De huidige sporthal De Bongerd
De huidige sporthal De Bongerd Foto: Adrie Neervoort

Hoe bruisend wilt u Breugel?

Hoe bruisend wilt u Breugel? Dat is de vraag die wethouder Kees Vortman stelt aan alle inwoners van Son en Breugel en vooral aan de inwoners van Breugel.

Door: Adrie Neervoort

Breugel heeft volgens een aantal inwoners en instellingen een probleem, het bruist niet het vergrijst, het loopt leeg en is niet aantrekkelijk om te wonen.
Wethouder Vortman pakt de "stok" die al langer voor het oprapen lag weer op, "Breugel moet bruisen" Niets nieuws dus zou je kunnen zeggen, want dat werd enkele jaren geleden ook al geroepen.
En toch is het nu anders. De gemeente wil het bestaande plan dat er ligt uitwerken met de kennis van nu, zo vallen er een aantal elementen uit het oude plan af en komen er nieuwe voor in de plaats.
Het idee is om waar nu de afgeschreven sporthal De Bongerd staat een nieuw centrum van Breugel te realiseren. Dit moet bereikt worden door diverse onderdelen van het dagelijks leven van Breugel te laten samenkomen op deze plek. Daarbij speelt ook de bestaande buurtvoorziening De Boerderij een rol.

De kosten van dit project zijn deels, voor onder ander de sportfunctie, geregeld binnen het budget "Groeipad Son en Breugel" Maar deels zal het geld ook moeten komen vanuit onderwijshuisvestingsgelden en uit de opbrengsten van de woningbouw.
In het "nieuwe centrum"van Breugel zouden gemeenschapsvoorzieningen, onderwijs, sportvoorzieningen, horeca en wonen met aandacht voor zorg een functie moeten hebben.

Wethouder Vortman gaf eerder al aan dat dit plan nog geen muren en daken heeft, met andere woorden er zal eerst gekeken worden naar de behoefte en welke partijen deel willen nemen aan het plan.
Zo zijn er oriënterende gesprekken gevoerd met en tussen de belangrijke partners in het plangebied waaronder woningstichting 'Thuis, schoolbestuur Platoo (basisscholen de Krommen hoek en de Regenboog), het bestuur van "De Boerderij" en Kuipers Sporthalbeheer. Maar ook verschillende partijen met een maatschappelijke en sociale insteek praten nu al mee. Bij deze gesprekken wordt expliciet gekeken vanuit het uitgangspunt van samenwerken en verbinden: hoe kunnen de verschillende functies in het plangebied elkaar zoveel mogelijk versterken.
Het uiteindelijke plan moet duurzaam zijn wat betreft uitvoering en toekomst. Dit betekent dat er niet alleen gekeken zal worden naar de situatie nu maar ook de te verwachten situatie over enkele jaren.
Het verschuiven van het centrum van Breugel van het Pieter Breugel plein naar de huidige locatie is een logische keuze volgens de gemeente.
Dus: als u als inwoner van Breugel nog invloed wilt hebben in hoe het "nieuwe"centrum eruit zou moeten zien, dan heeft u nu de kans.
Wethouder Kees Vortman hoort graag hoe u een bruisend Breugel ziet.


Foto's Heemkundekring beter toegankelijk

Het afgelopen jaar is door de vrijwilligers van de Heemkundekring hard gewerkt om een nieuw collectiebeheerssysteem (Memorix Maior) operationeel te krijgen. Daarnaast is het gelukt alle foto's van de Collectie Ben van Oorschot te scannen en de eerste duizend ervan te beschrijven. Tegelijkertijd is er voor gezorgd dat nu al onze foto's op de eigen website van de Heemkundekring kunnen worden geraadpleegd.

Memorix Maior
Memorix Maior is een collectiebeheerssysteem dat door Brabants Heem en Erfgoed Brabant is geïntroduceerd als opvolger van de Fotobank Noord-Brabant. Vele erfgoedinstellingen in Noord-Brabant (heemkundekringen, musea) zijn al op Memorix Maior overgestapt. Het systeem is niet alleen bedoeld voor de registratie van foto's maar ook van audio/videomateriaal, bidprentjes, boeken (bibliotheek) en objecten (tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, etc.). Heemkundekring Son en Breugel is dan ook van plan Memorix Maior voor al deze elementen te gaan gebruiken. Het voordeel van het nieuwe systeem is vooral de betere beheersbaarheid van onze collecties. Zo'n systeem is bittere noodzaak als men beseft dat onze fotocollectie straks – als de Collectie van Oorchot compleet is toegevoegd - alleen al ongeveer 30.000 items zal gaan bevatten.

Collectie Ben van Oorschot
In februari 2015 werd de fotocollectie en de collectie bidprentjes van verzamelaar Ben van Oorschot officieel aan de Heemkundekring overgedragen. In juli 2016 waren alle circa 19.000 foto's gescand waarna begonnen werd met het beschrijven van de foto's. Inmiddels zijn er zo'n 1.000 foto's in Memorix Maior beschreven. Van de bidprentjes is circa 60% gescand en in een bestaand systeem beschreven. De bedoeling is alle bidprentjes op termijn ook in Memorix Maior onder te brengen en daarmee via onze website ook beschikbaar te stellen voor het publiek.
Website
Tegelijk met Memorix Maior kreeg de Heemkundekring ook de software ter beschikking voor het publiceren van de foto's op internet. Onze webmaster (Dick van Hattum) heeft de software geïntegreerd in de bestaande website van de kring (www.hkksonenbreugel.nl). De oude website (Fotobank Noord-Brabant) waar onze foto's opstonden, is daarmee komen te vervallen. Bezoekers van onze website vinden links het menu-item FOTOCOLLECTIES. Door hier op te klikken komt men op een beginscherm waarin men een zoekterm kan invullen. Als de geselecteerde hoeveelheid foto's te groot is, kan men de selectie inperken door het aanvinken van een of meerdere trefwoorden, datums, plaatsen, etc. Bezoekers die voor de eerste keer een kijkje komen nemen op de site, kunnen het best eerst even op de link naar de handleiding klikken. Verder kan men door middel van een contactformulier opmerkingen en aanvullingen op de beschrijving van de foto's geven. Wij hopen dat vele mensen hier gebruik van zullen maken zodat de kwaliteit van de beschrijvingen steeds verder verbeterd kan worden. Het contactformulier kan ook gebruikt worden om afdrukken van foto's uit onze collectie te bestellen.


Afbeelding