Afbeelding
Foto:

Wethouder Van den Nieuwenhuijzen vrijwilliger op het ijsfeest

Het is koud maar niet zo koud als je zou verwachten in deze tijd van het jaar als ik naar de ijsbaan in Son en Breugel loop. Voor het houten gebouwtje waar de schaatsen gehuurd kunnen worden staat Tom van den Nieuwenhuijzen wethouder in Son en Breugel al op mij te wachten.

Hij staat niet alleen, omringd door enkele vrijwilligers van het ijsfeest en in zijn hand een beker koffie lijkt hij wel op zijn plaats te zijn.
Ik begroet hem en stel mij voor, "we blijven elkaar toch niet steeds weer aan elkaar voorstellen" reageert hij. Nee Tom van den Nieuwenhuijzen kent sinds mei dit jaar al heel veel inwoners van Son en Breugel en schijnbaar hoor ik daar ook bij.

Door: Adrie Neervoort

Terwijl Tom een jas krijgt aangereikt die een vrijwilliger van de IJsbaan standaard draagt en een stel handschoenen uitzoekt uit een bak met gevonden materialen, kijk ik op de IJsbaan waar het al lekker druk en gezellig is op deze vroege woensdagochtend.
Niet veel later nemen we plaats in 't Streufke, het horeca gedeelte van de IJsbaan. Tom oogt relaxt en in zijn element en dat blijkt ook het geval te zijn, want hij vindt de sfeer rondom het ijsfeest erg prettig : "ik hou wel van dat gezellige rondom de decembermaand".
Hij voelt zich dan ook meer thuis in een dorp dan in een stad als het om mentaliteit en sfeer gaat. "Hier groet je elkaar nog" .

Van den Nieuwenhuijzen is erg betrokken bij, misschien nu al, zijn Son en Breugel. Daarom is het ook logisch dat hij vrijwilliger is op de IJsbaan, misschien een symbolische daad , maar ook een gebaar naar ons dorp en de vele vrijwilligers die overal actief zijn. Iedereen kan vrijwilliger zijn en daardoor nuttig bij een evenement of organisatie. Een paar uurtjes van je eigen tijd kan heel veel betekenen voor een ander. Ook is het volgens hem belangrijk om in contact te staan met de inwoners van Son en Breugel. Want politiek gaat vooral over mensen, ook al staat het meeste op papier. Achter besluiten die genomen worden gaan gevolgen schuil die voor- of nadelig kunnen zijn voor mensen.

Praat met Van den Nieuwenhuijzen en het gaat al gauw over duurzaam, als wethouder toch wel één van zijn speerpunten maar ook voorheen, toen hij nog werkzaam was bij Beton Son, al een thema dat hem dagelijks bezig hield. Binnen de coalitie in Son en Breugel is sinds de komst van Tom van den Nieuwenhuijzen het thema duurzaam misschien daardoor wat meer dan voorheen op de agenda gekomen.

Nadat ik afscheid heb genomen van de wethouder praat ik nog even na met wat bestuursleden van de ijsbaan. Daar blijkt de aanwezigheid van de wethouder een gespreksonderwerp. Want het bestuur is van mening dat de ijsbaan ook duurzamer kan, en ze hebben daar ook al concrete gedachten over. Daarom maken ze graag even gebruik van de aanwezigheid van de wethouder om met hem daarover van gedachte te wisselen. Niet veel later wordt de wethouder van de ijsbaan gehaald en gaat hij in gesprek met de voorzitter van de ijsbaan. Terwijl ik het evenement verlaat denk ik dat het gesprek dat nu in 't Steufke plaatsvindt , misschien wel de aftrap betekent voor een meer duurzamer ijsfeest volgend jaar.


Afbeelding