Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Mensen achter de schermen

Elk evenement heeft zijn "motoren", dat zijn de vrijwilligers, sponsoren, en natuurlijk de enthousiaste deelnemers. Maar ook "motoren" moeten worden aangestuurd, daar is vaak een bestuur voor nodig, mensen op de achtergrond die wel heel belangrijk zijn voor het slagen van een evenement. Zo ook bij het IJsfeest een aantal van deze mensen heeft zich al voorgesteld in de IJsfeestkrant die als bijlage bij DeMooiSonenBreugelKrant zat. Daarbij ontbrak jammer genoeg één persoon, die wij graag daarom nu aan u voorstellen.

Bestuurslid stichting IJsfeest Henriette van Berkel over het IJsfeest

Vanaf de eerste dag van het ontstaan van het IJsfeest Son en Breugel in 2010 ben ik fan. Destijds heb ik samen met mijn collega's van Rabobank Het Groene Woud Zuid een prachtige dag neergezet voor bewoners van Zonhove, en toen nog De Vloed en voor de jeugd van Son en Breugel. Alles werkte mee, strakblauwe lucht en lekkere vrieskou, warme chocolademelk. Wat een feest!

Daarom ben ik sinds 3 jaar bestuurslid van dit mooie evenement, een evenement dat inmiddels een bijzondere traditie aan het worden is. Blij dat mijn kleinkinderen hier het schaatsen hebben geleerd en ook elk jaar weer met veel plezier 3 weken actief zijn op de baan. Het is een feest voor en door de bewoners van ons dorp, ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier. Ofwel door actief te zijn als vrijwilliger, ofwel genietend langs de baan. Wij als bestuur zijn blij dat we ook dit jaar weer zoveel medewerking en enthousiasme hebben mogen ervaren van ondernemers, vrijwilligers en dat die baan er weer prachtig bij ligt. Als penningmeester die op de kosten moet letten, hoop ik natuurlijk dat het gewoon heel erg koud wordt, en niet zoals vorig jaar 16 graden op Tweede Kerstdag!

Wij als bestuur hebben er super veel zin in en we hopen op een mooi IJsfeest, ook dit jaar weer! We zien elkaar op de IJsbaan op het Kerkplein.


Breugel Briest

De belangstelling was groot afgelopen donderdag bij de commissie burgerzaken waar de geactualiseerde kaders voor het plan Breugel Bruist zijn besproken.
Kaders die de raad overigens al lang geleden heeft vastgesteld.
Alleen de uitvoering komt maar niet van de grond.
Dat dit plan leeft onder de inwoners van Breugel blijkt uit het grote aantal insprekers, dat kwam uitleggen en beargumenteren waarom zij de functie van de Bongerd willen behouden in haar huidige vorm.

Grote onrust is ontstaan door het bericht dat er een nieuwe sporthal gebouwd zal worden met een groter vloeroppervlakte maar zonder horecafunctie en zonder de huidige zaaltjes.
De gebruikersgroepen van de Bongerd moeten gebruik gaan maken van de Boerderij.
Er wordt zelfs gesproken van een concurrentiepositie die er op dit moment tussen deze twee voorzieningen zou zijn.
Hoe dat mogelijk is bij een stichting die draait op vrijwilligers in de Boerderij en een commerciële uitbater in de Bongerd is voor mij een raadsel.

Wethouder Vortman heeft deze onrust niet weg kunnen nemen.
Hij bleef voortdurend in vaagheden praten en kon geen duidelijk antwoord geven op vragen als:
• Waar brengt u de grote evenementen onder dak als die niet meer in de Bongerd plaats kunnen vinden?
• Wie gaat de kar trekken om allerlei dingen te organiseren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen als de huidige beheerder die kans niet meer krijgt?
• Waar gaat het breugels carnaval naar toe?
• Waar wordt de centrale horeca gepland?
• Betekent dit dat de Boerderij ook commerciële tarieven moet gaan berekenen?
• Of juist dat de sporters ook bardiensten moeten gaan draaien om consumptieprijzen van de Boerderij op het huidige niveau te houden?
• Waar blijven de boksschool, de bewegingsbanken, de biljarters, de darters ,de bridgers, de afslankclub, Scala, Avanti, de veteranen, de toneelvereniging en al die andere gebruikers als dat allemaal niet in de Boerderij ondergebracht kan worden?

Of is de achterliggende gedachte dat deze gebruikers uit meestal Breugel dan alsnog moeten uitwijken naar het MFA in het centrum van Son.
Hoewel dat voor de exploitatie daar aantrekkelijk kan schijnen, lijkt het mij voor de laagdrempeligheid vanuit Breugel minder goed.

Op de vraag wat de externe projectleider, die in plaats van de interne op dit project is gezet , de gemeente kost antwoordde de wethouder dat een extern iemand in ieder geval goedkoper is.
Als dat waar is, zou mijn advies zijn: "Alle ambtenaren eruit en externen aantrekken, dan besparen we volgens wethouder Vortman blijkbaar een hoop gemeenschapsgeld".

U begrijpt dat DorpsVISIE niet instemt met deze kaders waarvan niet duidelijk is waartoe die leiden.

Met vriendelijke groet,

Namens Dorps VISIE, Helga Helders