deelnemers wandeltest
deelnemers wandeltest Foto: Adrie Neervoort

MAX VITAAL Fittest 65+ Son en Breugel

Afgelopen Zaterdag werd in sporthal De Bongerd de aftrap gegeven voor een gratis fittest. Tijdens deze fittest bestond de mogelijkheid om voor 65 plussers tot de leeftijd van 75 een indruk te krijgen van hun gezondheid en hun conditie , maar vooral de mensen bewust te maken om te gaan bewegen.

Door: Hennie van Hagen

Het was een initiatief van de LEV Groep ; Max Vitaal onder leiding van Michelle Driessen en Paul Dekkers. Er waren verschillende verenigingen en bedrijven aanwezig die informatie hadden liggen over bewegen of informatie gaven over gezondheid , waaruit men een keuze kon maken waar men later eventueel aan deel kan of wil gaan meedoen. Er was zelfs een geweldig fruitbuffet van de GGD.


Volgeboekt
Deelnemers hadden de mogelijkheid om zichzelf vooraf in te schrijven en er was plek voor 120 deelnemers. Dat bewegen leeft onder de senioren blijkt wel , want tot verbazing van de organisatie was de inschrijving in zeer korte tijd volgeboekt. De test bestond oa. uit onderdelen zoals ; bloeddruk, longvolume . schouder lenigheid , knijpkracht / lengte gewicht & BMI , oog/hand coördinatie , en een wandeltest. Een informatie stand die ook aanwezig was, was bv het Longfonds wat voorlichting gaf over COPD. Wat volgens hun op dit moment doodsoorzaak no.3 is. Ze gaven bv informatie over inhaleren , medicijn gebruik en vooral hoe slecht roken wel niet is ….Met de uitslagen van de test was het aan iedere deelnemer zelf om hiermee iets te doen. Als bv de bloeddruk te hoog is om dit verder te laten onderzoeken. Het was zeker niet de bedoeling van de organisatie om over de testen een mededeling te doen , wat de gezondheid betreft .

Enthousiast
De start was om 10.00 uur en al een tijdje voor 10.00 uur stonden al enkele deelnemers gereed om de test te ondergaan. Zelfs mensen die zich niet ingeschreven hadden vroegen of dat nog mogelijk was. Helaas zat de inschrijving vol. Sommige met sport tas met sportkleding of andere makkelijk zittende kleding. De een wat gemakkelijker binnenkomend , de ander wat moeilijk , de een wat grijzer als de ander , maar het bleek geen belemmering te zijn om deel te nemen. Enthousiast werd er deelgenomen en de uitslagen bekeken en onderling besproken het leek of men aan een wedstrijd deelgenomen had…. Deelnemers tot zelfs boven de 80 waren aanwezig , die uiteraard niet buitengesloten waren door de leeftijd die gesteld was van 65 tot 75 en gewoon konden deelnemen.

Bewegen is belangrijk
Tijdens mijn rondje langs diverse testen en gesprekken met deelnemers werd er zeer waarderend gesproken over het initiatief hiervan. Ook zijn senioren er zich zeker van bewust hoe belangrijk bewegen is. Opmerkingen van oa: We moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen , we worden steeds ouder en willen zo lang mogelijk gezond blijven , werd veel gehoord. Ook opmerkingen dat bewegen in groepsverband zeker belangrijk is voor de sociale contacten en eenzaamheid. Ook op mijn vraag of men overweegt na de test ook werkelijk te gaan bewegen of nog meer te bewegen werd volmondig ja op geantwoord….Een geweldig initiatief met deelnemers die dit allemaal bijzonder waardeerden. Een initiatief dat gezien het groot aantal deelnemers misschien aanleiding is voor nog een Max Vitaal Fittest. Veel senioren in ons dorp blijken zich er goed van bewust te zijn hoe belangrijk bewegen is en dat was de opzet van deze test. Met dank aan de organisatie , deelnemende informatie standjes , maar vooral Michelle Driessen , Paul Dekkers en niet te vergeten de vele vrijwilligers, die dit mogelijk gemaakt hebben.


Het meten van lenigheid
bloeddruk meting