Wethouder Kees Vortman was één van de briefschrijvers
Wethouder Kees Vortman was één van de briefschrijvers Foto: Adrie Neervoort

Schrijfmarathon op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Afgelopen zaterdag 10 december was de Dag van de Rechten van de Mens. Dan wordt stilgestaan bij de vele mensen die zijn gemarteld, gevangen gezet of worden gediscrimineerd omdat ze voor hun mening en rechten uitkomen, en namens Amnesty International brieven geschreven aan de verantwoordelijke regimes.

Door: Hennie van Hagen

Amnesty International, met het hoofdkantoor in Londen , is opgericht in 1961 door advocaat Pieter Benson. Amnesty zet zich wereldwijd in voor de strijd tegen het onrecht dat mensen wordt aangedaan. Ook in 2016 zijn er weer diverse mensen die gevangen zaten en veroordeeld, vrij gekomen door inzet van Amnesty International. Dat gebeurde onder meer in Egypte, Azerbeidzjan en Mexico .

Ook in Son en Breugel was er de mogelijkheid in de Bibliotheek om een brief te schrijven. Dit was georganiseerd door Amnesty Son en wel door Thea Prummel , Margriet Reckers en Michel van de Heuvel. Men kon een brief schrijven aan een van tien personen, uitgezocht en nagetrokken op waarheid door Amnesty International. Bij deze personen wordt wereldwijd aandacht aan hun zaak besteed, al zijn ze in veel gevallen zelf niet op de hoogte dat dit voor hen gedaan wordt. Men kon bijvoorbeeld een brief of een groet als steun schrijven, of voor de zaak van een tienjarig meisje dat leed aan Albinisme en gemarteld en gediscrimineerd omdat men gelooft dat ze behekst is. Of een brief voor de zaak van een man die door het maken van foto's bij demonstraties gevangen werd gezet en gemarteld en mogelijk de doodstraf krijgt. Ook kon men schrijven aan de Canadese regering die een dam bouwt, waardoor een Indianenreservaat onder water komt te staan en de bevolking verjaagd wordt. De Indianen was beloofd dat dat nooit zou gaan gebeuren. De brieven worden door Amnesty rechtstreeks aan betreffende regeringen of instanties gestuurd.

De organisatie was dan ook erg verheugd dat de opkomst beter was als ze zelf verwacht hadden. Vooral oudere mensen gaven gevolg aan de oproep. Volgens mevr. Prummel doen jongeren dit toch vooral via Social media. Het antwoord op de vraag waarom deze drie mensen zich voor Amnesty inzetten was heel duidelijk; iets doen voor andere mensen en het gevoel hebben ook echt iets te doen. Jammer dat de groep maar uit drie mensen bestaat en men hierdoor te weinig kan betekenen voor Amnesty. Ze zouden meer willen doen aan voorlichting, bij voorbeeld op scholen over wat Amnesty wereldwijd doet. Zij roepen dan ook mensen op die interesse hebben iets voor Amnesty te willen doen te reageren.
Dat kan per mail naar margrietreckers@hotmail.com Een goeie zaak waarvoor men zich in kan zetten. Hopelijk wordt er door deze wereldwijde schrijfmarathon iets gedaan aan het leed van personen wiens toekomst anders uitzichtloos is. Uiteindelijk bleken er aan het eind van de schrijfmarathon 47 kaarten en 49 brieven te zijn geschreven, een mooi resultaat.


Lezerspodium

Nergens is er hier in de omgeving een zwembad dat zoveel wellness uitstraalt.
In andere regionale zwembaden kun je als recreatief zwemmer niet goed terecht.
Je kunt geen baantjes trekken om je conditie op peil te houden, want meestal staan er mensen in de weg die aan het praten zijn.
In Son heeft men prettig en deskundig personeel. Er is geen overdaad aan lawaai.
Bij een onbeperkt abonnement zwemmen (en fitness) zijn bij regelmatig gebruik hiervan de kosten zelfs laag.
Er is voor jong en oud een fantastisch aanbod aan mogelijkheden, de openingstijden zijn heel ruim.
De kleedkamers bieden weldadige voorzieningen en privacy en de waterkwaliteit en watertemperatuur zijn weldadig, speciaal voor oudere mensen.

Het zwembad heeft een belangrijke sociale functie als regionaal sportief trefpunt.
Subsidie als broodnodige ondersteuning lijkt me zeer terecht, als het zwembad in financiele nood verkeert.
Maar waarom zou alleen de gemeente Son moeten ondersteunen? Een bredere regionale aanpak zou ook kunnen, naast een extra bijdrage van de individuele zwemmer.
De invoering van een 10-ritten kaart verruimt ook mogelijkheden. Zo zou dit prachtige zwembad tot ieders tevredenheid open kunnen blijven.
Sluiting zou voor mij en voor veel anderen een enorme onaangename impact hebben.

Marleen Abbringh (regulier gebruikster van het zwembad)


Veel belangstelling bij de schrijfmarathon