Serious Request
Serious Request Foto: Adrie Neervoort

Samen dagje uit

Van verveling kan geen sprake zijn deze kerstvakantie met een ijsbaan in het dorp en leuke festivals en tentoonstellingen in het hele land. Verras de kinderen met een uitstapje naar Nijntje, de T-rex van Freek Vonk of de avontuurlijke indoor mini-golfbaan. Veel plezier!
Informatie over alle winteruitjes is te vinden op de bijbehorende websites.

Tekst: Mieke Bosman

Serious Request in Breda
Winterland Breda is een evenement dat duurt tot en met 8 januari. Het is dit gekoppeld aan 3FM Serious Request, de radio- en tv-actie die van 18 tot en met 24 december vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt gehouden wordt. Vanwege het Glazen Huis verwacht Breda tienduizenden bezoekers per dag.
Andere attracties zijn onder meer het Winter Palace dat een vol programma met optredens presenteert met theater, dans, muziek en kindervoorstellingen. Ook cool is de roetsjbaan op de Havermarkt waar je vanaf vijf meter hoogte lekker naar beneden kan glijden. Pak samen een roetsjband, wees weer voor even een klein kind en glij met een noodvaart naar beneden.
www.winterlandbreda.nl
www.seriousrequest3fm.nl

Nijntje voor de kleintjes
Begin dit jaar is het Nijntje Museum in Utrecht heropend. In dit vrolijke museum maken peuters en kleuters kennis met de wereld aan de hand van verschillende thema's uit de boekjes van Nijntje, zoals de dokter, dieren en het verkeer. Het huis van Nijntje staat tot en met 29 januari 2017 helemaal in het teken van de winter. Stap binnen in het vrolijke Utrechtse museum en versier een kerstengel, trek ski's aan en maak een ritje op de slee. In de tuin van Nijntje bouw je een levensgrote sneeuwpop die níet smelt en in de kerstvakantie knuffel je met de dieren uit de kerststal van Dick Bruna.
www.nijntjemuseum.nl

Lichtgevende safari
Een lichtgevende olifant kijkt je aan vanuit het gras, in de verte zie je een leeuw met stralende ogen naar je gluren... Maar wat is dát ineens voor gekke verschijning? De lichtsafari in Safaripark Beekse Bergen heeft dit jaar een vleugje fantasie gekregen. Africa by Light: The Fantasy Edition is een traject van tweeënhalve kilometer met lichtkunstwerken van dieren uit het wild en fantasierijke figuren. Voor je het weet sta je dus oog in oog met iets wat je nog nooit eerder gezien hebt. Pronkstuk is een gigantische draak van twintig meter lang.
Het Safaripark is tikje tropisch, maar winters gezellig. Natuurlijk kunnen bezoekers ook dit jaar weer welterusten zeggen tegen de olifanten, apen en neushoorns in hun verblijven. Andere activiteiten zijn de voorstelling van Prinses Fantasia en een schaatsbaan. Kinderen kunnen marshmallows roosteren boven een vuurtje.
www.africabylight.nl


T-rex van Freek in Naturalis
Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center, het museum in Leiden gingen op zoek in de Verenigde Staten naar de Tyrannosaurus rex en vonden in 2013 een skelet in Montana. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven, geprepareerd en afgelopen september door televisiebioloog Freek Vonk begeleid naar Leiden.
De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je ontmoeten in Naturalis. "T-rex in Town" is geopend tot en met 5 juni 2017. De rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing.
www.t-rex.naturalis.nl.

Nederlands IJsbeelden Festival Amsterdam
Maak deze winter een ijskoude ontdekkingsreis door de geschiedenis van de muziek en bezoek het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam. Er wordt dit jaar extra groots uitgepakt met meer dan 100 ijs- en sneeuwbeelden tot wel 6 meter hoog die gemaakt zijn van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw door de 42 beste ijskunstenaars van de wereld. Ruim 3.000 m² wintervertier voor de hele familie. Tot en met zondag 5 feb. 2017 op de Arena Boulevard in Amsterdam.
www.ijsbeelden.nl

Indoor adventure golf
De overdekte en avontuurlijk aangelegde 18 holes indoor adventure mini-golfbaan Brasserij Offcourse in Chaam is een leuke activiteit voor een familiedagje. Weer of geen weer, op deze baan kan altijd een balletje geslagen worden. Voor groepen tot 10 personen hoeft niet per se gereserveerd worden.
www.brasserij-offcourse.nl


Joris' Kerstboom op Parade
De Parade in Den Bosch is tot en met 8 januari 2017 een winterparadijs. Centrale ontmoetingsplaats is de Joris' Kerstboom. Mensen hangen een foto of versiering in de boom en geven antwoord op de vraag van tv-presentator Joris Linssen 'Aan wie denk jij met kerst?'. Het mooie plein aan de voet van de Sint Jan is warm en huiselijk ingericht met verwarmde banken, kerstbomen, haardvuren, muziek en chaletjes met kerstartikelen. Dit jaar is er voor het eerst een ijsbaan voor de kinderen. www.boschwinterparadijs.nl/

Winters Loevestein
Kom in de kerstvakantie naar Slot Loevestein in het Rivierenland. Elke dag is er wel iets te doen! Winterbivak en soldaten in de vesting, speurtocht met fortwachter Jan Schanstra, muziek, workshops, lampionnenoptocht en meer. Twee avonden is het kasteel tot 's avonds laat geopend voor Loevestein by Night. Kom schaatsen en smul mee van koek & zopie en winterse gerechten. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is van alles te beleven. Je komt van alles te weten over kruit en wapens, Hugo de Groot en de Hollandse Waterlinie.
Winters Loevestein maakt onderdeel uit van de Vestingdriehoekdagen die tot en met 8 januari in Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren worden gehouden. De vestingen worden met elkaar verbonden door de rivieren Maas, Waal en Merwede. De leukste weg naar Loevestein is over het water. De veerdienst Riveer vaart tussen de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren.
www.slotloevestein.nl

Winterpret in Brussel
In de Europese hoofdstad Brussel staat in de kerstvakantie in het teken van het festival Winterpret met tal van attracties voor het hele gezin: het reuzenrad, prachtige draaimolens, de Slalom en de schaatsbaan. Koude rillingen krijg je van het IJsmonster, een 45 meter lange dinosaurus. Hij dreigt groot en klein te verslinden tijdens een spannende wandeling van 15 minuten. De Dino is een ontwerp van het Amerikaans bedrijf dat bekendheid verwierf door creaties voor o.a. de Harry Potter-films.
De oude gebouwen en straten in het centrum van Brussel zijn in allerlei kleuren verlicht en dat zorgt voor een prachtig gezicht. Spectaculair zijn de dagelijkse klank- en lichtshows op de Grote Markt. Kortom, bekijk het complete programma en plan een dagje Brussel. Vergeet zeker niet om te genieten van een puntzak vol knapperige frieten bij zo'n echt Belgisch frietkot en de heerlijke Brussels wafels.
Winterpret 1 januari 2017. Schaatsbaan open t/m 8 januari.
www.visitbrussels.be
www.winterpret.be


nijntje-wintermuseum
africa_by_light_safaripark_beekse_bergen
R-rex in town
Winterland Breda