevoeging van een brandstof stabilisator. Ga na of de koelvloeistof de juiste beschermingswaarde tegen de vorst heeft, controleer het vloeistofniveau van de accu en vul deze bij met gedestilleerd water. Of ga voor de zekerheid even langs bij uw motordealer voor een wintercheck. Zij helpen u graag, ook in verband met winterstalling.

Onderhoud motor tijdens de stalling
Ook tijdens de stalling heeft uw motor onderhoud nodig. Zo kunnen de banden vervormen als de motor te lang stil staat. Ideaal is het om de banden van de grond plaatsen. Kan dat niet, verhoog dan de bandenspanning met 0,5 bar. Om te voorkomen dat uw accu zijn startcapaciteit verliest en kapot gaat, moet hij regelmatig opgeladen worden, bijvoorbeeld met een druppellader. Allemaal verkrijgbaar bij uw lokale motorzaak. Of laat voor de stalling een grote beurt uitvoeren, daarmee u bij de eerste zonnestralen meteen veilig op pad kunt. Vaak heeft uw lokale dealer in het najaar hiervoor vele lucratieve aanbiedingen.

In de winter blijven rijden op de motor?
Bent u een echte bikkel die ook 's winters op de motor stapt? In principe is dat niet gevaarlijk zolang het wegdek droog blijft. Kleed u warm aan en gebruik verwarmde handvatten of verwarmde handschoenen. Controleer uw banden op uitdroging en vervang ze met een goed profiel als het nodig is. Zorg er verder voor dat u goed zichtbaar bent en draag een fluo veiligheidshesje en/of reflecterende wielstriping. Toch met pekel gereden, wel uw motor even afspoelen met lauw water.


Geen besluit groenstroken bij raadsvergadering

Donderdag 17 november was er een raadsvergadering, de eerste na het overlijden van raadslid Frans Zaal. Aan het begin van de vergadering stond burgemeester Hans Gaillard stil bij het plotselinge overlijden van het raadslid. Hij sprak een "In memoriam" uit en noemde zijn heengaan een "ongelofelijk oneerlijk en onbegrijpelijk verlies voor de gemeenteraad". Johan Bijlsma, fractievoorzitter PvdA/ GroenLinks, dankte zijn overleden collega voor een geweldige samenwerking. Hij memoreerde hem als een loyaal fractiegenoot, met humor en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Altijd opkomend voor mensen die extra aandacht nodig hebben, en betrokken bij een duurzame wereld en milieuvraagstukken. Na een minuut stilte werd de vergadering voortgezet.

De heer van Turnhout (Dorpsbelang) geeft aan dat hij het agendapunt 7, gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "buitengebied, Brouwerskampweg 19" van de agenda wil afhalen omdat er onvoldoende vooroverleg heeft plaatsgevonden en wil dit opnieuw aan de commissie Grondzaken voorleggen. Na een schorsing van 20 minuten wordt in een stemming besloten aldus te handelen.

Een ander opvallend punt was dat het initiatief voorstel van o.a Dorpsvisie en VVD over de "Kaders verkoop reststroken 't Harde Ven" niet in behandeling werd genomen. Dit heeft als gevolg dat het onduidelijk blijft wat er gaat gebeuren met de huidige huurcontracten die per 1 januari 2017 aflopen. Vooral voor de inwoners die de reststroken niet mogen kopen van de gemeente kan dit een fikse verhoging van de huurprijs betekenen.
Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GL) liet tijdens de vergadering doorschemeren dat hij niet blij was dat dit duidelijke voorstel voor de burgers , waarschijnlijk een vertraging oploopt.
Het was een Raadsvergadering waarin veel werd geschorst en die zich kenmerkte door het niet nemen van besluiten.


Lezerspodium

Natuurlijk is er geen keus tussen Son of Eindhoven

De gemeenteraad van Nuenen heeft zich uitgesproken voor integratie met een andere gemeente.
De enquête van Rond de Linde geeft aan dat van de inwoners van Nuenen voorkeur uitgaat naar Eindhoven. De hoofdreden van de wens tot integratie met een andere gemeente is vooral de huidige en langdurige bestuurlijke zwakheid van Nuenen.

Het inwoneraantal van Son & Breugel is iets kleiner dan die van Nuenen. Samensmelting van Son met Nuenen zou inhouden dat bij nieuwe gemeenteraadsverkiezingen de geïntegreerde Son - Nuenen gemeente nog voor een groot deel met de huidige zwakte van bestuur van Nuenen zou blijven zitten. Dat is iets dat noch de bewoners van Son noch die van Nuenen willen.
Mogelijk valt uiteindelijk de keuze op Helmond of Eindhoven, die vanwege hun inwoneraantal de invloed van het oude Nuenen teniet kunnen doen.

Ten overvloede, Son heeft herhaaldelijk laten blijken helemaal niet met Nuenen samen te willen gaan!

Jan Lammerts
Toon Swinkelshof 2
5671 DM Nuenen