Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Lezerspodium

Beste lezer,

Het zal u niet ontgaan zijn dat ons zwembad gesloten dreigt te worden.
DorpsVISIE vindt het bijzonder jammer als dit daadwerkelijk gaat gebeuren.
Veel inwoners maken namelijk intensief gebruik van deze voorziening en we weten allemaal hoe belangrijk bewegen voor ieder van ons is.
Het is niet iedereen gegeven, bijvoorbeeld vanwege gewrichtsklachten, om aan andere sporten deel te nemen.
Ook het sociale aspect moeten we niet over het hoofd zien, het is fijn mensen te ontmoeten tijdens het bewegen.

Wij vinden het dan ook erg kort door de bocht als de wethouder zegt dat er genoeg zwembaden in onze omgeving zijn waarnaar men kan uitwijken.
Zowel in het Forum als in DeMooiSonenBreugelKrant is dat vorige week mooi verwoord.
Hoeveel zouden we hier in het dorp kunnen besparen als we allerlei andere voorzieningen niet hier in het dorp realiseren maar gebruik maken van die voorzieningen bij onze buurgemeenten.
Nou moet ik wel toegeven dat het zwembad een private onderneming is en dat er niet een gering bedrag aan subsidie gevraagd wordt.
Ons voorstel is om tegemoet te komen aan deze vraag als de ondernemer bereid is zijn beleid aan te passen.

Daarmee bedoelen we dat het zwembad dan openbaar moet worden zodat niet alleen leden er gebruik van kunnen maken maar dat iedereen kan meegenieten van een plek die in stand wordt gehouden met behulp van gemeenschapsgeld.
Ook stellen wij opnieuw voor om het schoolzwemmen weer in te voeren, dan snijdt het mes aan 2 kanten, plezier, beweging en de veiligheid van onze kinderen , en een vaste inkomstenbron voor het zwembad.
Hopelijk krijgen we de meerderheid van de raad en de exploitant mee om op deze wijze het zwembad voor ons dorp te kunnen behouden.

Met vriendelijke groet,
Helga Helders, raadslid DorpsVISIE


Lezerpodium

Wat ik nog van het zwembad weet is dat hier destijds alle kinderen verplicht schoolzwemmen hadden omdat de overheid dat een algemene nutsvoorziening vond.Dat was goed en zwemmen was ook verder niet al te duur. Inmiddels is de boel geprivatiseerd, het zwembad in 1998 of 1999 afgebrand en de oorzaak daarvan voor mij tot nu toe in nevelen gehuld. Schoolzwemmen is afgeschaft in het kader van ''eigen verantwoordelijkheid" , zwemtijden verder beperkt en entreeprijzen tamelijk duur.
Na de brand zou het betaalde lesgeld terugbetaald worden, hetgeen wat mij betreft nooit gebeurd is. In het huidig neoliberaal klimaat hebben geprivatiseerde bedrijven die subsidie ontvangen meestal de reflex winsten als geprivatiseerd te beschouwen en verliezen te socialiseren ( dwz verhalen op de gemeenschap). Ik weet alleen dat het huidig zwembad niet te vergelijken is met de destijds mooie voorziening en dat de meeste privatiseringen alleen tot kostenstijgingen leiden. Verder zoeken de neo liberalen het zelf maar uit wat ze met "tekorten" doen.

mvgr
W.Zwetsloot