Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Het moet anders met de reststroken

In het kader van doorpakken gaat wethouder Van den Nieuwenhuijzen het beleid over de reststroken in ons dorp anders inrichten. Dit geheel volgens de opdracht die hij heeft gekregen van de raad.
Op veel plaatsen in ons dorp hebben bewoners een stuk reststrook al jaren in gebruik door middel van huur. Ook zijn er situaties waar de reststroken illegaal gebruikt worden. Wat betreft de huur gaat de gemeente in gesprek met de huurders, daar waar mogelijk zal de grond te koop worden aangeboden. Als de huurder dit niet wil kan deze blijven huren onder de nieuwe voorwaarde, en bij eventuele verkoop van het huis zal de grond dan wel aangekocht moeten worden door de nieuwe koper.
Ook zijn er situaties in ons dorp waarbij koop van de reststrook, om moverende redenen, niet mogelijk is. Deze reststroken kunnen alleen nog gehuurd worden tot het moment dat de gemeente de grond nodig heeft, bijvoorbeeld voor aanleg van een ondergrondse container of een laadpaal.

Het idee achter het nieuwe beleid is duidelijkheid te creƫren voor iedereen, daarbij speelt handhaven ook een grote rol. Er blijken op dit moment namelijk ook reststroken illegaal in gebruik te zijn. Deze gebruikers zullen hierop worden aangesproken met de bedoeling dat de grond terug gaat naar de gemeente. In sommige gevallen blijkt het verjaringsprincipe van toepassing. Dit zal echter in alle gevallen pas via de rechtbank duidelijk worden, omdat hier altijd de vraag speelt wie heeft wanneer wat gedaan.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen wijst er op de mogelijkheid van huur of koop maatwerk is en per voorval goed bekeken zal moeten. De insteek is altijd oplossingsgericht, omdat de reststroken in veel wijken beeldbepalend zijn.
Wat betreft het illegaal gebruiken van de reststroken zal er hard worden opgetreden en gehandhaafd.


Reststroken in Breugel worden
te koop aangeboden

Het college publiceert een digitale kaart op de gemeentelijke website www.sonenbreugel.nl, waarop de groenstroken in Breugel staan die door inwoners als reststroken van de gemeente gekocht kunnen worden.

Het betreft groenstroken die aangrenzend zijn aan het woonperceel en die geen publieke functie meer) hebben.
Belangstellenden uit Breugel kunnen hun interesse in een reststrook op deze kaart bij de gemeente kenbaar maken, indien deze grenst aan hun perceel.

Breugel aan de beurt
Als vervolg op de pilot in de Gentiaan wordt de verkoop van reststroken nu voortgezet in Breugel. Voor dit gedeelte van de gemeente is een kaart vastgesteld waarop alle (verkoopbare) reststroken zijn ingetekend, met daarbij de beoogde bestemming. Reststroken hebben geen functie (meer) voor het openbare gebied, andere groenstroken worden niet verkocht.
Inwoners van Breugel kunnen een verzoek indienen bij de gemeente voor aankoop van een groenstrook aangrenzend aan hun woonperceel. Op de reststrokenkaart is te zien of een groenstrook als reststrook is aangemerkt en kan worden gekocht.
Op de gemeentelijk website is de kaart te raadplegen, inwoners kunnen daar zelf bekijken of aankoop van de groenstrook naast hun woning mogelijk is.

Inwoners van Breugel die op dit moment een groenstrook huren en hebben aangegeven interesse te hebben in koop, krijgen persoonlijk bericht of aankoop van de grond wel of niet mogelijk is.

Groenstrokenbeleid
Verkoop van reststroken maakt onderdeel uit van het groenstrokenbeleid van de gemeente, dat door de gemeenteraad is vastgesteld. In datzelfde beleid worden huur van groenstroken en het gebruik van gemeentegrond zonder toestemming geregeld. Tenslotte wordt ook de overgangsregeling rond de afbouw van huurconstructies in het groenstrokenbeleid geregeld.

Voor meer informatie over het kopen van reststroken nemen inwoners contact op met Intersolum, die deze verkoop namens de gemeente begeleidt via de
e-mail;groenstroken@sonenbreugel.nl of per telefoon 06-19 92 98 77.


Afbeelding