Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

De DÓÓRPAKKERS weten van wanten

Op 7 december vond de 3° miniconferentie van de DÓÓRPAKKERS plaats. Hoewel de naam een carnavalsvereniging doet vermoeden, betreft het hier een serieus burgerinitiatief om de gemeente te voeden met ideeën die leven onder de burgers. Er zijn drie werkgroepen actief. Els Voogt, Marianne van der Putte-Verhoeven en Hans Spooren van de werkgroepen Welzijn, Werken en Wonen gaven in aanwezigheid van de Wethouders Robert Visser en Kees Vortman een toelichting op de voortgang van hun huidige activiteiten en vroegen om een reactie van de aanwezigen.

Door: Arjen Strik

De werkgroep Wonen richt zich als speerpunt op het op korte termijn openen van een woonvoorziening voor jongeren met een beperking. Er is een grote behoefte aan een dergelijke woonvoorziening. Uit cijfers blijkt dat er onder deze doelgroep leegloop plaats vindt uit de gemeente omdat er onvoldoende geschikte woonvoorzieningen zijn. Er is een intensief overleg gestart met de gemeente en wooncoöperatie 'thuis', om op korte termijn tot realisatie te komen.
Op initiatief van de werkroep Welzijn is er een koffie-ochtend gestart in de bibliotheek en wil men een tweede koffie-ochtend in het centrum opzetten. Ook zijn er ideeën in ontwikkeling waarbij ouderen jongeren bijvoorbeeld leren handwerken of timmeren en jongeren ouderen helpen met de PC of smartphone.

De oudere leden van de werkgroep Werken gaan hun krachten bundelen om een werkcafé op te zetten voor de leeftijd 17-67 jaar. Doel is dit café medio 2017 te openen.
De jongeren gaan het stokje overnemen zodat zij op hun eigen manier o.a. via sociale media invulling kunnen geven aan hun taak initiatieven te bevorderen om jongeren in de leeftijd van 17-27 jaar aan werk te helpen. Hiertoe is een nieuw initiatief gestart de actiegroep Knooppunt Jongeren.

Knooppunt Jongeren Son en Breugel

Virtueel platform van en voor de jeugd

We praten over deze nieuwe actiegroep met Marianne van der Putte-Verhoeven, voorzitter werkgroep Werken, en Daan van Velzen, initiatief nemer.
Waarom was er behoefte aan een nieuw initiatief?
Daan: "Er is veel aandacht voor ouderen in onze gemeente maar er is ook behoefte aan aandacht voor wonen, werk en welzijn voor jongeren. Ik ben 24 jaar en geboren en getogen in deze gemeente. Ik woon nog bij m'n ouders maar zou in de toekomst graag hier willen wonen in een betaalbare woning. Hetzelfde geldt voor een baan. Son en Breugel moet weer een jeugdvriendelijk dorp worden. Je wordt gedwongen je in Eindhoven te vestigen. Vandaar toen ik gevraagd werd om deel te nemen aan de werkgroep Werken ik gelijk ja gezegd heb". Marianne: "We zijn vorig jaar gestart met de werkgroep en de groep bestond al vlug uit 9 volwassenen, later zijn er 3 jongeren bij aangesloten. Al gauw bleek dat de jonge generatie heel andere ideeën had over hoe de doelgroep te bereiken dan de oudere deelnemers. De jongelui zagen een werkcafé niet zo zitten en wilden het op hun manier doen via sociale media. Dat leek ons ook heel logisch en passend in deze tijd. Gezamenlijk heeft de werkgroep Knooppunt Jongeren opgericht en vandaar dat wij het stokje hebben overgedragen".
Daan: "We hebben nu een eigen facebook pagina gemaakt, waar de jongeren hun mening kunnen geven of nieuwe ideeën kenbaar kunnen maken. Jongeren zijn nog wel onder elkaar, maar vooral virtueel." Marianne:"Hoewel we stokje overdragen laten we het Knooppunt niet los en blijven op de achtergrond aanwezig voor raad en daad. Ik weet zeker dat ze met goede initiatieven zullen komen". Daan vervolgt:" Ik hoop dat vele jongeren onze facebookpagina zullen 'liken'en dit als een actief platform gaan zien om Son en Breugel 'jeugdvriendelijker' te maken".
Bezoek de facebookpagina: http://www.facebook.com/knooppuntjongeren


Afbeelding