Lezerspodium

DorpsVISIE wenst U een heel fijn, gezond en zelfstandig nieuwjaar !

En dat doen we nu voor de 51e keer. Immers is het alweer 50 jaar geleden dat wij samen met u, DorpsVISIE, hebben opgericht. Dit, met maar een doel: om vanuit de verenigingen ook in de politiek mee te kunnen praten en de belangen van U als inwoner stevig op de kaart te zetten en die van ons zelfstandig dorp in de regio. We hebben dat toen stevig op papier gezet en daar mag u ons aan houden. In 2010 heeft u ons door dik en dun gesteund om het bizarre MFA plan van tafel te krijgen en in 2014 heeft u dat nogmaals bevestigd door DorpsVISIE de grootste partij te maken. Wij zijn bij onze standpunten gebleven. Daar hebben we dit jaar een prijs voor betaald, maar wat voor partij zouden we zijn als wij uw vertrouwen zouden beschamen? U spreekt ons aan op straat en bij de verenigingen, daar zijn we u dankbaar voor. Zo kunnen wij uw zorgen en wensen in de politiek door laten klinken. En zorgen heeft u volop. U heeft vragen over uw eigen bijdrage in de WMO of huishoudelijke hulp. U vraagt zich af hoe het nou zit met die fusie met Nuenen of Eindhoven. Het groen in uw wijk en natuurlijk de geldverslindende bouwwerken in het centrum. Het verdwijnen van de vaste pilaar in Breugel als de horeca ondernemer bij de Bongerd etc etc.

Over drie maanden zijn er landelijke verkiezingen en in 2018 weer hier in de gemeente. Dat resterende jaar gaan wij als DorpsVISIE goed gebruiken om u te blijven informeren. In zo'n klein dorpke als Son en Breugel zijn we samen heel ver gekomen, staan stevig in de schoenen om vol vertrouwen, zelfstandig de toekomst in te gaan. Samen hebben we zwaardere stormen doorstaan en daar zijn we als DorpsVISIE u dankbaar voor. Immers kunnen wij het als partij ook niet alleen, wij hebben u nodig om samen mooie dingen te doen.

Verwacht van ons geen borden langs de weg met teksten als "geld van de zorg hoort bij u thuis" als we het niet menen. DorpsVISIE blijkt de enige partij die ook voor 2017 geld van de zorg ook voor uw zorg wil uitgeven. Het is immers uw geld. Als wij als enige partij nog om onze lokale zorg bekommeren, zijn we dan al niet half door dit college aan een "fusie" verkocht?? Desnoods gaan wij weer voorop in de voettocht naar Den Bosch, en zolang niemand ons verteld waarom het niet kan, blijven wij strijdbaar voor een zelfstandig Son en Breugel. Zou mooi zijn als andere partijen zich hierover ook open en eerlijk uitspreken. Heeft u toch recht op?!

Groetjes,
Fractie van DorpsVISIE
Frans. Jelle, Theo, Helga en Remco


Eigen bijdragen WMO

In de vergadering van de gemeenteraad van 22 december zijn voorstellen gedaan tot vaststelling van eigen bijdragen in het kader van de WMO.
Dorpsbelang is het niet eens met de hoogte van de voorgestelde eigen bijdragen en wil die structureel naar beneden bijstellen en in een enkel geval zelfs afschaffen. Zij is zich er daarbij goed van bewust dat verlagingen van deze bijdragen automatisch leidt tot verhoging van de gemeentelijke kosten. Dorpsbelang zit vanaf het begin van de economische crisis in Nederland in de coalitie en is dus al jaren medeverantwoordelijk voor het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke financiën. Dwars tegen alle landelijke ontwikkelingen in is het ons in de afgelopen 7 jaren gelukt om naar een stabiele en financieel kerngezonde gemeente te groeien, volgens de provincie een voorbeeld voor velen.
Dorpsbelang kan op dit moment vanwege het ontbreken van concrete gegevens niet vaststellen wat de financiële gevolgen zullen zijn als de eigen bijdragen worden aangepast tot het niveau dat zij acceptabel vindt. Daarom heeft zij in de raadsvergadering van 22 december drie moties ingediend, alle gericht op de aanpassing van de eigen bijdragen in het kader van de WMO met de vraag wat dit de gemeente extra gaat kosten. Dorpsbelang wil op basis daarvan bij de vaststelling van de begroting 2018 keuzes maken, gericht op het daadwerkelijk mogelijk maken van het verlagen van deze eigen bijdragen. Zij realiseert zich daarbij dat concrete besluiten hierover even worden uitgesteld, maar voorkomt daarmee tevens dat de gemeente op dit moment zonder na te denken een financiële ramp over zichzelf afroept. Dan zouden de resultaten van 7 jaar gezond financieel beleid voeren in één klap ongedaan kunnen worden gemaakt en dat is aan niemand uit te leggen.

Namens het bestuur, de vereniging, onze wethouder Visser en de fractie van Dorpsbelang wens ik u een gezond en voorspoedig 2017 toe.
Eef van Turnhout.